Hopp til innhold

Aschehoug-topp går av med øyeblikkelig virkning

Forlagstopp i Aschehoug har erkjent økonomiske misligheter og sagt opp sin stilling med øyeblikkelig virkning. – En tragisk sak, sier forlagssjef i Aschehoug.

Aschehoug

En Aschehoug-topp har gått av med øyeblikkelig virkning etter å ha erkjent økonomiske misligheter i millionklassen.

Foto: Næss, Rune Petter / NTB scanpix

Mads Nygaard

Forlagssjef i Aschehoug, Mads Nygaard sier de vil gjennomgå sine rutiner for på den måten å sørge for at noe sånt ikke gjentar seg.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Konserndirektør for økonomi og finans i Aschehoug har erkjent økonomiske misligheter og som følge av det sagt opp sin stilling med øyeblikkelig virkning.

– Meldingen ble mottatt med sjokk av de ansatte. Det har vært svært overraskende. Det er ingen som har hatt mistanke om at noe slikt har foregått.

– Saken er under gransking og gjennomgang og vil bli politianmeldt. Av den grunn kan jeg ikke gå inn på detaljene, ei heller ikke nøyaktig beløp eller hvor lenge det har pågått, sier forlagssjef i Aschehoug, Mads Nygaard til NRK.

Pågått i årevis

Mislighetene har pågått over år og dreier seg om flere millioner kroner.

– Det er alvorlig, men også veldig trist. Vi må likevel forholde oss det realitetene, og vi tilnærmer oss det praktisk ved å gjennomgå saken grundig og også politianmelde den. Det er klart dette gjør fryktelig inntrykk, det er alvorlig også for oss, sier Nygaard.

Aschehoug ble klar over forholdene i desember, men har ennå ikke anmeldt forholdene til politiet.

– Det vil bli politianmeldt i nær fremtid. I kjølvannet av dette vil vi se om det er ting vi kan eller bør gjøre annerledes for å forhindre at dette kan skje igjen. Når det likevel har skjedd så skyldes det måten det er blitt gjort på.

– Systemet kan misbrukes

Forholdene har pågått over flere år, men Nygaard mener likevel ikke at de har for stor tillit til sine ansatte i Aschehoug.

– Tvert imot. Her har vi svært dyktige medarbeidere som det er all grunn til å stole på. Vårt system bygger på en betydelig grad av tillit, men dette kan også misbrukes

– Jeg kan ikke gå inn i hvordan dette ble oppdaget med hensyn til arbeidet politiet skal gjøre og vår egen gjennomgang og gransking.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.