Hopp til innhold

Asap Rocky: – Det ble en skremmende situasjon for oss

STOCKHOLM/OSLO (NRK): Den verdenskjente rapperen sier i retten at han og hans følge forsøkte å roe ned situasjonen som endte med slåsskamp i Stockholm.

A$AP Rocky

Asap Rocky sier at han og hans følge først ble fysiske mot fornærmede da han og kompisen gikk til angrep på livvakten til rapperen.

Foto: Angela Weiss / AFP

– Vi bønnfalt dem; «hør på oss. Vi vil ikke slåss, vi vil ikke i fengsel». Fornærmede ville ha hodetelefonene sine og jeg forsøkte å forklare for ham at han hadde ødelagt dem og at vi ikke hadde dem, sier Asap Rocky i sin forklaring.

Den amerikanske rapperen, som egentlig heter Rakim Mayers, og to av hans livvakter er tiltalt for et voldelig angrep på en 19 år gammel mann i Stockholm sentrum den 30. juni.

Retten hadde på tirsdag og i første halvdel av rettsdagen torsdag hørt den 19 år gamle fornærmedes forklaring om hva som skjedde da Asap Rocky og følget valgte å gå til fysisk angrep på ham og hans 20 år gamle kompis.

Ville leie sparkesykkel

Rapperen forteller at han og følget hans hadde gått seg en tur i Stockholm for å se byen. Etter en stund hadde de funnet ut at de var langt fra hotellet sitt og ønsket å leie elsparkesykkel for å komme seg raskere tilbake.

De havnet ved hamburgerrestauranten Max og forsøkte å laste ned appen som ville tillate dem å leie sparkesyklene.

– Da kom to menn bort til min livvakt. Jeg fulgte ikke med på hva de sa, men syntes det var rart. Livvakten ba dem gå vekk. De gikk vekk og noen øyeblikk senere kom de tilbake og snakket mer med ham. Fornærmede snakket også med ham. Etter en stund begynte livvakten å dytte dem og ba dem gå vekk, sier Mayers.

Han forteller videre at livvakten etter hvert løftet 19-åringen opp etter kragen og flyttet ham vekk.

– Da tok fornærmede frem hodetelefonene sine og slo etter ham med dem to ganger, slik at de ble ødelagt ved et av slagene, sier han.

AFP_1J90KS

Torsdag fortsatte rettssaken mot Asap Rocky.

Foto: ANNA-LENA LINDQVIST / AFP

– Hadde underlig oppførsel

Han sier videre at det hele virket rart, og at oppførselen til 19-åringen og kompisen var veldig underlig.

– Jeg kunne ikke unngå å tenke at de var påvirket av narkotika. Vi ville ikke provosere dem, vi ville bare roe ned situasjonen og komme oss vekk.

– Vi visste ikke hva vi kunne forvente, og det ble skremmende for oss.

Han sier de flere ganger ba de to rolig om å gå en annen retning enn dem, men at de ikke ville høre og fulgte etter dem i flere kvartal. Da skal rapperen og følget etter en stund begynt å bli redde.

– Jeg så livvakten min få et kutt, han blør. Jeg visste ikke hva jeg skulle forvente fra disse fremmede fyrene. Jeg er ikke fra Sverige, så det var en veldig paranoid situasjon.

Han forteller om tidligere opplevelser han har hatt, hvor fremmede har knivstukket han og ranet huset hans to ganger.

– Det er derfor jeg har livvakter. Jeg ville bare forsvare meg selv.

Tok opp flasker fra bakken

Rapperen forteller at på et tidspunkt gikk de forbi noen flasker som de plukket opp og tok med seg fordi de ikke ønsket at de skulle havne i hendene på den fornærmede og kompisen.

Aktoratet spør gjentatte ganger om hvor mange flasker det var på bakken, hvor de stod og hvordan de så ut.

På spørsmålene svarer Mayers at han ikke husker.

Aktor spør flere ganger om hvorfor det lå glasskår og en flaskehals på bakken der slåsskampen hadde funnet sted.

– Jeg aner ikke fordi jeg knuste aldri noen flaske, svarer han.

Flaskene skal de ha lagt ned på bakken etter en stund. Ifølge Mayers startet slagsmålet da fornærmede og kompisen angrep livvakten hans.

– Da blandet jeg meg inn, kastet fornærmede på bakken og tråkket på armen hans. Jeg slo med knyttneven eller dyttet han.

Han sier at han da ble dratt med vekk av livvakten og at hele følget dro tilbake til hotellet.

Presse under rettssak Asap Rocky

Det var stor interesse og stort presseoppbud også under den andre rettsdagen.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Flere videoer av hendelsen

På tirsdag ble det vist frem fem forskjellige videoklipp fra hendelsen, som aktoratet mener viser at Mayers og de to andre «med overlegg, sammen og i samarbeid» angrep offeret.

Disse videoene var det også mange spørsmål om i retten i dag.

Mayers og flere av de involverte postet selv en video etter hendelsen, men aktoratet mener imidlertid at sekvenser som viser at Mayers livvakt tar tak og dytter offeret før voldsepisoden, er klippet bort i rapperens versjon.

Disse bildene viser det som skal være rapperen ASAP Rocky i slåsskamp i Sverige

Disse bildene viser det som skal være rapperen Asap Rocky i slåsskamp i Sverige

Aktoratet snakket også mye om noen tekstmeldinger som livvakten har skrevet, hvor det stod blant annet «den ordentlige filmen er ute, vet du det».

– Det antyder synes jeg, at det finnes en riktig video og en som ikke er riktig. Finnes det flere versjoner, spør aktor.

– Jeg vet ikke om det finnes flere videoer enn den vi la ut. På den ene versjonen sier vi «n-ordet» litt for mye. Derfor bestemte vi å velge ut det vi valgte ut, svarer Mayers.

– Jeg vil bare ha rettferdighet

Mot slutten av Mayers sin forklaring får han anledning til å snakke fritt.

– Jeg har tilbrakt en måned her nå. Det er femte eller sjette gangen jeg er i Sverige. Jeg har sett fantastisk arkitektur, og ikke så vakre sider her i varetekt, sier han.

– Jeg vil ikke ha noen penger fra domstolen. De kan jeg tjene tilbake. Jeg vil bare ha rettferdighet. Jeg vil at navnet mitt skal renvaskes og jeg vil ha rettferdighet for alle.

Rettssaken mot artisten Asap Rocky (Rakim Athelaston Mayers), som er tiltalt for vold, startet i Stockholm tirsdag.

De to andre medtiltalte avga også sin forklaring torsdag.

Den ene forklarer at han sparket 19-åringen da han lå nede, for å forsvare seg selv. Han andre sier at han slo mot fornærmede, men at han ikke kan huske om slaget traff.

Kulturstrøm

 • Moteikonet Hanae Mori er død

  Den japanske klesdesigneren Hanae Mori er død, 96 år gammel. Mori hadde sitt gjennombrudd som haute couture-designer i Paris på 1970-tallet, som den første japanske motedesigneren. Mori døde i sitt hjem i Tokyo, melder AFP.

  Hennes luksuriøse kreasjoner ble blant annet båret av Grace Kelly, Nancy Reagan og talløse kvinner i det øvre sjikt av det japanske samfunnet. Mori var samtidig et forbilde for japanske kvinner som en av få toppledere i et internasjonalt firma.

  Hun startet sin karriere ved å lage kostymer for japansk film. I 1965 åpnet hun motehus og butikk i New York, og fortsatt så til Paris der hun fikk sitt store gjennombrudd i 1977 og hadde atelier fram til 2004.

  Andre store japanske designere som Issey Miyake, som også døde nå i august, fulgte i hennes fotefar.

  Hanae Mori
  Foto: THOMAS COEX / AFP
 • Asap Rocky erkjenner ikkje straffskuld for skyteepisode

  Rapparen Asap Rocky erkjenner ikkje straffskuld for å ha skote to gongar mot ein kjenning i samband med ein krangel i Hollywood i november.

  Han har fått ordre om å møta i retten på ny 2. november.

  Personen som blei skoten, blei lettare skadd. Asap Rocky, som var den mistenkte gjerningspersonen, flykta til fots saman med to andre menn, ifølgje politiet.

  Rapparen blei seinare pågripen på i ein flyplass i Los Angeles i april, men blei lauslaten mot kausjon seinare same dag.

  Det var også mykje blest rundt 33-åringen då han blei pågripen i Stockholm i 2019 etter ei valdshending. Han blei då halden i svensk varetekt i meir enn ein månad.

  (NTB)

  A$AP Rocky
  Foto: Irfan Khan / AP
 • Målet for Freya-innsamligen er nådd

  Innsamlingen til en statue av hvalrossen Freya har passert 200.000 kroner.

  – Statuen skal minne oss på hvor egoistiske vi mennesker er, sier mannen bak spleisen Erik Holm til NRK.

  Søndag morgen ble det kjent at hvalrossen var avlivet. Nyheten skapte reaksjoner verden rundt.

  Pengeinnsamling ble startet på nettet, og har nådd målet på tre dager.

  Bærum kommune har ikke vurdert hvordan de vil forholde seg til et eventuelt ønske om en hvalrosstatue.