– Produsentene bør få Spellemann

Musikkprodusentene blir glemt av Spellemann-juryen, mener landets fremste artister. De ønsker nå en egen pris for musikkproduksjon.

Moddi, Christel Alsos, Thomas Dybdahl, Ida Maria

Moddi, Christel Alsos, Thomas Dybdahl og Ida Maria er utøvende artister og alle nominert til Spellemann. Nå ønsker de at musikkprodusentene også får egen pris.

Foto: Kim Erlandsen/Per Ole Hagen / NRK

Spellemannprisen blir førstkommende lørdag delt ut i 24 kategorier. Men ingen av disse setter fokus på personene som jobber med artistenes lydbilde.

Dette er uheldig, mener flere av de nominerte.

– Det hadde helt klart gitt Spellemann en ny dimensjon hvis roller som arrangement, miks og produksjon hadde hatt egne kategorier, sier Thomas Dybdahl, som lørdag kan vinne Spellemann som årets mannlige artist.

– Hadde gitt Spellemann mer tyngde

Thom Hell ble tildelt prisen i klassen Mannlige artist

Thom Hell vant to priser under utdelingen av Spellemann i 2008. Nå er han en av mange utøvende artister som ønsker at produsentene av musikken også blir hedret med pris.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

NRK har snakket med fem av de nominerte i kategoriene årets mannlige og årets kvinnelige artist.

Thom Hell, Ida Maria, Moddi og Christel Alsos er alle enige med Dybdahl i at musikkprodusentene fortjener å bli hedret med en fast Spellemann.

– For min del er jeg prisgitt og avhengig av kompetansen, kunnskapen og erfaringen til dem jeg jobber sammen med. Å få en teknisk-faglig del inn i prisutdelingen vil gagne hele institusjonen Spellemann, sier Christel Alsos, som er nominert for plata «Tomorrow Is».

– Det finnes så mange sterke stemmer innen disse feltene som har vært betydningsfulle for hvordan artister høres ut, og jeg er ikke engang sikker på om folk er klar over denne delen av bransjen. Å få brakt det litt mer i lyset hadde gitt Spellemann mer tyngde, fortsetter Thomas Dybdahl.

Hør saken fra Kulturnytt:

– Vil gi økt eksport

David Eriksen i Idol-dommerpanelet

David Eriksen (til høyre) var i «Idol»-dommerpanelet i 2005 sammen med Tor Milde. Han har produsert låter for blant andre Jessica Simpson og Clay Aiken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX
IFPI-sjef Marte Thorsby.

Marte Thorsby er styreleder i Spellemann AS.

Foto: Advokatfirmaet Grette

Til sammenlikning deles det ut fem priser for musikkproduksjon under den amerikanske Grammy-gallaen, i tillegg til en egen «Technical Grammy Award».

I Sverige deles det også årlig ut en Grammis til «årets producent».

Den profilerte musikkprodusenten David Eriksen mener en «Norwegian Grammy» vil se bra ut på en produsents cv, og kan bidra til økt norsk musikkeksport.

– Jeg tror mange kolleger ville nytt godt av mer oppmerksomhet. Spoler man tiden tilbake og ser til Sverige, var låtene til Ace of Base, E-Type og Robyn produsert av en som het Denniz Pop. Etterhvert ville Hollywood og USA ha alt han laget, forteller Eriksen.

– Vurderer fra år til år

Marte Thorsby er leder av Spellemannkomiteen. Hun er enig i at produsentene bør løftes frem, og at de ikke får den honnør og oppmerksomhet de fortjener.

– Derfor delte vi også ut en produsentpris i fjor. Den var det Yngve Sætre som fikk. Men dette er en kategori vi vurderer fra år til år, sier hun.

Dagsavisens kulturredaktør Mode Steinkjer mener at det er på høy tid at produsentprisen blir en fast kategori hvert år.

– Produsentenes arbeid blir viktigere og viktigere. En norsk bransjepris ville heve statusen og gi Spellemann-showet en seriøsitet det kanskje mangler i dag, sier Steinkjer.

Hør Marte Thorsby og Mode Steinkjer diskutere forslaget om Spellemann til musikkprodusenter:

LES OGSÅ:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Video Lydverket om musikkprodusenter

BONUSVIDEO: Musikkprodusentene gikk i løpet av 90- og 00-tallet fra å være anonyme bakmenn til å bli komponister, låtskrivere og utøvende artister. Se Lydverkets spesialsending om musikkprodusenter fra 9. april 2003.

Si din mening!

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)

 • Utsetter karnevalsparader i Brasil

  Rio de Janeiro og São Paulo utsetter sambaskolenes karnevalsparader på grunn av økningen i smittetallene, opplyser myndighetene i de to brasilianske byene.

  Paradene, som regnes som høydepunktet av karnevalsfestlighetene og som er ledet av byenes sambaskoler, skulle opprinnelig arrangeres i slutten av februar.

  Planen er i stedet å gjennomføre dem i slutten av i april, ifølge en felles uttalelse fra byene med henvisning til pandemien og «behovet for å redde liv», melder nyhetsbyråene AFP/AP (NTB).

Flere kulturnyheter