- Musikere er utmerkede formidlere. De har kanskje et publikum som ikke nødvendigvis nileser utenrikssidene i avisene, og fungerer derfor veldig bra for oss, sier John Peder Egernes, pressesjef for Amnesty Internasjonal under Kongsberg Jazzfestival.
Direkte kontakt
Hovedsatsingen til Amnesty Norge i år er å øke fokuset på vold mot kvinner, og festivaler er således yndede områder for en organisasjon som vil nå ut til store folkemengder.
Særlig hvis man kan få artistene som skal opptre til å fronte budskapet – fra scenen.
Under fjorårets jazzfestival på Kongsberg var det Amnesty selv som tok mikrofonen og henvendte seg til publikum. I år skal artistene bake budskapet inn i konsertene sine.
Live Maria Roggen, Tungtvann, Silje Nergård, Big Bang, Jaa9 og Onkel P skal alle si hva de mener om kvinnevold på festivalen.
Egernes forteller at det ikke var noe problem å få disse til å stille opp.
- Det er klart det er grader av engasjement, men det som er veldig bra med disse artistene er at de vil gjøre noe mer enn å spankulere rundt med lyset med piggtråd rundt. De vil gjerne sette seg inn i temaet.

Amensty vil ha artister som gjør mer enn å spankulere rundt med symboler. Foto: Arkiv.
Egennytte
En artist som ofte blir spurt om han kan tenke seg å stille opp for veldedighet eller ideelle organisasjoner, er Bjørn Eidsvåg. Han synes det kan være problematisk.
- Det blir ofte litt komplisert, for en står hele tiden i fare for å sole seg i glansen av et eller annet prosjekt, eller å øke sin popularitet fordi det virker som at man er så snill, sier han i et intervju med NRK P1.
Eidsvåg er for tiden ambassadør for årets tv-aksjon ”Hjerterom” hvor pengene går til rådet for psykisk helse og kirkens bymisjon.
- Jeg har bestemt meg for at jeg sier ja hvis det er temaer jeg brenner for og kan en del om. Og hvis det er noe jeg har lyst til å være med å kjempe for, så er det at psykiatiske pasienter skal få bedre forhold og at psykiatrien ikke blir så stemoderlig behandlet som den er. Jeg har jobbet i psykiatrien i åtte år og synes jeg kjenner feltet ganske godt.
Ødeleggende
Det kan også være direkte risikabelt for en artist å ha meninger om ting, særlig når det gjelder mer kontroversielle saker.
Irske Sinnead O’Connor opplevde nærmest å ødelegge sin egen karriere i katolske Irland etter at hun sa hva hun mente om abbort.
Det kan også være et mindre smart karrieretrekk å ha meninger som bryter med oppinionen. Dixie Chicks er et eksempel fra nyere tid.
Etter at de amerikanske countryjentene gikk ut og kritiserte president Bush, solgte de betydelig mindre plater på det amerikanske markedet.
- Jeg har ikke prøvd å engasjere artister til noe annet enn Amnesty, men det er nok lettere å få dem til å stille opp i aksjoner mot eksempelvis dødsstraff, enn for eksempel fotballspillere, sier John Peder Egernes.
- Min opplevelse er at i det spekteret som Amnesty oppererer, som jo også kan være hard kritikk av Bush og også av norske myndigheter, har vi stort sett ingen problemer med å få artistene til å stille opp. Men det kan også hende, hvis man ser nøye etter, at det ofte er de samme som stiller opp gang etter gang.