NRK Meny
Normal

Artister frykter for å skape noe nytt, nå er det det gamle som gjelder

Det nostalgiske 1970-tallet er for fullt tilbake i interiørverden, men ikke bare her. Hele dagens kulturbilde ser ut til å være bitt av en slags retro- og nostalgibasill.

The Lost World Jurassic Park"

NYE FILMER MED GAMLE HISTORIER: Innenfor film, musikk og interiør kan vi se en stadig økende trend med et retro- og nostalgipreg. Bildet er hentet fra Jurassic Park The Lost World.

Foto: HO / REUTERS

I interiørverden er 70-tallet blitt trendy, i filmverden kommer oppfølgerfilmer til 80- og 90-talls klassikere som Mad Max, Terminator og Jurassic Park, i musikkverden henter flere band inspirasjon fra sine musikkhelter på 70- til tidlig 2000-tallet. Er vi inne i en retro- og nostalgibølge nå?

Le Nguyen

RETRO- OG NOSTALGIFILMER: Redaktør for FilmMagasinet, Le Nguyen, sier til NRK at filmverden trolig har en bevisst baktanke med å produsere filmer med et retro- og nostalgipreg.

Foto: John Tøsse Kolvik

Redaktør i FilmMagasinet, Le Nguyen, sier han at han har sett en trend i filmverden med retro- og nostalgifilmer, han tror dette er for å få foreldregenerasjonen til kinosalene.

– De massive lanseringskampanjene sørger for å trigge interessen hos de yngre, samtidig som kjente og kjære ting lokker foreldregenerasjonen opp fra den kjipe sofaen i tv-stua, forklarer han.

Så samme trend på 90-tallet

Førsteamanuensis ved Institutt for musikkvitenskap på Universitetet i Oslo, Ragnhild Brøvig-Hanssen, forklarer at retro- og nostalgibølgen var å finne på 90-tallet også.

Ragnhild Brøvig-Hanssen

SETT SAMME TREND TIDLIGERE: Ragnhild Brøvig-Hanssen forklarer at denne trenden har vært å se i kulturbildet tidligere.

Foto: Jo Morgan Hartvin

– På 90-tallet kunne vi se at artister gikk tilbake til blant annet analoge synther og vinylstøy, som et bevisst grep på å gjenskape et lydbilde de kjente til fra før av, forklarer Brøvig-Hanssen.

Hun forteller at dagens musikk- og generelle kulturbilde kan virke som å fremdels være inne i den samme retrobevegelse som den gang.

– Dagens artistene plukker elementer fra fortida for å skape et inntrykk de og vi kjenner godt fra før av, forklarer Brøvig-Hanssen.

– Vi er livredde

Thomas Seltzer mener at nostalgijaget handler om en frykt for det nye og tryggheten i nostalgien. I en kommentar i Morgenbladet i desember 2014 argumenterte han for at vi er inne i en slags retrofelle.

Thomas Seltzer

TRYGGHET I NOSTALGI: Thomas Seltzer mener at vi frykter det nye og at vi finner en slags trygghet i det som en gang var.

Foto: Kim Erlandsen/ NRK / Kim Erlandsen/ NRK

– Det er litt som å se True Detective på nytt. Vi vet hvordan det gikk, vi finner en trygghet i det tilbakeskuende, forklarer han.

Seltzer mener det er viktig å være forsiktige når vi nå er inne i denne retro- og nostalgibølgen.

– Vi rekonstruerer epoker i historien på en måte som passer oss i dag, vi gjenskaper kanskje ikke musikken, filmen og interiør slik det egentlig var, vi knoter det litt til. Det blir litt ufrivillig komikk i det. Ideologisk skal man være forsiktig med nostalgi, med å hige etter noe som har vært. Ting går tross alt framover, avslutter han.