Artister frykter for å skape noe nytt, nå er det det gamle som gjelder

Det nostalgiske 1970-tallet er for fullt tilbake i interiørverden, men ikke bare her. Hele dagens kulturbilde ser ut til å være bitt av en slags retro- og nostalgibasill.

The Lost World Jurassic Park"

NYE FILMER MED GAMLE HISTORIER: Innenfor film, musikk og interiør kan vi se en stadig økende trend med et retro- og nostalgipreg. Bildet er hentet fra Jurassic Park The Lost World.

Foto: HO / REUTERS

I interiørverden er 70-tallet blitt trendy, i filmverden kommer oppfølgerfilmer til 80- og 90-talls klassikere som Mad Max, Terminator og Jurassic Park, i musikkverden henter flere band inspirasjon fra sine musikkhelter på 70- til tidlig 2000-tallet. Er vi inne i en retro- og nostalgibølge nå?

Le Nguyen

RETRO- OG NOSTALGIFILMER: Redaktør for FilmMagasinet, Le Nguyen, sier til NRK at filmverden trolig har en bevisst baktanke med å produsere filmer med et retro- og nostalgipreg.

Foto: John Tøsse Kolvik

Redaktør i FilmMagasinet, Le Nguyen, sier han at han har sett en trend i filmverden med retro- og nostalgifilmer, han tror dette er for å få foreldregenerasjonen til kinosalene.

– De massive lanseringskampanjene sørger for å trigge interessen hos de yngre, samtidig som kjente og kjære ting lokker foreldregenerasjonen opp fra den kjipe sofaen i tv-stua, forklarer han.

Så samme trend på 90-tallet

Førsteamanuensis ved Institutt for musikkvitenskap på Universitetet i Oslo, Ragnhild Brøvig-Hanssen, forklarer at retro- og nostalgibølgen var å finne på 90-tallet også.

Ragnhild Brøvig-Hanssen

SETT SAMME TREND TIDLIGERE: Ragnhild Brøvig-Hanssen forklarer at denne trenden har vært å se i kulturbildet tidligere.

Foto: Jo Morgan Hartvin

– På 90-tallet kunne vi se at artister gikk tilbake til blant annet analoge synther og vinylstøy, som et bevisst grep på å gjenskape et lydbilde de kjente til fra før av, forklarer Brøvig-Hanssen.

Hun forteller at dagens musikk- og generelle kulturbilde kan virke som å fremdels være inne i den samme retrobevegelse som den gang.

– Dagens artistene plukker elementer fra fortida for å skape et inntrykk de og vi kjenner godt fra før av, forklarer Brøvig-Hanssen.

– Vi er livredde

Thomas Seltzer mener at nostalgijaget handler om en frykt for det nye og tryggheten i nostalgien. I en kommentar i Morgenbladet i desember 2014 argumenterte han for at vi er inne i en slags retrofelle.

Thomas Seltzer

TRYGGHET I NOSTALGI: Thomas Seltzer mener at vi frykter det nye og at vi finner en slags trygghet i det som en gang var.

Foto: Kim Erlandsen/ NRK / Kim Erlandsen/ NRK

– Det er litt som å se True Detective på nytt. Vi vet hvordan det gikk, vi finner en trygghet i det tilbakeskuende, forklarer han.

Seltzer mener det er viktig å være forsiktige når vi nå er inne i denne retro- og nostalgibølgen.

– Vi rekonstruerer epoker i historien på en måte som passer oss i dag, vi gjenskaper kanskje ikke musikken, filmen og interiør slik det egentlig var, vi knoter det litt til. Det blir litt ufrivillig komikk i det. Ideologisk skal man være forsiktig med nostalgi, med å hige etter noe som har vært. Ting går tross alt framover, avslutter han.

Kulturstrøm

 • Hjertevarm idrettsdokumentar

  Dokumentaren «Sisters on Track» handler om tre søstre fra Brooklyn, New York, som alle er talentfulle løpere. Det er norske krefter på produksjon og regi. – Engasjerer både på og utenfor idrettsbanen, skriver Sigurd Vik i Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Fra Netflix-dokumentaren "Sisters on track"
  Foto: Derek Howard/Netflix
 • Britney Spears: – Jeg var flau

  I et innlegg på Instagram torsdag skriver den amerikanske artisten Britney Spears at hun er lei seg for at hun gitt inntrykk av at hun har hatt det ok de to siste årene.

  –Jeg var flau over å dele det som skjedde med meg, skriver hun.

  Britney Spears vitnet i et rettsmøte dagen før der hun ba dommeren om å oppheve vergemålet hennes far over henne.

 • Skuespiller Med Reventberg er død

  Den svenske skuespilleren og teatersjefen Med Reventberg er død, 73 år gammel, melder SVT. Hun var med på å starte Nationalteatern i Sverige på 1970-tallet. Med Reventberg har spilt flere roller, blant annet Ortrud i tv-serien om Kurt Olsson, og i filmen Ronja Røverdatter.