NRK Meny
Normal

Artistene trenger din bildehjelp

Om en måned går fristen ut for å sende inn bilder til Postkort 2012. – Få inn bildene dine nå, oppfordrer Frode Alnæs, Staut og Jonas Fjeld, som er blant låtskriverne som er med på prosjektet.

I løpet av våren og sommeren har det kommet inn store mengder bilder til Postkort 2012 - Sangen om Norge.

Konseptet går ut på at kjente norske låtskrivere, som Samsaya, Jan Eggum, Staut, Elvira Nikolaisen, Jonas Fjeld og Frode Alnæs, skriver hver sine låter med utgangspunkt i bilder som lesere og lyttere sender inn til NRK.

15. september er aller siste frist, men fortsatt er det noen av artistene som trenger inspirasjon til å skrive sin nye låt.

Frode Alnæs

Frode Alnæs gleder seg til å fremføre den nye poplåta «Longer way home».

Foto: Morten Krogvold

– Folk som sitter på flotte bilder må absloutt sende inn bildene sine. Andres opplevelser og tanker frigjør en del energi hos oss låtskrivere og tekstforfattere. Det inspirerer oss på en helt spesiell måte, sier Frode Alnæs.

Send oss ditt bilde her!

– En flott historie

Alnæs har valgt seg ut et bilde som viser vill natur under en padletur fra Trøndelag til Russland.

Det har resultert i sangen «Longer way home», som Alnæs selv mener er blitt veldig fengende.

– Den har et tydelig refreng, og er en fin poplåt som forteller en flott historie. Den kommer enten til å høres veldig stor og pompøs ut, eller varm og melankolsk. Jeg tror jeg kommer til å gå for det siste, sier han.

Det var eventyrer Randi Skaug som sørga for at Alnæs fikk den inspirasjonen han trengte.

– Frode Alnæs er bedre enn Rolling Stones. Jeg kommer til å grine når jeg hører sangen, sa hun til NRK da hun fikk vite at hennes bilde var blitt plukket ut.

–Trenger litt mer galskap

– Vi er faktisk ikke ferdige enda. Vi har valgt oss ut rundt 10-11 bilder som kan være et utgangspunkt, men vi føler ikke at vi er helt i land. Jeg skulle gjerne sett noen bilder med litt mer trøkk i, sier låtskriver Ørnulf Juvkam Dyve i Staut.

Staut

Staut etterlyser bildehjelp fra publikum som kan sette i gang inspirasjonen til å skrive en ny låt.

Foto: pressefoto

Fortsatt har verken de, Samsaya, D.D.E eller Jan Eggum valgt bildet som skal bli utgangspunkt for sine nye låter.

– Jeg trenger et bilde som jeg får midt i trynet, og som gir meg en skikkelig idé. Gjerne noe som er litt uventa, sier Ørnulf, som oppfordrer alle til å sende inn flere bilder.

Staut ønsker seg nemlig historier og bilder som er litt på kanten til sin neste låt.

Samsaya på DesiNation Furuset

Samsaya har fortsatt ikke valgt ut sitt bilde.

Foto: Promo / NRK

– Og da mener jeg ikke noen stygge saker, men bilder som kan få oss til å tenke litt.. Vi satser på litt trøkk og litt galskap denne gangen, men da trenger vi mer hjelp for å skape nettopp det. sier han.

Samsaya derimot etterlyste tidlig at hun ønsket seg dystre historier og bilder.

Målet hennes er å skrive en låt som gir håp, selv om den kan handle om tunge temaer.

– En uvanlig sang fra meg

– Det er aldri lett å skrive musikk, men den historien vi har fått inn her blir et privilegium å få fremføre musikalsk. Det er en veldig sterk fortelling, sier Jonas Fjeld om låta han har skrevet melodien til, og Tove Bøygård teksten til.

De har valgt ut bildet «Min første muslimske venn», som handler om den russiske krigsfangen Abo Korassen som ble funnet i skogen av en familie i Målselv under andre verdenskrig.

Nå er låta både ferdig skrevet og spilt inn, og Fjeld er fornøyd med å ha skapt en atypisk Fjeld-låt.

– Det ble en veldig varm låt, og kanskje en litt uvanlig sang fra min penn rent melodisk sett. Men Tove skrev en veldig fin tekst, og melodien kom ganske raskt til meg, sier Fjeld.

Fjeld og Bøygard

Jonas Fjeld og Tove Bøygård har skrevet en ny låt sammen basert på et leserbilde.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Gunhild Bøygard / SCANPIX/Montasje

– Æ glær mæ

De ferdige låtene skal fremføres under en konsert sammen med KORK senere i høst.

– Æ glær mæ, sier Frode Alnæs, som selv har spilt både i og med KORK tidligere.

Konserten sendes både på radio og på TV i november.

– Det blir kjempekjekt, stort og spennende, fy søren. Man må alltid gi noe av det indre når man skal fremføre en låt, og det blir lett med den historien vi fikk fra folket, sier Fjeld.

– Sluttresultatet vårt blir nok noe som ligger i grenseland mellom uforståelig og overraskende. Sangen er ikke klar enda, men vi gir oss aldri, sier Ørnulf i Staut.

Postkortbilder

Disse bildene inspirerer artistene til å skrive nye låter. Fortsatt kan ditt bilde trigge kreativiteten til blant andre Samsaya og Staut.

Foto: Kari Berge/Klaus Skrudland/Randi Skaug/Thora Kåsan / NRK/Montasje

Slik kan du delta!