NRK Meny
Normal

Første dataarrestasjon i News of the World-skandalen

Britisk politi som etterforsker avlyttingsskandalen i tabloidavisen News of the World har arrestert en person for datahacking.

News of The World har stått for mange avsløringer
Foto: Faksimile: News of The World

Tidligere sjef for News International, Rebekah Brooks

Rebekah Brooks

Foto: CARL COURT / Afp
Andy Coulson

Andy Coulson

Foto: OLIVIA HARRIS / Reuters
Milly Dowler

Milly Dowler

Foto: Ap

Politibetjenter fra London Metropolitan Police arresterte torsdag en 52 år gammel mann i Milton Keynes, nordvest i London.

Mannen er mistenkt for å misbruke datamaskinen til hacking. Siktelsen utvides dermed fra å kun gjelde telefonavlytting til nå også å inkludere datahacking. Mannen er satt i varetekt, ifølge en pressemelding fra politiet.

Dette er den første arrestasjonen i «Operation Tuleta», en gransking av påstander om at privatdetektiver har jobbet for tabloidavisen News of the world, og muligens oppnådd tilgang til så vel datamaskiner som telefoner.

Gransket datahacking siden juli

Allerede i juli annonserte politiet datahacking-granskingen, og fortalte at et nytt team med tjenestemenn hadde blitt nedsatt for å undersøke påstander, om at privatetterforskere hadde avlyttet telefonen til en drept tenåringsjente.

I oktober inngikk News International et forlik med familien til den drepte Milly Dowler. Familien får nærmere 17 millioner norske kroner fra avisa, og er tidenes største i en lignende sak – og blant de største utbetalingene fra en avis noensinne.

Slettet telefonbeskjeder

Politiet har allerede foretatt flere arrestasjoner i telefonavlyttingsskandalen. Disse inkluderer tidligere sjefredaktør i News of the World, Rebekah Brooks. Hun sa opp som leder av Murdochs britiske avis New International midt under skandalen.

Brooks var redaktør for News of the World da skandaleavisa hacket seg inn på telefonsvareren og slettet flere telefonbeskjeder til britiske Milly Dowler i 2002.

Også Andy Coulson, som er tidligere redaktør i News of the World, i tillegg til å ha vært statsminister David Camerons informasjonssjef, er arrestert.