Politikere uenige om 8. mars

Ledende politikere klarer ikke enes om betydningen av kvinnedagen. Tretti år etter at den første BH'en brant mener mange det er på tide å kaste trusa.

Espen Beranek Holm og Jan Paul Brekke
Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Politikerne på Løvebakken klarer ikke å enes om den internasjonale kvinnedagens betydning.

- Greit for oss med en egen kvinnedag hvert år så lenge vi mannfolk får beholde de 364 andre, synes å være holdningen i Det Blå Partiet. På Rødt Parti har en annen innfallsvinkel.

- Dersom Gud hadde ønsket at det skulle være forskjell på kvinner og menn, fremholder Kim Haugen (RP), så hadde Han vel skapt oss forskjellig!.

Haugen har for å utligne forskjellene mellom kvinner og menn arrangert "Stå og tisse"-kurs for kvinner i alle aldre i en årrekke.

Fikk penger til brus og pølse

Pernille Sørensen
Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Uenigheten er også stor når det kommer til markeringen av kvinnedagen. Pernille Sørensen (RP) er allerede i gang med forberedelsene til neste års markering.

- Jeg jobber med parolen Kvinner kan! Kvinner vil! Men vi får det ikke til!sier Sørensen, som presiserer at det gjenstår noe arbeid før hun regner seg som ferdig.

Jan Paul Brekke (DBP) er heller ikke udelt negativ til det å gå i tog på 8. mars.

- Kona mi fikk gå hun, påstår han.

- Og hun fikk til og med med seg penger til brus og en pølse, hevder Brekke, som legger til at premisset for dette selvsagt var at middagen likevel stod klar på bordet når han kom hjem klokken 17.

Haugen (RP): Brant BH'er.

Representanten Kim Haugen (RP) deltok under brenning av BH-er foran Stortinget.

- Jeg bisto med å få løsnet BH-stropper for dem som skulle brenne og ropte slagord som "Av med BH'n! Brenn den nå! Ut med puppa, hei og hå!" helt til politiet kom og hentet meg, forteller Haugen, som likevel er fornøyd med markeringen.

- Nå er det over tretti år siden man brant de første BH&'ene på syttitallet og man må jo spørre seg om det ikke snart er på tide å kaste trusa, mener Haugen.

Alternativ markering

Espen Beranek Holm markerte dagen på sin måte.

- Jeg hadde kjøpt inn noen DVD'er i Sverige der kvinnene agerte som den sterke og dominerende part og syns det var en fin markering av den internasjonale kvinnedagen, påpeker Holm.

Se hele debatten i nett-tv her

Kulturstrøm

 • Filmer mer tilgjengelige i 2021

  Warner Bros opplyser torsdag at de i 2021 kommer til å gjøre nye filmer tilgjengelige både på kino og på strømmetjenesten HBO Max samme dag, melder New York Times. Tiltaket innføres etter at kinoer har måttet stenge som følge av pandemien.

  Filmplakat i Hollywood.
  Foto: Valerie Macon / AFP
 • Dialektpris til Victor Sotberg

  YouTubar og programleiar Victor Sotberg frå Steinkjer har vunne Dialektprisen 2020. Prisen blir kvart år delt ut av Norsk Målungdom. – Det betyr heilt sjukt mykje for meg. Ikkje berre fordi eg er veldig stolt over mi trønderske dialekt, men fordi eg er glad i dialektar sånn generelt, seier 29-åringen til Norsk Målungdom.

  Victor Sotberg debuterer som artist med BlimE-låta 2020
  Foto: Svend Even Hærra / NRK
 • Operaen strømmer gratis i desember

  Den Norske Opera & Ballett får ikke ha publikum i salen, men strømmer opera, ballett og konsertopplevelser gratis fra lørdag 12. desember med premiere på Barberen i Sevilla.