Hopp til innhold

Politikere uenige om 8. mars

Ledende politikere klarer ikke enes om betydningen av kvinnedagen. Tretti år etter at den første BH'en brant mener mange det er på tide å kaste trusa.

Espen Beranek Holm og Jan Paul Brekke
Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Politikerne på Løvebakken klarer ikke å enes om den internasjonale kvinnedagens betydning.

- Greit for oss med en egen kvinnedag hvert år så lenge vi mannfolk får beholde de 364 andre, synes å være holdningen i Det Blå Partiet. På Rødt Parti har en annen innfallsvinkel.

- Dersom Gud hadde ønsket at det skulle være forskjell på kvinner og menn, fremholder Kim Haugen (RP), så hadde Han vel skapt oss forskjellig!.

Haugen har for å utligne forskjellene mellom kvinner og menn arrangert "Stå og tisse"-kurs for kvinner i alle aldre i en årrekke.

Fikk penger til brus og pølse

Pernille Sørensen
Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Uenigheten er også stor når det kommer til markeringen av kvinnedagen. Pernille Sørensen (RP) er allerede i gang med forberedelsene til neste års markering.

- Jeg jobber med parolen Kvinner kan! Kvinner vil! Men vi får det ikke til!sier Sørensen, som presiserer at det gjenstår noe arbeid før hun regner seg som ferdig.

Jan Paul Brekke (DBP) er heller ikke udelt negativ til det å gå i tog på 8. mars.

- Kona mi fikk gå hun, påstår han.

- Og hun fikk til og med med seg penger til brus og en pølse, hevder Brekke, som legger til at premisset for dette selvsagt var at middagen likevel stod klar på bordet når han kom hjem klokken 17.

Haugen (RP): Brant BH'er.

Representanten Kim Haugen (RP) deltok under brenning av BH-er foran Stortinget.

- Jeg bisto med å få løsnet BH-stropper for dem som skulle brenne og ropte slagord som "Av med BH'n! Brenn den nå! Ut med puppa, hei og hå!" helt til politiet kom og hentet meg, forteller Haugen, som likevel er fornøyd med markeringen.

- Nå er det over tretti år siden man brant de første BH&'ene på syttitallet og man må jo spørre seg om det ikke snart er på tide å kaste trusa, mener Haugen.

Alternativ markering

Espen Beranek Holm markerte dagen på sin måte.

- Jeg hadde kjøpt inn noen DVD'er i Sverige der kvinnene agerte som den sterke og dominerende part og syns det var en fin markering av den internasjonale kvinnedagen, påpeker Holm.

Se hele debatten i nett-tv her

Kulturstrøm

 • Artisten Tom Verlaine er død

  Artisten Tom Verlaine døde lørdag etter en kort tid med sykdom. Han ble 73 år gammel. Kunngjøringen av hans bortgang ble formidlet av Jesse Paris Smith, som er datteren til artisten Patti Smith, skriver New York Times.

  Verlaine var trolig mest kjent som frontsanger, gitarist og låtskriver i bandet Television og albumet «Marquee Moon». Bandet brøt opp i 1978 før de samlet seg igjen i 1992. Samme år var bandet gjester i NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S.

  Verlaine hadde også en solokarriere.

  Han skrev blant annet sangen "Kingdom Come" på David Bowies ikoniske album Scary Monsters fra 1980.

  Hans egentlig navn er Thomas Miller, men tok artistnavnet Tom Verlaine inspirert av den franske poeten Paul Verlaine, skriver The Guardian.

  ifølge NTB står han på 56. plass på Rolling Stone magasins liste over de 100 beste gitarister gjennom tidene.

  Artist Tom Verlaine og bandet Television var gjester hos NRK i TV-programmet Gundersen & Grønlund A/S i 1992.
Lørdag 28. januar døde Tom Verlaine, 73 år gammel.
  Foto: Fra NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S
 • Vixen Awards: Julie Lorentzen ble årets influencer

  Prisutdelingen Vixen Awards 2022 gikk i kveld av stabelen. Her samlet landets største influensere seg for å hylle hverandre med glitter og glans.

  Stemningen var tidlig satt da programleder Alexandra Joner begynte showet med å vitse om alt fra bransjens mange samlivsbrudd til aktuelle hendelser fra det siste
  året:

  – Jeg ville jo skrive en vits om Atle Antonsen, men den vitsen ble for mørk til å være med her, sa hun til en blanding av latter og sjokkerte ansikter fra salen.

  I salen var også prinsesse Märtha Louise til stede, som fikk være vitne til at datteren Leah Isadora Behn vant prisen for årets beautyinfluencer for andre år på rad. Takketalen rettet hun mellom annet mot å tørre å «legge ut ting» uten å bry seg om hva andre tenker:

  – Og en ting jeg har tenkt veldig mye på i det siste, er sånn bare å – sorry, mamma! – å gi faen i hva noen har å si.

  Kveldens kanskje mest prestisjefulle pris, «Årets Influenser», gikk til Julie Lorentzen. Hun var ikke til stede under utdelingen, men den tydelig rørte kona Camilla Lorentzen mottok prisen på hennes vegner.

  Mot slutten av showet ble det også klart at Juryens Hederspris gikk til Emilie Nereng. Denne prisen deles ikke ut hvert år.

  Her er vinnerne i alle kategoriene:

  * Mote: Jenny Skavlan

  * Beauty: Leah Isadora Behn

  * Helse: Wasim Zahid

  * Sport og trening: Magnus Midtbø

  * Reiseliv: Julie Valsø

  * Underholdning: Johanne Massey

  * Livsstil: Julie Lorentzen

  * Interiør, bolig og uterom: Mads Clemmetsen

  * Mat: August og Martin

  * Bærekraft: Hanne Lene Dahlgren

  * Gullpenn: Frida Marie Grande

  * Sterke mening: Kaveh Rashidi

  * Forbilde: Morten Marius Skau

  * Stjerneskudd: David Mokel

  * Business: Fæbrik

  * Folkets favoritt: Jørgine Massa Vasstrand

  * Årets influencer: Julie Lorentzen

  * Juryens hederspris: Emilie Nereng

  Emilie Nereng vant Juryens Hederspris under Vixen Awards 2022.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.