Hopp til innhold

Arnold den store oppfinner!

85 åringen har laget 4000 oppfinnelser og gir seg ikke der, og nå forteller han deg hvordan han tenker!

Hjemme hos Arnold Selnes
Foto: Christian Strand

I sin store leilighet på Vika i Oslo sitter Arnold Selnes klar med dagens kaffe. Slik han ofte sitter når han jobber med oppfinnelsene sine. I denne leiligheten har han både kontor, museum og sovested i følge han selv.

Selnes har reist verden rundt siden 1939 med sine mange oppfinnelser og utstillinger og fortsatt tar han patent på nye ideer.

Se bilder av huset til oppfinneren!

Oppfinner hele livet

- Jeg har vært oppfinner hele livet og fått medaljer og utmerkelser. Jeg ble også æresgjenst hos Fyrst Rainer av Monaco også har jeg møtt Onassis, smiler 85-åringen.

Leiligheten hans er fylt av suvernirer fra alle verdens hjørner, plakater, diplomer, medaljer, lys og nips.

Hjemme hos Arnold Selnes
Foto: Christian Strand

Human musefelle

- En av de tingene jeg er mest stolt over er den humane musefella. Den var egentlig en morsom sak for å lure dere journalister. Tenk deg en vanlig musefelle hvor musen blir klemt eller pint.

Og det var slik han fikk ideen om en annen type musefelle.

- Det jeg gjorde var å sette den på bordet her på kjøkkenet og åpnet vinduet helt. Jeg har snudd mekanismen. Så når musen kommer bort og skal spise osten blir den ikke klemt men kastet ut av vinduet, ler oppfinneren.

Kopier

Selnes har laget enormt mange oppfinnelser og mange er i følge han selv blitt kopiert, men han sutrer ikke av den grunn.

- Jeg syns det er morsomt at folk har blitt inspirert av mine ideer, men denne er det ingen som klarer å kopiere.

Arnold Selnes trekker frem en liten kopi av et tankskip, setter den på stuebordet og veiver med hendene.

- Her kan jeg vise hvordan man kan produsere strøm ved å bruke tidevannet, forteller Selnes.

Her kan du høre hvordan man gjør det.

Kulturstrøm

 • Will Smith-film får premiere i desember

  Spillefilmen «Emancipation» får premiere i desember etter å ha blitt holdt tilbake etter at hovedrolleinnehaver Will Smith slo Chris Rock under Oscar-utdelingen.

  Filmen var ventet å bli en Oscar-kandidat i år, men filmens stjerne er utestengt fra Oscar-utdelingen i 10 år. Slavefilmen med et budsjett på 120 millioner dollar, er en av Apples mest profilerte produksjoner., skriver NTB.

  Will Smith i filmen Emancipation, filmplakat
  Foto: AP
 • Russisk redaktør på ettersøkt-liste

  Mandag ble Marina Ovsyannikova satt på en ettersøkt-liste for angivelig brudd på husarrest i påvente av rettssak i Russland, skrtiver AFP.

  Redaktøren protesterte mot Moskvas Ukraina-offensiv under en direktesending, etter at Russland gikk til krig i vinter. Hun hadde en plakat med påskriften «No war» og ropte «stans krigen».

  Hun har tidligere fått 50.000 rubler i bot for å ha krenket landets væpnede styrker. Det svarar til rundt 8000 kroner. Russiske myndigheter ønsker også å stille henne for retten.

  Ovsjannikova ble kjent over hele verden og fikk ny jobb i den tyske mediebedriften Welt, like etter hendelsen.

  Krigsmotstander med plakat bak nyhetsankeret i russisk nyhetssending på TV
 • TV 2 og Altibox forhandler fortsatt

  TV 2 og Altibox sier at de fortsatt forhandler om en avtale, men vil ikke svare på om det er framdrift i forhandlingene.

  – Vi er fremdeles i dialog og ønsker å komme fram til en løsning med Altibox. Det tar lengre tid enn vi først antok, og jeg skjønner at folk er utålmodige, skriver kommunikasjonsdirektør i TV 2 Sarah C.J. Willand i en epost til NTB.

  Kommunikasjonssjef Andreas Veggeland i Altibox er like ordknapp når det gjelder situasjonen i forhandlingene.

  – Det er fortsatt forhandlinger. Det er alt vi kan si, sier han til NTB.