NRK Meny
Normal

Arnold den store oppfinner!

85 åringen har laget 4000 oppfinnelser og gir seg ikke der, og nå forteller han deg hvordan han tenker!

Hjemme hos Arnold Selnes
Foto: Christian Strand

I sin store leilighet på Vika i Oslo sitter Arnold Selnes klar med dagens kaffe. Slik han ofte sitter når han jobber med oppfinnelsene sine. I denne leiligheten har han både kontor, museum og sovested i følge han selv.

Selnes har reist verden rundt siden 1939 med sine mange oppfinnelser og utstillinger og fortsatt tar han patent på nye ideer.

Se bilder av huset til oppfinneren!

Oppfinner hele livet

- Jeg har vært oppfinner hele livet og fått medaljer og utmerkelser. Jeg ble også æresgjenst hos Fyrst Rainer av Monaco også har jeg møtt Onassis, smiler 85-åringen.

Leiligheten hans er fylt av suvernirer fra alle verdens hjørner, plakater, diplomer, medaljer, lys og nips.

Hjemme hos Arnold Selnes
Foto: Christian Strand

Human musefelle

- En av de tingene jeg er mest stolt over er den humane musefella. Den var egentlig en morsom sak for å lure dere journalister. Tenk deg en vanlig musefelle hvor musen blir klemt eller pint.

Og det var slik han fikk ideen om en annen type musefelle.

- Det jeg gjorde var å sette den på bordet her på kjøkkenet og åpnet vinduet helt. Jeg har snudd mekanismen. Så når musen kommer bort og skal spise osten blir den ikke klemt men kastet ut av vinduet, ler oppfinneren.

Kopier

Selnes har laget enormt mange oppfinnelser og mange er i følge han selv blitt kopiert, men han sutrer ikke av den grunn.

- Jeg syns det er morsomt at folk har blitt inspirert av mine ideer, men denne er det ingen som klarer å kopiere.

Arnold Selnes trekker frem en liten kopi av et tankskip, setter den på stuebordet og veiver med hendene.

- Her kan jeg vise hvordan man kan produsere strøm ved å bruke tidevannet, forteller Selnes.

Her kan du høre hvordan man gjør det.

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP