NRK Meny
Normal

Arne Scheie

Arne Scheie var gjest 18. oktober 2010

Arne Scheie
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

ARNE SCHEIES CV

Arne Scheie ble født 7. januar 1944 i Skedsmo som sønn av Arne Scheie sr. og hans kone Randi som var lærer. Han vokste opp på Skedsmo sammen med foreldrene og en yngre søster. Han gikk på Sten-Tærud barneskole, på Lillestrøm realskole og gymnas før han studerte ved Universitetet i Oslo med fagområdene historie, norsk, statsvitenskap og tok pedagogisk seminar.

Fikk jobb i NRK

På en tur til Nord-Norge i 1971 sammen med blant andre Lillestrøm-spilleren Tom Lund, ble han oppmerksom på at NRK TV-sporten lyste ut et vikariat som han søkte på og fikk. Selv om sjefen, Jarle Høysæter, ikke kunne love ham jobb lenger enn ut 1971, ble han fast ansatt den 1. september 1972 og har jobbet der siden. Hans spesialitetsområder er fotball og hopp, og den første tysk-østerrikske hoppuka han kommenterte var 1972/73 da Rainer Schmidt fra DDR vant. Ved kommende årsskifte skal han kommentere sin 39. hoppuke. Han har kommentert 123 tippekamper og over 100 landskamper for Norge.

Fotball-VM

Det første fotball-VM han kommenterte var i 1974 i Tyskland, da tyskerne ble verdensmestre. Siden har det blitt ytterligere 6 VM helt fram til 2002 da NRK ikke lenger hadde senderettigheter til VM. I 1982 gikk i VM i Spania, i 1986 i Mexico, men det var de to VM med norsk deltakelse som huskes best – i 1994 i USA og ikke minst i Frankrike i 1998.

Vinterøvelser

Scheie har også dekket 8 vinter-OL og et utall VM i nordiske grener. Mest minnerikt er kanskje VM i hopp i Thunder Bay 1995 da Tommy Ingebrigtsen vant i stor bakke.

Allsidig

Han har også kommentert bandy, langrenn, skiskyting og svømming. I 2002 fikk han Nikken-prisen og i 2005 fikk han Gullrutens hederspris. Han har gitt ut flere bøker om sport, blant annet ”Arne Scheies fotballspørrebok” i 2001 og ”Øyeblikkene vi aldri glemmer” i 2003 sammen med Otto Ulseth.

Han bor i Oslo sammen med kona Ellen som han har kjent i 38 år. Sammen har de sønnen Arne Vegard på 35 år.

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller