Arne Scheie

Arne Scheie var gjest 18. oktober 2010

Arne Scheie
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

ARNE SCHEIES CV

Arne Scheie ble født 7. januar 1944 i Skedsmo som sønn av Arne Scheie sr. og hans kone Randi som var lærer. Han vokste opp på Skedsmo sammen med foreldrene og en yngre søster. Han gikk på Sten-Tærud barneskole, på Lillestrøm realskole og gymnas før han studerte ved Universitetet i Oslo med fagområdene historie, norsk, statsvitenskap og tok pedagogisk seminar.

Fikk jobb i NRK

På en tur til Nord-Norge i 1971 sammen med blant andre Lillestrøm-spilleren Tom Lund, ble han oppmerksom på at NRK TV-sporten lyste ut et vikariat som han søkte på og fikk. Selv om sjefen, Jarle Høysæter, ikke kunne love ham jobb lenger enn ut 1971, ble han fast ansatt den 1. september 1972 og har jobbet der siden. Hans spesialitetsområder er fotball og hopp, og den første tysk-østerrikske hoppuka han kommenterte var 1972/73 da Rainer Schmidt fra DDR vant. Ved kommende årsskifte skal han kommentere sin 39. hoppuke. Han har kommentert 123 tippekamper og over 100 landskamper for Norge.

Fotball-VM

Det første fotball-VM han kommenterte var i 1974 i Tyskland, da tyskerne ble verdensmestre. Siden har det blitt ytterligere 6 VM helt fram til 2002 da NRK ikke lenger hadde senderettigheter til VM. I 1982 gikk i VM i Spania, i 1986 i Mexico, men det var de to VM med norsk deltakelse som huskes best – i 1994 i USA og ikke minst i Frankrike i 1998.

Vinterøvelser

Scheie har også dekket 8 vinter-OL og et utall VM i nordiske grener. Mest minnerikt er kanskje VM i hopp i Thunder Bay 1995 da Tommy Ingebrigtsen vant i stor bakke.

Allsidig

Han har også kommentert bandy, langrenn, skiskyting og svømming. I 2002 fikk han Nikken-prisen og i 2005 fikk han Gullrutens hederspris. Han har gitt ut flere bøker om sport, blant annet ”Arne Scheies fotballspørrebok” i 2001 og ”Øyeblikkene vi aldri glemmer” i 2003 sammen med Otto Ulseth.

Han bor i Oslo sammen med kona Ellen som han har kjent i 38 år. Sammen har de sønnen Arne Vegard på 35 år.

Kulturstrøm

 • Vil flytte Fotografihuset

  Byrådet vil legge ned planene om byggingen av Fotografihuset på området Sukkerbiten i Oslo. Forslaget ble lagt fram i byrådsplattformen tirsdag. Byrådet vil undersøke muligheten for å omregulere Sukkerbiten til et rent friområde.

  Vinneren av Sukkerbiten-konkurransen
  Foto: Atelier Oslo
 • Sæbø ny redaktør i Morgenbladet

  Sun Heidi Sæbø er konstituert som sjefredaktør i Morgenbladet etter at Anna B. Jenssen trakk seg mandag, skriver Medier24. Sæbo kommer fra stillingen som samfunnsredaktør i avisen.

  Sun Heidi Sæbø
  Foto: Johanna Siring / Cappelen Damm