Arne Scheie

Arne Scheie var gjest 18. oktober 2010

Arne Scheie
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

ARNE SCHEIES CV

Arne Scheie ble født 7. januar 1944 i Skedsmo som sønn av Arne Scheie sr. og hans kone Randi som var lærer. Han vokste opp på Skedsmo sammen med foreldrene og en yngre søster. Han gikk på Sten-Tærud barneskole, på Lillestrøm realskole og gymnas før han studerte ved Universitetet i Oslo med fagområdene historie, norsk, statsvitenskap og tok pedagogisk seminar.

Fikk jobb i NRK

På en tur til Nord-Norge i 1971 sammen med blant andre Lillestrøm-spilleren Tom Lund, ble han oppmerksom på at NRK TV-sporten lyste ut et vikariat som han søkte på og fikk. Selv om sjefen, Jarle Høysæter, ikke kunne love ham jobb lenger enn ut 1971, ble han fast ansatt den 1. september 1972 og har jobbet der siden. Hans spesialitetsområder er fotball og hopp, og den første tysk-østerrikske hoppuka han kommenterte var 1972/73 da Rainer Schmidt fra DDR vant. Ved kommende årsskifte skal han kommentere sin 39. hoppuke. Han har kommentert 123 tippekamper og over 100 landskamper for Norge.

Fotball-VM

Det første fotball-VM han kommenterte var i 1974 i Tyskland, da tyskerne ble verdensmestre. Siden har det blitt ytterligere 6 VM helt fram til 2002 da NRK ikke lenger hadde senderettigheter til VM. I 1982 gikk i VM i Spania, i 1986 i Mexico, men det var de to VM med norsk deltakelse som huskes best – i 1994 i USA og ikke minst i Frankrike i 1998.

Vinterøvelser

Scheie har også dekket 8 vinter-OL og et utall VM i nordiske grener. Mest minnerikt er kanskje VM i hopp i Thunder Bay 1995 da Tommy Ingebrigtsen vant i stor bakke.

Allsidig

Han har også kommentert bandy, langrenn, skiskyting og svømming. I 2002 fikk han Nikken-prisen og i 2005 fikk han Gullrutens hederspris. Han har gitt ut flere bøker om sport, blant annet ”Arne Scheies fotballspørrebok” i 2001 og ”Øyeblikkene vi aldri glemmer” i 2003 sammen med Otto Ulseth.

Han bor i Oslo sammen med kona Ellen som han har kjent i 38 år. Sammen har de sønnen Arne Vegard på 35 år.

Kulturstrøm

 • Skandale ryster vinmiljøet

  Court of Master Sommeliers måtte diskvalifisere 23 av årets 24 kandidater pga lekket informasjon under årets eksamen. Siden det ikke var mulig å finne ut hvor mange som hadde jukset, ble alle diskvalifiserte. Den eneste kandidaten som fikk beholde sin ferske tittel var sommelier Morgan Harris, fordi han tok smaksdelen av eksamenen i fjor, melder Godt. The Master Sommelier er ansett som en av verdens vanskeligste sommelier-tester. Kun 274 personer har bestått siden 1969 da testen oppsto.

  vin
  Foto: Kym Ellis / Unsplash
 • «Kan bli en krimgodbit»

  Det er mye som gleder med TV 2s Kielergata. Lysten til å lage ny og annerledes norsk krim skinner gjennom, og serien plasserer seg forfriskende langt unna de etterforskerfokuserte morderjaktene som har preget så mange betongbleke “nordisk noir”-serier de siste årene, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Kielergata
  Foto: Anagram / TV2
 • «Skogens historie» vekker oppsikt

  Fire utenlandske forlag har kuppet en norsk bok om skog før budrunder under bokmessen i Frankfurt – ved hjelp av såkalte pre-empt-avtaler, ifølge boknettstedet 365. I «Skogens historie», som nylig utkom i Norge, skriver forfatter Reidar Müller om skogens betydning som livsmiljø for planter og dyr – ikke minst ulven – , og skogens plass i menneskenes forestillingsverden.

  Reidar Müller
  Foto: Aschehoug forlag