Normal

Arne Scheie

Arne Scheie var gjest 18. oktober 2010

Arne Scheie
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

ARNE SCHEIES CV

Arne Scheie ble født 7. januar 1944 i Skedsmo som sønn av Arne Scheie sr. og hans kone Randi som var lærer. Han vokste opp på Skedsmo sammen med foreldrene og en yngre søster. Han gikk på Sten-Tærud barneskole, på Lillestrøm realskole og gymnas før han studerte ved Universitetet i Oslo med fagområdene historie, norsk, statsvitenskap og tok pedagogisk seminar.

Fikk jobb i NRK

På en tur til Nord-Norge i 1971 sammen med blant andre Lillestrøm-spilleren Tom Lund, ble han oppmerksom på at NRK TV-sporten lyste ut et vikariat som han søkte på og fikk. Selv om sjefen, Jarle Høysæter, ikke kunne love ham jobb lenger enn ut 1971, ble han fast ansatt den 1. september 1972 og har jobbet der siden. Hans spesialitetsområder er fotball og hopp, og den første tysk-østerrikske hoppuka han kommenterte var 1972/73 da Rainer Schmidt fra DDR vant. Ved kommende årsskifte skal han kommentere sin 39. hoppuke. Han har kommentert 123 tippekamper og over 100 landskamper for Norge.

Fotball-VM

Det første fotball-VM han kommenterte var i 1974 i Tyskland, da tyskerne ble verdensmestre. Siden har det blitt ytterligere 6 VM helt fram til 2002 da NRK ikke lenger hadde senderettigheter til VM. I 1982 gikk i VM i Spania, i 1986 i Mexico, men det var de to VM med norsk deltakelse som huskes best – i 1994 i USA og ikke minst i Frankrike i 1998.

Vinterøvelser

Scheie har også dekket 8 vinter-OL og et utall VM i nordiske grener. Mest minnerikt er kanskje VM i hopp i Thunder Bay 1995 da Tommy Ingebrigtsen vant i stor bakke.

Allsidig

Han har også kommentert bandy, langrenn, skiskyting og svømming. I 2002 fikk han Nikken-prisen og i 2005 fikk han Gullrutens hederspris. Han har gitt ut flere bøker om sport, blant annet ”Arne Scheies fotballspørrebok” i 2001 og ”Øyeblikkene vi aldri glemmer” i 2003 sammen med Otto Ulseth.

Han bor i Oslo sammen med kona Ellen som han har kjent i 38 år. Sammen har de sønnen Arne Vegard på 35 år.

Kulturstrøm

 • Norsk band varmer opp for Metallica

  Trondheimsbandet Bokassa skal varme opp for Metallica på hele europaturneen til det amerikanske bandet neste sommer. Til sammen er det 25 konserter, i byer som London, Berlin og Madrid. Den eneste konserten i Norge er i Granåsen i Trondheim 13. juli.

 • Tributeband til Nordlysfestivalen

  The Cavern Beatles, som er et tributeband fra Liverpool, kommer til Tromsø som en del av sin Skandinavia-turné. – Vi er utrolig glade for at vi får dette showet til Tromsø, sier Line Fusdahl, festivaldirektør i Nordlysfestivalen. Konserten er satt til 1. februar 2019.

 • Utnemnd til ambassadør for Barbados

  Rihanna har blitt utnemnd som abassadør for heimelnadet Barbados. Songaren skal jobbe med å promotere invisteringar, turistme og undervisning, melder The Guardian.

  Barbados appoints Ambassador Rihanna
  Foto: Angela Weiss / AFP