Arne Hjeltnes

Arne Hjeltnes var mandagens gjest i Stjerneklart på NRK P1.

Arne Hjeltnes
Foto: Trond Solberg / Scanpix

Hør: Stjerneklart med Arne Hjeltnes

Arne Hjeltnes ble født 9. august 1963 i Kristiansand som sønn av Jakob og Andi Hjeltnes. Han flyttet rundt til ni forskjellige steder i landet sammen med familien som følge av farens legepraksis. Men han regner Voss som sin hjembygd. Hans idrettskarriere begrenser seg til seier i et påskeskirenn på Trondsvangen som 8-åring og en 6.plass i Vossameisterskapen i slalåm.

Han begynte å studere økonomi på BI, men fullførte aldri siviløkonomutdanningen. Om det var fordi han hadde en fast diktspalte i studentavisen Inside som tok for mye tid, skal være usagt. Eller fordi han traff sin samboer, den ett år yngre bærumsjenta Cathrine Gehrken, der. Men han fikk i alle fall jobb som markedskonsulent i Sparebankforeningen i 1985. Der var han i to år før han livnærte seg som tekstforfatter i et reklamebyrå. I 1990 fikk han ansvaret for et skjult-kamera-innslag som ”Ærlege Arne” i NRKs TV-program ”Hotell”. Og da TV2 startet sine sendinger i 1992, ble han promo- og presentasjonssjef der og tok med seg sin samboer både til TV2 og til Bergen. To år senere var han programleder på full tid i kanalen, blant annet med seersuksessen ”Gutta på tur” sammen med Vegard Ulvang, Bjørn Dæhlie og Arne Brimi. En kort periode gikk han tilbake til NRK og radioprogrammet ”Herreavdelingen” sammen med Finn Bjelke.

I 1998 fikk han både pris for beste programleder og folkets favoritt under Gullrute-utdelingen, og beste programleder ble han også i 2000. I 2003 fikk han kringkastingsprisen for dialektbruken sin. Allerede i 1991 stiftet han selskapet ”Arne Hjeltnes AS” som har gjort det svært bra, blant annet med aksjer i ”Kagge Forlag AS” og datterselskapene ”Turgutta Produksjon AS”, ”Norsk Rype- og Tytinglag AS”, ”Jara Vinimport AS” og Kulturbrygg AS”. Hjeltnes har stevnet staten for retten etter en langvarig skattekrangel omkring lån og utbytte fra selskapet hans.

I 2003 fikk han også jobb som representant for Eksportutvalget for fisk i Sørøst-Asia med kontor i Hong Kong, der han var i to år før han flyttet over til New York som reiselivsutsending for Innovasjon Norge. I juli 2006 ble han styremedlem og konsulent i oppdrettsselskapet Marine Harvest, som eies av skipsreder John Fredriksen. Han gikk ut av styret og inn i konsernledelsen som kommunikasjonsdirektør i selskapet 1. april i fjor. Men i sommer sa han opp jobben der for å bli administrerende direktør i det skandinaviske digitalkommunikasjonsbyrået Creuna, med tiltredelse senere i høst. I tillegg er han styreleder i selskapet ”Voss of Norway” som selger luksusvann fra Ivelandskilden i Setesdal på luksusflasker. Blant eierne er blant andre Stein Erik Hagen og Gro Harlem Brundtland, hvis sønn Knut, er administrerende direktør. Arne er også i full gang med å lage en TV-serie for NRK om norsk skipsfartshistorie, med premiere i 2010.

Arne Hjeltnes har gitt ut i alt 12 humorbøker og andre bøker. I år ble han foreslått som drømme-fiskeriminister av Unge Høyre-leder Henrik Asheim. Arne bor i Haldenveien på Snarøya i Bærum sammen med samboer, høyrepolitikeren Cathrine og deres tre jenter, Ømjer på 15, Ingeborg på 13 og Agnes på 9 år. Hans to favorittfotballag er FBK Voss, som en vakker dag for 30 år siden ledet 1-0 over Chelsea for bare senere i kampen å tape 1-6 – og utrolig nok Burnley FC.

Stjerneklart NRK P1

Kulturstrøm

 • Highasakite-konflikt avgjort

  Konflikten om hvem som har rettighetene til band-navnet har pågått i to og et halvt år. Nå har Klagenemda for industrielle rettigheter gitt bandets frontfigur, Ingrid Helene Håvik, medhold i at Highasakite-navnet tilhører henne, skriver VG.

  Highasakite
  Foto: Promo, Lasse Fløde
 • Levde i skjul

  Rapperen Kamelen holdt konserter mens han var på rømmen fra politiet, forteller Marcus Mosele til musikkprogrammet P3X. Som fri mann ønsker rapperen å være et forbilde for unge.

  Slottsfjellfestivalen 2018
  Foto: Tom Øverlie