Hopp til innhold

Arne Hjeltnes

Arne Hjeltnes var mandagens gjest i Stjerneklart på NRK P1.

Arne Hjeltnes
Foto: Trond Solberg / Scanpix

Hør: Stjerneklart med Arne Hjeltnes

Arne Hjeltnes ble født 9. august 1963 i Kristiansand som sønn av Jakob og Andi Hjeltnes. Han flyttet rundt til ni forskjellige steder i landet sammen med familien som følge av farens legepraksis. Men han regner Voss som sin hjembygd. Hans idrettskarriere begrenser seg til seier i et påskeskirenn på Trondsvangen som 8-åring og en 6.plass i Vossameisterskapen i slalåm.

Han begynte å studere økonomi på BI, men fullførte aldri siviløkonomutdanningen. Om det var fordi han hadde en fast diktspalte i studentavisen Inside som tok for mye tid, skal være usagt. Eller fordi han traff sin samboer, den ett år yngre bærumsjenta Cathrine Gehrken, der. Men han fikk i alle fall jobb som markedskonsulent i Sparebankforeningen i 1985. Der var han i to år før han livnærte seg som tekstforfatter i et reklamebyrå. I 1990 fikk han ansvaret for et skjult-kamera-innslag som ”Ærlege Arne” i NRKs TV-program ”Hotell”. Og da TV2 startet sine sendinger i 1992, ble han promo- og presentasjonssjef der og tok med seg sin samboer både til TV2 og til Bergen. To år senere var han programleder på full tid i kanalen, blant annet med seersuksessen ”Gutta på tur” sammen med Vegard Ulvang, Bjørn Dæhlie og Arne Brimi. En kort periode gikk han tilbake til NRK og radioprogrammet ”Herreavdelingen” sammen med Finn Bjelke.

I 1998 fikk han både pris for beste programleder og folkets favoritt under Gullrute-utdelingen, og beste programleder ble han også i 2000. I 2003 fikk han kringkastingsprisen for dialektbruken sin. Allerede i 1991 stiftet han selskapet ”Arne Hjeltnes AS” som har gjort det svært bra, blant annet med aksjer i ”Kagge Forlag AS” og datterselskapene ”Turgutta Produksjon AS”, ”Norsk Rype- og Tytinglag AS”, ”Jara Vinimport AS” og Kulturbrygg AS”. Hjeltnes har stevnet staten for retten etter en langvarig skattekrangel omkring lån og utbytte fra selskapet hans.

I 2003 fikk han også jobb som representant for Eksportutvalget for fisk i Sørøst-Asia med kontor i Hong Kong, der han var i to år før han flyttet over til New York som reiselivsutsending for Innovasjon Norge. I juli 2006 ble han styremedlem og konsulent i oppdrettsselskapet Marine Harvest, som eies av skipsreder John Fredriksen. Han gikk ut av styret og inn i konsernledelsen som kommunikasjonsdirektør i selskapet 1. april i fjor. Men i sommer sa han opp jobben der for å bli administrerende direktør i det skandinaviske digitalkommunikasjonsbyrået Creuna, med tiltredelse senere i høst. I tillegg er han styreleder i selskapet ”Voss of Norway” som selger luksusvann fra Ivelandskilden i Setesdal på luksusflasker. Blant eierne er blant andre Stein Erik Hagen og Gro Harlem Brundtland, hvis sønn Knut, er administrerende direktør. Arne er også i full gang med å lage en TV-serie for NRK om norsk skipsfartshistorie, med premiere i 2010.

Arne Hjeltnes har gitt ut i alt 12 humorbøker og andre bøker. I år ble han foreslått som drømme-fiskeriminister av Unge Høyre-leder Henrik Asheim. Arne bor i Haldenveien på Snarøya i Bærum sammen med samboer, høyrepolitikeren Cathrine og deres tre jenter, Ømjer på 15, Ingeborg på 13 og Agnes på 9 år. Hans to favorittfotballag er FBK Voss, som en vakker dag for 30 år siden ledet 1-0 over Chelsea for bare senere i kampen å tape 1-6 – og utrolig nok Burnley FC.

Stjerneklart NRK P1

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.