Armensk redaktør i norsk avis

Jeg var fortvilt over å flykte fra landet mitt. Et lykketreff førte meg til Norge. Nå er jeg verdens lykkeligste mann, sier armeneren Varazdat Grigoryan.

Varazdat Grigoryan
Foto: Andreas Lunnan / NRK

Han er utvilsomt den eneste armenske redaktør i norsk presse. Faktisk den eneste redaksjonsleder i dette land som styrer en avis der innvandrere dominerer blant.

Varazdat Grigoryan fra Jerevan sørger nemlig for at det i Levanger-Avisa hver eneste lørdag dukker opp to hele sider under avishodet ”Nordlig regnbue”. I mer enn seks år har dette enestående fenomenet blomstret i lokalavisens helgetilbud, og i løpet av denne tiden har hundrevis av våre nye nordmenn bidratt med artikler, reportasjer og kommentarer av høyst forskjellig art.

Bred presseerfaring

- Jeg har en frodig fortid som pressemann hjemme i Armenia, men etter regimeskiftet først på 1990-tallet ble avisene kneblet og journalister forfulgt, forteller Varazdat som kalles Vili blant norske venner.

– Jeg måtte flykte fra mitt kjære hjemland for å berge liv og helse, og levde i fortvilelse i lange tider. Ved et lykketreff kom jeg omsider til Norge, og nå er jeg verdens lykkeligste mann. Her kan jeg gjøre nytte for meg igjen. Jeg omgås positive mennesker som gløder av glede og inspirasjon, og opplever et fellesskap som gir meg den trygghet som jeg savnet gjennom så mange år.

En nordlig regnbue

- Gjennom ”Nordlig Regnbue” har vi muligheten til å formidle innvandrernes tanker og erfaringer, og dermed bidra til større forståelse og integrasjon ute i samfunnet.

Tilbakemeldingene fra norske lesere styrker meg i overbevisningen om at vår pressevirksomhet er verdifull, og jeg takker ledelsen i Levanger-Avisa for at de hver uke stiller spalteplass til vår disposisjon, understreker Varazdat.

SØLVSUPER på NRK P1 søndag 8. april - påskedags morgen.

Programmet er ved Andreas Lunnan.

Kulturstrøm

 • Kommuniserte med Ferrante via epost

  Regissøren av «My Brilliant Friend», Saverio Constanzo, forteller at samarbeidet med den sagnomsuste forfatteren Elena Ferrante foregikk via epost. – Hun hadde synspunkter, men ville ikke påtvinge produksjonen noe, sier Constanzo, ifølge NTB. TV-serien ble spilt inn i Caserta, et stykke utenfor Napoli, hvor handlingen i Ferrantes bøker foregår. Der ble det bygget opp en kulisseby som skal stå når ytterligere tre bøker av pseudonymforfatteren Elena Ferrante skal filmatiseres. TV-serien, som får premiere på HBO Nordic 19. november, får gode anmeldelser i dag i Rolling Stone og The New York Times.

 • Skal lage nytt studioalbum

  Coldplay skal jobbe med et nytt album neste år, ifølge Mat Whitecross som er regissøren bak filmen «A Head Full Of Dreams», som forteller den 20 år lange historien om bandet, melder underholdningsnettstedet NME. – De har hatt pause i år, noe de ikke har for vane, sier Whitecross til nettstedet. Det nye studioalbumet blir Coldplays åttende.

  Coldplay
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP
 • Filmanmeldelse: Rafiki

  Den Kenyanske filmen Rafiki ble først bannlyst i hjemlandet, der likekjønnede forhold er straffbart med opptil 14 års fengsel. Dette understreker bare temaet i denne historien, som er en varm og øm fortelling om homofil kjærlighet som blir møtt av samfunnet på brutalt vis, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Rafiki
  Foto: Europafilm