Hopp til innhold

Armensk redaktør i norsk avis

Jeg var fortvilt over å flykte fra landet mitt. Et lykketreff førte meg til Norge. Nå er jeg verdens lykkeligste mann, sier armeneren Varazdat Grigoryan.

Varazdat Grigoryan
Foto: Andreas Lunnan / NRK

Han er utvilsomt den eneste armenske redaktør i norsk presse. Faktisk den eneste redaksjonsleder i dette land som styrer en avis der innvandrere dominerer blant.

Varazdat Grigoryan fra Jerevan sørger nemlig for at det i Levanger-Avisa hver eneste lørdag dukker opp to hele sider under avishodet ”Nordlig regnbue”. I mer enn seks år har dette enestående fenomenet blomstret i lokalavisens helgetilbud, og i løpet av denne tiden har hundrevis av våre nye nordmenn bidratt med artikler, reportasjer og kommentarer av høyst forskjellig art.

Bred presseerfaring

- Jeg har en frodig fortid som pressemann hjemme i Armenia, men etter regimeskiftet først på 1990-tallet ble avisene kneblet og journalister forfulgt, forteller Varazdat som kalles Vili blant norske venner.

– Jeg måtte flykte fra mitt kjære hjemland for å berge liv og helse, og levde i fortvilelse i lange tider. Ved et lykketreff kom jeg omsider til Norge, og nå er jeg verdens lykkeligste mann. Her kan jeg gjøre nytte for meg igjen. Jeg omgås positive mennesker som gløder av glede og inspirasjon, og opplever et fellesskap som gir meg den trygghet som jeg savnet gjennom så mange år.

En nordlig regnbue

- Gjennom ”Nordlig Regnbue” har vi muligheten til å formidle innvandrernes tanker og erfaringer, og dermed bidra til større forståelse og integrasjon ute i samfunnet.

Tilbakemeldingene fra norske lesere styrker meg i overbevisningen om at vår pressevirksomhet er verdifull, og jeg takker ledelsen i Levanger-Avisa for at de hver uke stiller spalteplass til vår disposisjon, understreker Varazdat.

SØLVSUPER på NRK P1 søndag 8. april - påskedags morgen.

Programmet er ved Andreas Lunnan.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.