Hopp til innhold

Norske elitearkitekter deltar ikke

Over halvparten av de største, norske arkitektkontorene deltar ikke i konkurransen om å tegne det nye nasjonalmuseet på Vestbanen i Oslo.

Vestbanetomten fotografert fra Rådhuset
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

- Vi hadde veldig lyst til å delta, men vi måtte gi opp fordi vi ikke hadde klart å oppfylle alle konkurransekravene, sier arkitekt Stein Halvorsen, som driver Stein Halvorsen AS Sivilarkitekter.

Det respekterte arkitektkontoret ble i 2000 bare slått av Snøhetta i konkurransen om å få tegne det nye Operahuset i Bjørvika.

Halvorsen stiller seg uforstående til alle detaljkravene i konkurransens første runde. I tillegg har all usikkerheten rundt prosjektet, og frykten for at det ikke kom til å bli noe av uansett, gjort at mange har vegret seg.

Les: Utlyser omstridt konkurranse

Les også: Arkitektene sitter på gjerdet

- Både vi og mange andre kontorer har tidligere opplevd at selv om man vinner en konkurranse, så blir ikke prosjektet noe av. Det er desverre noe som hender altfor ofte, mener Halvorsen.

Under halvparten med

Forrige fredag var siste frist for innleverding til konkurransen om nytt nasjonalmuseum på vestbanen. Over 200 bidrag kom inn, men Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) sier nå til NRK at det kom inn færre enn ventet.

Les: 230 vil tegne Nasjonalmuseet

Listen over hvilke arkitekter som deltar i konkurransen er hemmelig. Men NRK har kontaktet 17 av de fremste norske arkitektkontorene, som tidligere har deltatt i, og vunnet flere konkurranser.

Av disse sier 10 kontorer at de ikke deltar, mens 7 sier at de er med.

Arkitektkontoret Space Group vant opprinnelig konkurransen om nye Deichmanske hovedbibliotek på Vestbanen. Men i fjor ble det bestemt at biblioteket likevel ikke skal bygges der.

Space Group velger altså å stå utenfor den nye konkurransen om Vestbanetomta.

Snøhetta i tvil

Operavinnerne Snøhetta tvilte seg frem deltakelse, forteller daglig leder, Kjetil Thorsen.

- Vi bestemte oss til slutt for bli med, fordi det er en nasjonal begivenhet hvor det er viktig for oss å delta.

Thorsen er likevel enig med kritikerne i at det er stilt unødvendig mange krav til detaljer. Han mener det spesielt kan ha virket ekskluderende på unge og uetablerte arkitekter.

- Det er naturlig å tenke seg at for unge arkitekter med mindre ressurser, så vil konkurransekravene være ganske tøffe.

- Misforståelse

Informasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Rygh, mener det er en misforståelse at det er stilt så høye tekniske krav til deltakerne.

Hege Njaa Rygh

Hege Njaa Rygh, Statsbygg

Foto: Mette Randem / Mette Randem

- Noen har trodd at man må kjøpe inn ny og dyr programvare for å få levert inn den digitale 3D-modellen. Det er ikke riktig, ettersom man kan bruke etablert arkitektprogramvare, som de fleste kontorer allerede har i dag, sier hun.

Hun forteller at Statsbygg langt i fra er misfornøyd med antall konkurransebidrag.

- Det har kommet omtrent like mange bidrag som det kom i konkurransen om operabygget. Det er mer enn vi hadde forventet.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober