– Ikke bakken slik vi tegnet den

I dag ble det nye Holmenkollen-anlegget overlevert til VM-arrangørene. – Synd at bakken ikke ble slik vi tegnet den, sier den dansk-belgiske arkitekten Julien de Smedt.

nye Holmenkollbakken

Slik ser den nye Holmenkollbakken ut per januar 2011. I dag overrekkes den VM-komiteen fra byggherren Oslo kommune.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Julien De Smedt

Arkitekt Julien De Smedt.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

I formiddag tok arrangørene for Ski-VM 2011 formelt over Holmenkollen nasjonalanlegg fra Oslo kommune.

Kronjuvelen i anlegget er Holmenkollbakken, utviklet av arkitekt Julien de Smedt og ingeniør Florian Kosche.

Men bakken er ikke bygget hundre prosent i henhold til det opprinnelige utkastet. Det reagerer de Smedt på.

– Det er synd at den ikke har blitt som vi hadde tenkt. Jeg tror ikke bakken vil bli like verdsatt nå, sier den New York-baserte arkitekten til NRK.

Hør saken fra Kulturnytt:

– Ikke sånn det funker

En enstemmig jury valgte i 2007 de Smedt og Kosches «Nye Holmenkollen Fyr - Extending Tradition» til vinneren av konkurransen om utformingen av den nye Holmenkollbakken.

I 2010 var de Smedt selv i Oslo og fikk se den nesten ferdigstilte bakken. Han var ikke fornøyd.

– Jeg vil ikke komme med trusler, men vi har ikke laget dette anlegget for i siste åndedrag å gi opp og la en snekker slå sammen noen planker for å gjøre det ferdig. Det er ikke sånn det funker, sa Julien de Smedt da.

Se video:

Video Arkitekt Julien de Smedt

VIDEO: Arkitekt Julien de Smedt om Holmenkollbakken.

Ingen lysstråle

Den opprinnelige bakken i de Smedt og Kosches vinnerutkast var hvit av farge, men dagens bakke er laget av vedlikeholdsfritt stål.

Bakkens fremste kjennetegn i utkastet, en lysstråle opp mot himmelen fra tårnet for å forlenge tilløpets profil, har ennå ikke blitt realisert.

– Jeg vil nødig være festbrems i forbindelse med åpningen, men jeg tror bakken kunne ha vunnet store internasjonale arkitektpriser og fått turister til å valfarte til byen. I stedet har byggherren og byggefirmaet brutt med tegningene mine og ødelagt sluttuttrykket til bakken, sier de Smedts.

Holmenkollbakken på tegning og i virkeligheten

«Nye Holmenkollen Fyr - Extending Tradition» til venstre. Til høyre ovarennet slik den framstår i dag - uten det lysende tårnet.

Foto: Lise Åserud / Kyrre Lien / Scanpix

Ikke enig

Kristin Vinje

Finansbyråd Kristin Vinje (H).

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Holmenkollanlegget har kostet 600 millioner kroner mer enn opprinnelig budsjettert, og overskridelsene førte til at idrettsbyråd Anette Wiig Bryn (Frp) i 2009 trakk seg fra jobben sin.

Finansbyråd Kristin Vinje overtok da ansvaret for sluttføringen av anlegget. Hun er ikke enig med de Smedt i at Holmenkollen har blitt noe annet enn i prosjekttegningene.

– Det har selvsagt vært diskusjoner mellom arkitekten og byggherren, men alt i alt har vi fått et fantastisk anlegg som vi har lagt mye penger i, sier hun.

Vinnerutkastet

Holmenkollbakken i utkastet som vant arkitektkonkurransen i 2007.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hva synes du om den nye Holmenkollbakken?

Kulturstrøm

  • Slik blir Melodi Grand Prix 2022

    Det blir flere endringer i neste års Melodi Grand Prix. Men nivået er høyere enn noen gang, ifølge MGP-general Stig Karlsen. 10. januar skal alle artistene offentliggjøres og alle låtene slippes til publikum. Showet går av stabelen med første delfinale 15. januar.

  • Stephen Sondheim er død (91)

    Låtskriver, tekstforfatter og komponist Stephen Sondheim er død, melder advokaten hans til The New York Times. Sondheim ble 91 år gammel. Han er kjent for musikaler som «West Side Story «og «Sweeney Todd».

  • Astrid S med plagiatanklage

    Manageren til Astris S, Gilbert Lunde, skriver på Twitter at de er i kontakt med teamet til French Montana, etter at de anklaget ham for plagiat. Manageren skriver: «Jeg kan bekrefte at dette ikke har blitt klarert i forkant, men at vi nå er i kontakt med teamet til French Montana for å finne ut hva som har skjedd, og for å få riktige avtaler på plass».