Hopp til innhold

– Ikke bakken slik vi tegnet den

I dag ble det nye Holmenkollen-anlegget overlevert til VM-arrangørene. – Synd at bakken ikke ble slik vi tegnet den, sier den dansk-belgiske arkitekten Julien de Smedt.

nye Holmenkollbakken

Slik ser den nye Holmenkollbakken ut per januar 2011. I dag overrekkes den VM-komiteen fra byggherren Oslo kommune.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Julien De Smedt

Arkitekt Julien De Smedt.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

I formiddag tok arrangørene for Ski-VM 2011 formelt over Holmenkollen nasjonalanlegg fra Oslo kommune.

Kronjuvelen i anlegget er Holmenkollbakken, utviklet av arkitekt Julien de Smedt og ingeniør Florian Kosche.

Men bakken er ikke bygget hundre prosent i henhold til det opprinnelige utkastet. Det reagerer de Smedt på.

– Det er synd at den ikke har blitt som vi hadde tenkt. Jeg tror ikke bakken vil bli like verdsatt nå, sier den New York-baserte arkitekten til NRK.

Hør saken fra Kulturnytt:

– Ikke sånn det funker

En enstemmig jury valgte i 2007 de Smedt og Kosches «Nye Holmenkollen Fyr - Extending Tradition» til vinneren av konkurransen om utformingen av den nye Holmenkollbakken.

I 2010 var de Smedt selv i Oslo og fikk se den nesten ferdigstilte bakken. Han var ikke fornøyd.

– Jeg vil ikke komme med trusler, men vi har ikke laget dette anlegget for i siste åndedrag å gi opp og la en snekker slå sammen noen planker for å gjøre det ferdig. Det er ikke sånn det funker, sa Julien de Smedt da.

Se video:

Video Arkitekt Julien de Smedt

VIDEO: Arkitekt Julien de Smedt om Holmenkollbakken.

Ingen lysstråle

Den opprinnelige bakken i de Smedt og Kosches vinnerutkast var hvit av farge, men dagens bakke er laget av vedlikeholdsfritt stål.

Bakkens fremste kjennetegn i utkastet, en lysstråle opp mot himmelen fra tårnet for å forlenge tilløpets profil, har ennå ikke blitt realisert.

– Jeg vil nødig være festbrems i forbindelse med åpningen, men jeg tror bakken kunne ha vunnet store internasjonale arkitektpriser og fått turister til å valfarte til byen. I stedet har byggherren og byggefirmaet brutt med tegningene mine og ødelagt sluttuttrykket til bakken, sier de Smedts.

Holmenkollbakken på tegning og i virkeligheten

«Nye Holmenkollen Fyr - Extending Tradition» til venstre. Til høyre ovarennet slik den framstår i dag - uten det lysende tårnet.

Foto: Lise Åserud / Kyrre Lien / Scanpix

Ikke enig

Kristin Vinje

Finansbyråd Kristin Vinje (H).

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Holmenkollanlegget har kostet 600 millioner kroner mer enn opprinnelig budsjettert, og overskridelsene førte til at idrettsbyråd Anette Wiig Bryn (Frp) i 2009 trakk seg fra jobben sin.

Finansbyråd Kristin Vinje overtok da ansvaret for sluttføringen av anlegget. Hun er ikke enig med de Smedt i at Holmenkollen har blitt noe annet enn i prosjekttegningene.

– Det har selvsagt vært diskusjoner mellom arkitekten og byggherren, men alt i alt har vi fått et fantastisk anlegg som vi har lagt mye penger i, sier hun.

Vinnerutkastet

Holmenkollbakken i utkastet som vant arkitektkonkurransen i 2007.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hva synes du om den nye Holmenkollbakken?

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.