NRK Meny
Normal

- Det er overveldende

Arkitekt Klaus Schuwerk kunne ikke tro det da hans «Forum Artis» vant arkitektkonkurransen om det nye Nasjonalmuseet.

Klaus Schuwerk viser Forum Artis

Klaus Schuwerk presenterer «Forum Artis» under pressekonferansen.

Foto: Birger Kolsrud Jåsund / NRK

For det var først da juryleder, og styreleder for Nasjonalmuseet, Svein Aaser leste opp førsteplassen under mandagens pressekonferanse at Schuwerk mottok beskjeden.

– Jeg kunne ikke tro det, selv om jeg hadde en god følelse angående prosjektet, forteller en overveldet Schuwerk til NRK.

«Forum Artis» er tegnet av arkitektfirmaet Kleihues + Schuwerk Gesellschaft von Architekten, som har et kontor med 100 ansatte i Berlin i Tyskland og 10 i Napoli i Italia.

Klaus Schuwerk og Anniken Huitfeldt

Klaus Schuwerk viser kulturminister Anniken Huitfeldt modellen av «Forum Artis».

Foto: Holm, Morten / Scanpix

– Kan bli et landemerke

Ifølge Schuwerk er det to misforståelser folk gjør når de betrakter «Forum Artis». Den ene er at de tror bygningen skal være av betong og det andre er at de tror det er en lukket bygning.

– Det er en steinbygning, og fasaden er veldig viktig. Det er en bygning man skal kunne ta på. Og det er ikke en lukket, men åpen bygning. Det er mange steder hvor man kan se ut innenifra.

Hovedideen bak utkastet er alabasthallen i museets øverste etasje. Ifølge Scuwerk er hallen som en bjelke over havnen, som kommuniserer med både Akershus festning og Oslo rådhus.

– Hallen er ikke høylytt, men kan bli et landemerke i Oslo, sier Schuwerk.

Det aller viktigste er at vi får et flott nasjonalmuseum som skal fungere som museum

Svein Aaser, juryleder / NRK

Sammenlignes med operaen

Direktør for Nasjonalmuseet, Audun Eckhoff, tror «Forum Artis» kan bli et veldig bra museum.

– Det har et sobert og raffinert ytre uttrykk og en veldig godt gjennomtenkt museumsidé på innsiden, sier Eckhoff som tror bygget har potensial til å bli et populært bygg.

Kulturminister Anniken Huitfeldt tror «Forum Artis» vil føre til at folk kommer til å bli enda mer opptatt av kunst dersom det til slutt realiseres.

– Det er et veldig spennende forslag, jeg tror folk kommer til å motta dette bygget på samme måte som operaen, sier Huitfeldt til NRK.

Kulturstrøm

 • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

  20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien handler om Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) som får et kall om å bekjempe vampyrer og etterhvert en hel mengde andre monstre. «Buffy, vampyrenes skrekk», som den het på norsk, gikk fra 1996 til 2003 og ble vist på TVNorge.

  Buffy The Vampire Slayer
  Foto: Handout © c.20thC.Fox/Everett/REX
 • Gard Nilssen ny Artist in Residence

  Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

  Gard Nilssen
  Foto: Moldejazz