NRK Meny
Normal

Aristotelikeren fra Sankthanshaugen

Platon var elev av Sokrates - og Aristoteles elev av Platon, men Aristoteles er grunnleggeren av empiristisk filosofi - en filosofi som tar utgangspunkt i sanseerfaring-og beveger seg fra sanseinntrykk til abstrakt tenkning. Og han bestrider Platons forestilling om at det er to verdener: En vi kjenner med våre sanser, og en annen, ideverdenen som kun er tilgjengelig for vårt indre øye, tenkningen og refleksjonen. - Det holder med en virkelighet, sier Aristoteles, - og det er den vi snubler rundt i hver dag. Dette er imidlertid en verden som aldri slutter å fascinere oss, og å få oss til å filosofere.

Hør: Studio Sokrates om Bjarne Nerem og Aristoteles

Den gyldne middelvei

Aristoteles interresserer seg for - og skriver om - praktisk talt alt mulig. Kosmos, stjernene, kråkeboller, purreløk, vennskap, musikk, politikk, og så videre. Da vi gjorde opptakene av denne utgaven av Studio Sokrates om Bjarne Nerem og Aristoteles var det tydelig at å snakke om Aristoteles på en kortfattet måte er vanskelig. Hans tekster om etikk, "Den nikomakeiske etikk" er imidlertid godt egnet til å si noe om Nerems musikk. - Hva mener vi når vi sier at noe er godt?

- Hva mener vi når vi sier at vi bør gjøre noe? Slik spør Aristoteles hele tiden - korte, knappe, nesten barnslige spørsmål - som viser seg å være meget fruktbare.

Teleologi

betyr at noe streber mot et bestemt mål, en blomst mot blomstringen, mennesket mot det gode liv, sier Aristoteles. Dyden, det gode liv, sier Aristoteles - ligger på middelveien: Altså: Mellom feighet og dumdristighet ligger dyden vi kaller mot. Mellom det underdanige og det retthaverske ligger generøsiteten. Å være dydig - og god er altså en slags balansekunst som krever erfaring og klokskap. Denne harmonien kan man meget vel finne uttrykk for i Nerems musikk.

Frijazz

- Nerem var aldri i nærheten av noe forsøk på frijazz, forteller Knut Borge. - Skjønt han hadde, i Sverige, en perode derhan spilte rendyrket bop, sammen med sitt svenske band.Regner med at han registrerte frijazzens ankomst med sterk misbilligelse: - Han var altfor opptatt av det lyriske og det harmoniske i sitt spill, han var en melodiker - derfor er det kanskje ikke urimelig å kalle ham Aristoteliker...

Et sitat

- Slik skriver Aristoteles om musikk, harmoni og orden i avhandlingen "Om problemer i musikken": (Fra Topikken, bok 19. min oversettelse) Pkt 38:

Hvorfor nyter man rytme og melodi, ja harmoni i sin alminnelighet?

Er det fordi vi naturlig gleder oss over bevegelser som selv er naturlige? Dette viser seg jo i at barn gleder seg over melodier og rytme så snart de er født.

Forskjellige melodier liker vi så snart vi har blitt vant til dem, rytmen gleder oss ved sin orden, sin gjentakelse. For ordnede bevegelser er mer i samsvar med oss - enn disharmoni og uorden - derfor er orden i samsvar med naturen.

Dette viser seg for oss dersom vi arbeider, spiser og drikker på en ordnet måte, så styrker og forbedrer vi vår natur og våre krefter. Lever vi derimot etter innfall og tilfeldige påfunn så svekker og ødelegger vi helsen. For sykdom er forstyrrelse av naturens orden. Vi gleder oss over harmoni fordi harmoni forener motsetninger.

Mange aristotelikere

- Jeg tror vi er mange aristotelikere, framholder Vigdis Songe-Møller - fordi han appellerer så sterkt til fornuften, til å være avbalansert, til vitebgjæret i mennesket. Og selv interesserte jo Aristoteles seg for alt mulig - etter hat han har skrevet om musikken, skriver han en avhandling om grønnsaker og kryddervekster: Hvorfor er det slik at selleri tåler å ligge i saltvann - mens purreløk ikke gjør det? - Det er typis Aristoteles.

Musikken

1:

Tittel : BOB'S VUGGESANG

Kompon. : NORMANN, ROBERT

Utøver : SYV MUNTRE (NOR):PAULSEN, ARVID GRAM (TROMPET) (SAXOFON) + NEREM, BJARNE (SAXOFON) + IVERSEN, ARILD (FIOLIN) + KLOUMAN, CARSTEN (KLAVER) + NORMANN, ROBERT (GITAR) + WESTBYE, FINN (GITAR) + LANGE-NIELSEN, FRED (BASS) + OTTHO, HARALD (TROMMER)

Genre : JAZZ

Besetn. : SAXOFON TENOR + TROMPET + KLAVER + GITAR + INSTR

Emne : HISTORISK

Innspilt: 19431124 Utgitt: / 2001 Spor: 0018 Tid: 0307

Platetit: SIGARETT STOMP - JAZZ IN NORWAY VOL. 2: 1940-1950

Merke-nr: HERMAN HJCD 9002

Medium : CD

2:

Tittel : SOON

Kompon. : GERSHWIN, GEORGE (USA)

Utøver : NEREM, BJARNE (NOR) (TENORSAXOFON) + SJÖSTEN, LARS (SVE)(KLAVER) + NORDIN, STURE (BASS) + SVENSSON, ROLF (SLAGVERK)

Genre : JAZZ

Besetn. : SAXOFON TENOR + KLAVER GITAR BASS SLAGVERK

Innspilt: 1971 Utgitt: 1991 Spor: 0001 Tid: 0305

Merknad : FOR UTØVERE SE OMSLAG

Platetit: HOW LONG HAS THIS BEEN GOING ON

Merke-nr: GEMINI GMCD 72

Medium : CD

Studio Sokrates fra 08.12.01.