Sterke reaksjoner på Kvalshaugs bok om Ari Behn

Forlegger Frode Saugestad (46) reagerer kraftig på at Vidar Kvalshaug (50) bruker sitt vennskap med Ari Behn til å promotere sin nye bok, skriver VG. Behns foreldre kaller bokprosjektet krenkende.

Ari Behn viser frem malerier

Vidar Kvalshaug bruker vennskapet sitt med Ari Behn til å promotere boken sin «Ari – bohemen og bøkene». Det får venner og familier til å reagere.

Foto: Marit Hommedal / Marit Hommedal

Vidar Kvalshaug har skrevet boken «Ari. Bohemen og bøkene», en bok om Ari Behn og forfatterskapet hans.

Frode Saugestad, som er en kjent profil i bokbransjen, mener Kvalshaug har promotert boken sin ved å fortelle at han var vennen til Ari Behn. Det reagerer han på.

– Nei Vidar, du var ikke Aris venn. Og det vet du bedre enn noen andre.

Slik starter Saugestad en kronikk som står på trykk i VG.

Frode Saugestad byline

Frode Saugestad reagerer på at Vidar Kvalshaug bruker vennskapet sitt med Ari Behn til å promotere sin nye bok.

Foto: rolf m.aagaard/kolon

Reagerer på innlegg på Instagram

Til VG forteller Saugestad at han ikke hadde tenkt å si noe. Men da Vidar Kvalshaug la ut bilder av Ari Behns gravstøtte i sosiale medier en uke før han skulle gi ut boken, fikk han nok.

– Da jeg fikk se bildet Kvalshaug la ut på Instagram for å selge sin egen bok, fikk jeg en flau og kjip smak i munnen. Det sier Saugestad til VG.

Vidar Kvalshaug framfor gravstøtta til Ari Behn

Vidar Kvalshaug ved gravstøtten til Ari Behn.

Foto: Ola Hana / NRK

Vidar Kvalshaug har valgt å svare på kritikken med en kronikk. I kronikken skriver han blant annet:

«Hvis Saugestad leser boka, vil han også se at den gjør rede for vennskapsdelen. Ari holdt seg med forskjellige folk til forskjellige tider og perioder i sitt liv. Noen var med hele livet, andre var i én spesiell krets, andre i flere kretser. Aris ekstraordinære sosiale geni og vennlighet gjorde at han hadde mange folk i livet sitt.»

Men Saugestad mener at Vidar Kvalshaug ikke kan kalle seg en venn av Ari Behn.

– Han var i beste fall en bekjent. Jeg kjenner ingen som omtaler Kvalshaug som Aris venn. Han må gjerne skrive bok om Ari. Men det er trist å se på måten han har brukt sitt påståtte vennskap med Ari i promoteringen av boken.

Ari Behns foreldre: – Bokprosjektet er krenkende

Ari Behns foreldre, Marianne Behn og Olav Bjørshol bekrefter overfor VG at de mener at Vidar Kvalshaug ikke var venn av Ari de siste 10 årene.

– Vi trodde det skulle bli en bok om Ari og litteraturen hans, men det er blitt noe annet. For oss føles den krenkende og belastende i vårt sørgeår. Vi har ikke fått mulighet til å lese manus før den var gått i trykken, sier Marianne Behn til VG.

Forlagssjef Knut Ola Ulvestad for sakprosa i Cappelen Damm sier til VG at han synes det er leit om Ari Behns foreldre synes bokprosjektet har vært vanskelig.

Det har ikke lyktes NRK å snakke med Kvalshaug i dag.

Bokomslag for Vidar Kvalshaug «Ari – bohemen og bøkene».

Boken «Ari – bohemen og bøkene» som er skrevet av Vidar Kvalshaug.

Foto: Cappelen Damm

Kulturstrøm

 • Spektakulær, men ustø eventyrfilm

  Disneys «Mulan» kom som tegnefilm i 1998. Nå er nyinnspillingen tilgjengelig for norske seere. – En film som halter litt underveis, men som reddes inn av en storslagen eventyrfølelse og stilsikker kampsport, skriver Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Filmen «Mulan», 2020.
  Foto: Disney+
 • Film for den katte- og juleglade

  «En julegave fra gatekatten Bob» er en oppfølger til «En gatekatt ved navn Bob» fra 2016. Som sist er filmen basert på livet til en narkoman gatemusikant som reddes av katten Bob. – Julefeelgood for katteelskere, skriver Filmpolitiet. Terningkast 3.

  BOBS SISTE HOVEDROLLE: Dette ble den siste filmrollen for gatekatten Bob, som dessverre gikk bort sommeren 2020.
  Foto: Another World Entertainment