Hopp til innhold

Sterke reaksjoner på Kvalshaugs bok om Ari Behn

Forlegger Frode Saugestad (46) reagerer kraftig på at Vidar Kvalshaug (50) bruker sitt vennskap med Ari Behn til å promotere sin nye bok, skriver VG. Behns foreldre kaller bokprosjektet krenkende.

Ari Behn viser frem malerier

Vidar Kvalshaug bruker vennskapet sitt med Ari Behn til å promotere boken sin «Ari – bohemen og bøkene». Det får venner og familier til å reagere.

Foto: Marit Hommedal / Marit Hommedal

Vidar Kvalshaug har skrevet boken «Ari. Bohemen og bøkene», en bok om Ari Behn og forfatterskapet hans.

Frode Saugestad, som er en kjent profil i bokbransjen, mener Kvalshaug har promotert boken sin ved å fortelle at han var vennen til Ari Behn. Det reagerer han på.

– Nei Vidar, du var ikke Aris venn. Og det vet du bedre enn noen andre.

Slik starter Saugestad en kronikk som står på trykk i VG.

Frode Saugestad byline

Frode Saugestad reagerer på at Vidar Kvalshaug bruker vennskapet sitt med Ari Behn til å promotere sin nye bok.

Foto: rolf m.aagaard/kolon

Reagerer på innlegg på Instagram

Til VG forteller Saugestad at han ikke hadde tenkt å si noe. Men da Vidar Kvalshaug la ut bilder av Ari Behns gravstøtte i sosiale medier en uke før han skulle gi ut boken, fikk han nok.

– Da jeg fikk se bildet Kvalshaug la ut på Instagram for å selge sin egen bok, fikk jeg en flau og kjip smak i munnen. Det sier Saugestad til VG.

Vidar Kvalshaug framfor gravstøtta til Ari Behn

Vidar Kvalshaug ved gravstøtten til Ari Behn.

Foto: Ola Hana / NRK

Vidar Kvalshaug har valgt å svare på kritikken med en kronikk. I kronikken skriver han blant annet:

«Hvis Saugestad leser boka, vil han også se at den gjør rede for vennskapsdelen. Ari holdt seg med forskjellige folk til forskjellige tider og perioder i sitt liv. Noen var med hele livet, andre var i én spesiell krets, andre i flere kretser. Aris ekstraordinære sosiale geni og vennlighet gjorde at han hadde mange folk i livet sitt.»

Men Saugestad mener at Vidar Kvalshaug ikke kan kalle seg en venn av Ari Behn.

– Han var i beste fall en bekjent. Jeg kjenner ingen som omtaler Kvalshaug som Aris venn. Han må gjerne skrive bok om Ari. Men det er trist å se på måten han har brukt sitt påståtte vennskap med Ari i promoteringen av boken.

Ari Behns foreldre: – Bokprosjektet er krenkende

Ari Behns foreldre, Marianne Behn og Olav Bjørshol bekrefter overfor VG at de mener at Vidar Kvalshaug ikke var venn av Ari de siste 10 årene.

– Vi trodde det skulle bli en bok om Ari og litteraturen hans, men det er blitt noe annet. For oss føles den krenkende og belastende i vårt sørgeår. Vi har ikke fått mulighet til å lese manus før den var gått i trykken, sier Marianne Behn til VG.

Forlagssjef Knut Ola Ulvestad for sakprosa i Cappelen Damm sier til VG at han synes det er leit om Ari Behns foreldre synes bokprosjektet har vært vanskelig.

Det har ikke lyktes NRK å snakke med Kvalshaug i dag.

Bokomslag for Vidar Kvalshaug «Ari – bohemen og bøkene».

Boken «Ari – bohemen og bøkene» som er skrevet av Vidar Kvalshaug.

Foto: Cappelen Damm

Kulturstrøm

 • A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum

  A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum, opplyser konsertarrangøren på sin hjemmeside. Morten Harket har fått diagnostisert akutt laryngitt og må hvile stemmen. Dette er en betennelse i stemmebåndene.

  «Vi beklager å måtte meddele at kveldens konsert med a-ha i Oslo Spektrum er kansellert. Morten Harket har blitt diagnostisert med akutt laryngitt og er nødt til å hvile stemmen. Behold dine billetter for nå, vi kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig", står det på Oslo Spektrums hjemmeside.

  A-ha opptrådte i Oslo fredag, men lørdagens konsert må de altså avlyse. Dette er ikke første gang at A-ha må avlyse. Konsertene ble i utgangspunktet utsatt på grunn av pandemien.

 • Marcus og Martinus vant svensk «Maskorama»

  Marcus og Martinus Gunnarsen har vunnet den svenske utgaven av Maskorama. De norske tvillingene sier til Aftonbladet at de har fremført annenhver sang i konkurransen. Seersuksessen «Maskorama» har gått i flere land, inkludert Norge og USA.

  Marcus og Martinus
  Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
 • Kåret til Norges mest attraktive by

  Sandnes får Attraktiv by-prisen 2022, melder Arkitektnytt.

  – Sandnes har imponert juryen gjennom langsiktig og kunnskapsbasert utvikling av sentrum, som nå viser gode resultater, sier Alexandria Algard, juryleder for regjeringens Attraktiv by-pris.

  - Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, sier ordfører Stanley Wirak.