– Sterk og rørende Munch-utstilling

– Dette er en historisk utstilling. Aldri før har man kunnet se den fulle bredden av Munchs kunstnerskap. Det er sterkt og rørende, sier kulturminister Hadia Tajik.

Søndag åpner Nasjonalmuseet og Munch-museet i Oslo den mest gjennomgripende Munch-utstillingen som noen gang er laget. Pressen fikk ta utstillingen i øyesyn fredag.

Det er en stor ære og glede å åpne denne utstillingen. Og gratulerer Oslo med vedtaket om å bygge et nytt Munchmuseum. Det er den største fødselsdagsgaven, et bygg Munch bare kunne drømme om.

Audun Eckhoff, direktør ved Nasjonalmuseet

Nils Ohlsen, Nasjonalmuseet, Jon-Ove Steihaug, Munch-museet, og Mai Britt Guleng, Nasjonalmuseet, har kuratert utstillingen. – Det har tatt fem år, forteller Steihaug, som er spent på mottagelsen.

Se video:

Jon-Ove Steihaug om Munch 150

Jon-Ove Steihaug er en av kuratorene bak Munch 150. Foto: Arild Sandvik, NRK

– Skal vekke begeistring


– Vi skal først og fremst feire Edvard Munch, men vi ønsker også å øke kunnskap, nysgjerrighet og begeistring for Munchs liv og kunst både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Det er velkomstordene til direktør ved Munch-museet Stein Olav Henrichsen.

Utstillingen «Munch 150» inneholder over 240 verk og presenterer kunstnerskapet fra alle perioder. Den gir et overblikk over Edvard Munchs enorme livsverk.

Hadia Tajik

Kulturminister Hadia Tajik blant pressefolk fra inn- og utland

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

I denne utstillingen har vi fått en kjempesjanse til å oppleve hele livsverket, sa Tajik, som også røpet sin glede over at striden om et nytt Munchmuseum er over.

V har lært mye av Munch, blant annet at en skandale eller en debatt kan skape overskrifter og oppmerksomhet om kunsten. Jeg tror han ville vært godt fornøyd med oss!

Hadia Tajik, kulturminister

For det satte en ekstra spiss på festen at alle hadde måttet skrive om talene sine etter det historiske flertallet for å bygge «Lambda» i Bjørvika.

– Byr på seg selv

Utstillingen er fordelt på to visningssteder. Verk fra 1882–1903 vises i Nasjonalmuseet, mens arbeider fra 1904–1944 kan oppleves i Munch-museet.

Et gjennomgående tema er er Munchs skiftende fremstillinger av seg selv og hvordan han gjentok og bearbeidet bestemte motiver.

NRKs kunstkritiker, Mona Pahle Bjerke synes det er bra at Edvard Munchs selvportretter har fått en så sentral plass i utstillingen.

– Edvard Munch var en kunstner som bød på seg selv, sier hun.

Se video:

Mona Pahle Bjerke om Munch 150

Mona Pahle Bjerke synes utstillingen er helt unik

Flere høydepunkter

Blant utstillingens høydepunkter er de nesten komplette rekonstruksjonene av billedseriene Livsfrisen fra 1902 og Reinhardt-frisen fra 1906–07.

Det var ikke bare nasjonal og internasjonal presse som fikk «tyvtitte» på utstillingen fredag. Det var også kuratorer fra anerkjente museer over hele verden.

Starr Figura er kurator på MoMA i New York. Hun synes utstillingen er helt fantastisk.

Se video:

Starr Figura om Munch 150

Starr Figura er kurator på MoMA. Foto: Arild Sandvik, NRK

LES OGSÅ:

Den offisielle åpningen av utstillingen foretar kulturminister Hadia Tajik (Ap) i Aulaen i Oslo lørdag. Fra søndag kan publikum besøke utstillingen både i Nasjonalmuseet og Nasjonalgalleriet.

Kulturstrøm

  • Ukens beste låter

    Internett flommer over av ny musikk. Mye er dårlig. Noe er bra. NRK P3 er her for å gjøre jobben for deg, og gir deg de beste nye låtene fra kjente og ukjente artister hver uke. Her er ukas «Best akkurat nå»

    Arctic Monkeys
    Foto: Presse
  • Norsk regi på Netflix-kultserie

    Den «Sonja»-aktuelle regissøren Anne Sewitsky var nylig i Sør-Afrika for å gjøre en episode av Netflix-kultserien «Black Mirror» - som en av ytterst få kvinnelige «Black Mirror»-regissører: I forrige sesong hadde Jodie Foster regi på en episode.

    Anne Sewitsky
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix