Hopp til innhold

Årets vinnere av Brageprisen

To kvinner og to menn fikk Brageprisene i år. Hedersprisen gikk til Knut Faldbakken.

Vinnerne av Brageprisen 2012

Vinnerne av Brageprisen 2012: Linn T. Sunne, Kari Stai, Knut Faldbakken, Lars Amund Vaage og Torbjørn Færøvik.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Dette er ikke bare overraskende, det er uvirkelig for meg, sa Knut Faldbakken etter å ha blitt tildelt Brages hederspris 2012.

- Det var fullstendig overraskende. Nå skjønner jeg at familien min har konspirert fordi de har visst det, men ikke sagt noe, sier han til NRK.

VIDEO: Faldbakken var svært glad for Brages hederspris: – Det var fullstendig overraskende. Nå skjønner jeg at familien min har konspirert fordi de har visst det, men ikke sagt noe, sa han til NRK like etter tildelingen.

Brageprisen ble delt ut i disse kategoriene:

Vinnere av Brageprisen 2012

Kategori

Vinner

Bok

Barne- og ungdomsbøker

Kari Stai

Jakob og Neikob.
Tjuven slår tilbake

Åpen klasse: Ungdomsbøker

Linn T. Sunne

 Lille Ekorn

Sakprosa

Torbjørn Færøvik  

 Maos rike. En lidelseshistorie

Skjønnlitteratur

Lars Amund Vaage  

 Syngja

Brages hederspris

 Knut Faldbakken

 Hele forfatterskapet

Kari Stai med Bragepris.

Kari Stai er vinner av kategorien for barne- og ungdomsbøker.

Foto: NRK

Brageprisen er på 75.000 kroner, og vinnerne får også Bragestatuetten. Den deles ut hvert år av stiftelsen Den norske bokprisen, som har som formål å hedre ny, norsk litteratur.

Barne- og ungdomsbøker:

Vinneren av denne kategorien er Kari Stai fra Inderøy i Nord-Trøndelag.

Hun vant med boken «Jakob og Neikob. Tjuven slår tilbake». Den handler om de to gode vennene Jakob og Neikob. De er veldig forskjellige. Jacob sier JA til alt, Neikob sier NEI. Begge deler kan by på problemer.

Gjennom et effektivt språk, stram struktur og mye humor, inviterer Stai små og store til refleksjon rundt to av våre viktigste begreper - ja og nei. Et forbilledlig eksempel på hvor mye småbarnslitteraturen kan romme, og en estetisk nytelse i all sin enkelhet.

Juryen om Kari Stais «Jakob og Neikob. Tjuven slår tilbake»

Åpen klasse: Ungdomsbøker:

Linn T. Sunne

Linn T. Sunne.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Dette er en klasse der sjangeren varierer.

I år har juryen valgt blant årets ungdomsbøker.

Vinneren er Linn T. Sunne med boken «Lille Ekorn». Den handler om 14-åringen Aurora som bor i en interiørblogg.

Juryen mener at Linn T. Sunne på en overbevisende måte går inn i en ung jentes møte med en overgriper.

Hun går inn i et vanskelig og vondt tema, men fristes ikke til å dvele ved det vonde. Sunne stoler på dramatikken som ligger i temaet. Og på en enkel, men nyansert måte åpner boken opp temaet for unge lesere.

Brageprisens jury om Linn T. Sunnes «Lille Ekorn»

– Herlig, nå er jeg veldig glad, sa prisvinneren og takket forlaget.

Sakprosa:

Torbjørn Færøvik er historiker og tidligere NRK-journalist. Han har to ganger tidligere vunnet Brageprisen for sine bøker om India og Kina. Nå trakk han det lengste strået med boken «Maos rike. En lidelseshistorie».

Den handler om hva som skjedde i Kina under formann Mao. Millioner av mennesker sultet i hjel. Ikke minst under Maos såkalte «store sprang» fra 1958 til 1961. Nyere forskning tyder på at hans forsøk på massemobilisering endte med minst 45 millioner menneskers død.

Styrken ved boka er dens solide kildegrunnlag som gjør forfatteren i stand til å fullføre sitt ambisiøse prosjekt: Å beskrive lidelsene uten ideologisk omsvøp. Forfatteren er en av våre fremste sakprosaister og her kombinerer han omfattende kunnskaper og sin særegne evne til å fortelle historier. Resultatet er en levende og kritisk beretning om menneskelig lidelse under Maos styre.

Juryen om Torbjørn Færøviks «Maos rike. En lidelseshistorie»
Torbjørn Færøvik

Torbjørn Færøvik vant Bragepris i kategorien sakprosa.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Skjønnlitteratur:

Lars Amund Vaage med Bragepris

Lars Amund Vaage vant Brageprisen 2012 i skjønnlitteratur.

Foto: NRK

En av de virkelig prestisjetunge prisene, den i klassen for skjønnlitteratur, gikk i år til Lars Amund Vaage for boken «Syngja».

Forfatteren er ofte karakterisert som «lavmælt». I denne boken møter vi en ung mann som jobber som bussjåfør og drømmer om å skrive.

En dag kommer en jente inn på bussen, hun ser på ham i speilet, og når hun skal av, stopper han bussen og følger etter. Hun blir gravid, og han vet hva han skal gjøre. Nå er datteren voksen, han er en etablert forfatter, kan han endelig skrive romanen om henne?

«Syngja» er en dypt personlig roman om å leve med en datter med autisme.

Dette er en modig roman som opphever skillet mellom forfatter og forteller, der fiksjon og kunstskriving makter å gjøre det unevnelige begripelig og det tabuiserte uttalt. Romanen går i rette med rådende atferdsferdsterapi, men er en personlig beretning om og refleksjon over en fars forhold til en datter, til liv, språk, verdier, moral.

Juryen om Lars Amund Vaages «Syngja»

Rørt prisvinner

– Det er mange som skal takkes. Først og fremst et forlag, Forlaget Oktober. Vi har gjort mye sammen gjennom 33 år, sa Vaage og måtte stoppe fordi han var så rørt over pristildelingen.

Lars Amund Vaage har siden debuten i 1979 skrevet en rekke særegne romaner, noveller, skuespill, barnebøker og dikt.

Knut Faldbakken med Brageprisen

Knut Faldbakken vant Brages hederspris for sitt forfatterskap

Foto: Ida Titlestad Dahlback / NRK

Brages hederspris

Årets vinner er Knut Faldbakken.

Prisen tildeles en person eller institusjon som i kraft av sin gjerning som forfatter, oversetter eller på annen måte har bidratt til å øke utbredelsen av eller forståelsen for litteratur, eller til å høyne kvaliteten på norsk skriftkultur.

Kriteriene for Brages hederspris
Knut Faldbakken

Knut Faldbakken vant Brages hederspris for sitt forfatterskap

– Det er ingen tvil om at vinneren oppfyller alt dette. Forfatterskapet er et av de lengste og mest omfangsrike i norsk samtidslitteratur og trolig også et av de mest leste og omdiskuterte, sier juryen.

Den mener at Faldbakken på forbilledlig vis har klart å holde seg aktuell og kontroversiell gjennom hele forfatterskapet.

– Han har ofte satt fingeren på kulturens smertepunkter før noen andre. Faldbakken var blant de første til å sette søkelys på hva det innebærer å være en moderne mann, sier juryen.

Harald Rosenløw Eeg under Brageprisen 2012

Harald Rosenløw Eeg holdt prologen under utdelingen av Brageprisen 2012 i Gamle Logen i Oslo.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober