Årets Spellemann til Astrid S: – Et viktig år for kvinnelige artister

Astrid S er den fjerde kvinnen som mottar prisen Årets Spellemann, og den første siden 2003. – Det er altfor lite, etter min mening, sa hun fra scenen.

Det var en rørt Astrid Smeplass som gikk opp på scenen på Oslo Konserthus søndag kveld og ble overrakt prisen fra artistene Marcus og Martinus, som vant prisen i fjor.

– Dette er en pris man bare vinner én gang i livet, sa hun.

Under Spellemannprisen 2016 mottok hun prisen Årets nykommer. Siden da har Astrid S gjort stor suksess både i Norge og i utlandet. Låten «Think Before I Talk» har blitt strømmet over 64 millioner ganger på Spotify.

Viktig år for kvinnelige artister

Fra scenen takket hun samarbeidspartnere, venner og familie. I takketalen sa hun at det siste året har vært viktig for kvinnelige artister.

– Også føler jeg mest på at det er så stas å ta imot denne prisen her, fordi det har vært et så utrolig viktig år for unnskyld å bruke begrepet kvinnelige artister, sa hun, til stor applaus fra salen.

– Jeg er veldig stolt av å få en pris som bare tre kvinnelige artister har fått før meg, det er altfor lite etter min mening, så jeg vil ta imot denne prisen på vegne av et utrolig sterkt år for oss alle sammen. Dette her kommer jeg til å huske resten av livet mitt, sa hun.

– Virkelig på overtid

Guro Klevland, styreleder i Balansekunst, sier i en pressemelding at det virkelig var på «overtid» at en kvinne vant denne prisen.

– Årets Spellemann er kanskje den viktigste prisen i Musikk-Norge. Da må den også reflektere det sterke musikklivet vårt for å vise seg relevant og aktuell. Anerkjennelsen av Astrid S som Årets Spellemann er viktig både for musikklivet og for selve prisen, sier Kleveland.

Guro Kleveland, styreleder i Balansekunst

VIKTIG: Guro Klevland, styreleder i Balansekunst, sier det er en velfortjent pris til Astrid Smeplass.

Foto: Lars Opstad / Kulturtanken

Klevland sier Astrid S har vært en markant artist det siste året og vel så det, og at det er velfortjent at hun mottok prisen.

– Dette er en velfortjent pris til Astrid S, og vi er glade for at hun med denne anerkjennelsen vil fortsette å inspirere unge jenter og kvinner, sier Kleveland.

Kulturstrøm

 • Taj Mahal gjenåpnes

  Taj Mahal og flere skoler i India gjenåpnes, tross sterkt økende koronasmitte i landet. Det melder AFP. Mandag registrerte landet 87.000 nye smittetilfeller, og 1130 koronadødsfall på 24 timer. India har registrert nær 5,5 millioner smittetilfeller.

  Taj Mahal
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Hedda-dryss over Det Norske Teatret

  Det Norske Teatret kapret nær alle de viktigste prisene under årets Heddapris-tildeling søndag, for både beste forestilling, beste mannlige og kvinnelig hovedrolle, beste regi, beste scenetekst og beste mannlige medrolle. Heddaprisen deles ut årlig.

  Heddaprisen 2020
  Foto: Stephan Mehl/riksteatret / NTB