Hopp til innhold

Årets Spellemann til Astrid S: – Et viktig år for kvinnelige artister

Astrid S er den fjerde kvinnen som mottar prisen Årets Spellemann, og den første siden 2003. – Det er altfor lite, etter min mening, sa hun fra scenen.

Det var en rørt Astrid Smeplass som gikk opp på scenen på Oslo Konserthus søndag kveld og ble overrakt prisen fra artistene Marcus og Martinus, som vant prisen i fjor.

– Dette er en pris man bare vinner én gang i livet, sa hun.

Under Spellemannprisen 2016 mottok hun prisen Årets nykommer. Siden da har Astrid S gjort stor suksess både i Norge og i utlandet. Låten «Think Before I Talk» har blitt strømmet over 64 millioner ganger på Spotify.

Viktig år for kvinnelige artister

Fra scenen takket hun samarbeidspartnere, venner og familie. I takketalen sa hun at det siste året har vært viktig for kvinnelige artister.

– Også føler jeg mest på at det er så stas å ta imot denne prisen her, fordi det har vært et så utrolig viktig år for unnskyld å bruke begrepet kvinnelige artister, sa hun, til stor applaus fra salen.

– Jeg er veldig stolt av å få en pris som bare tre kvinnelige artister har fått før meg, det er altfor lite etter min mening, så jeg vil ta imot denne prisen på vegne av et utrolig sterkt år for oss alle sammen. Dette her kommer jeg til å huske resten av livet mitt, sa hun.

– Virkelig på overtid

Guro Klevland, styreleder i Balansekunst, sier i en pressemelding at det virkelig var på «overtid» at en kvinne vant denne prisen.

– Årets Spellemann er kanskje den viktigste prisen i Musikk-Norge. Da må den også reflektere det sterke musikklivet vårt for å vise seg relevant og aktuell. Anerkjennelsen av Astrid S som Årets Spellemann er viktig både for musikklivet og for selve prisen, sier Kleveland.

Guro Kleveland, styreleder i Balansekunst

VIKTIG: Guro Klevland, styreleder i Balansekunst, sier det er en velfortjent pris til Astrid Smeplass.

Foto: Lars Opstad / Kulturtanken

Klevland sier Astrid S har vært en markant artist det siste året og vel så det, og at det er velfortjent at hun mottok prisen.

– Dette er en velfortjent pris til Astrid S, og vi er glade for at hun med denne anerkjennelsen vil fortsette å inspirere unge jenter og kvinner, sier Kleveland.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober