Årets Nordmann 2008

Margreth Olin er kåret til til Årets Nordmann 2008. Hun får nestekjærlighet til å gro både på og utenfor kinolerretet, skriver juryen.

Margreth Olin
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

- Det er ærefult. Jeg må jo bare si tusen takk, sier Olin til NRK.

Det er nyhetsmagasinet Ny Tid som deler ut prisen, som Olin får for sitt arbeid med kampanjen Nestekjærlighet.no

Juryen berømmer hennes engasjement:

Da den norske regjeringen, unntatt SV i dissens, i september besluttet å stramme inn dagens asylpolitikk, gjorde Margreth Olin noe forbilledlig for nordmenn og verdensborgere flest: Hun reiste seg opp å protesterte.

Opprop har blitt folkekrav

Tusenvis av nordmenn og 43 organisasjoner har sluttet seg til Olins opprop om at "vi ikke skal gjøre noe menneske til et middel". Høsten 2006 overleverte Olin 16.000 underskrifter til regjeringen.

Hennes opprop har munnet ut i et folkekrav, skriver juryen. Videre understreker juryen at Olin har klart å samle en viktig del av det engasjerte Norge til å holde sentrale, globale verdier ved like.

- Håper på økt engasjement

Olin som gjennom sitt arbeid har satt søkelyset på norsk asylpolitikk, håper prisen vil styrke aksjonen og føre til mer engasjement.

- Jeg håper kåringen vil skape en oppmerksomhet rundt kampanjen. Jeg håper de menneskene som ønsker å si ifra om at de hadde forventninger til denne regjeringen og har lyst til å gi det signalet, bli oppmerksom på kampanjen og støtter den, sier Olin.

Margareth Olins første spillefilm
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Margreth Olin jobber med sin første spillefilm

Les mer om Olin:

- Jeg trodde ikke det var sant

Penger til sju nye langfilmer

Livsvernprisen til Margreth Olin

Kulturstrøm

 • Kulturstreiken trappes opp mandag

  Partene i kulturstreiken som omfatter nær 900 kulturansatte, har ikke blitt enige i dagens mekling hos Riksmekleren. Mandag tas ytterligere 200 ut i streik. Det fører til at en rekke forestillinger må avlyses. Uenigheten går på pensjonsordningen.

  Riksmekler Mats Ruland om kulturstreiken
  Foto: NRK
 • Meklingen fortsetter

  Partene i kulturstreiken sitter onsdag kveld fortsatt i tvungen mekling hos Riksmekleren. Arbeidsgiverforeningen Spekter har kommet med nye tilbud.

  Da NTB tok kontakt med Riksmekler Mats Wilhelm Ruland onsdag kveld, bekreftet han at forhandlingene mellom Spekter og LO fortsatt pågikk.

  – Forhandlingene pågår fortsatt, skrev han i tekstmeldingen til NTB like før klokka 20.

  Streiken har vart i sju uker, og nærmere 900 ansatte i 15 kulturinstitusjoner er i streik. Blir de ikke enige, trappes streiken opp fra 25. oktober. Mandag kan hele 1100 ansatte være i streik.

 • Sprik i boksalg under pandemien

  Publishing Industry Report for 2020 ble lagt fram på bokmessa i Frankfurt i dag. Tallene viser en betydelig nedgang i boksalget under pandemien i store deler av verden, som Tyrkia (- 31,6 %) og Brasil (- 19,8 %). Andre igjen har opplevd oppgang, som Japan (+ 10,7 %), Italia (+ 8,6 %) og Norge (+ 4,2 %). Andelen digitalt boksalg fortsetter å øke, skriver Bok365.