Årets Gullpalme til lesbisk drama

Den franske filmen «La Vie D'Adele» vant den gjeve Gullpalmen for beste film på filmfestivalen i Cannes, søndag.

Filmen til regissør Abdellatif Kechiche vakte oppsikt under fremvisningen i Cannes på grunn av en på grunn av en 20 minutter lang lesbisk sexscene.

Filmen handler om 15 år gamle Adele, som er sammen med en gutt, men får livet snudd på hodet idet hun møter Emma. De to forelsker seg, og filmen følger deres forhold, utvikling og søken.

Da juryleder Steven Spielberg kunngjorde prisen, sa han at juryen i år hadde gjort noe svært spesielt. Den ga nemlig prisen til hele tre personer, til regissør Kechiche og til skuespillerne Adele Exarchopoulos og Léa Seydoux. De tre mottok prisen med stor glede.

Selskapet Arthaus har plukket opp de norske distribusjonsrettighetene til filmen som heter «Blå er den varmeste fargen» på norsk.

Grand Prix-prisen, som er den nest høyeste utmerkelsen på festivalen, gikk i år til filmen «Inside Llewyn Davis». Filmen er regissert av brødene Joel og Ethan Coen. Denne filmen var blant de 19 nominerte til Gullpalmen.

Beste skuespiller

Prisen for beste mannlige skuespiller går til Bruce Dern. Han regnes som en av de store stjernene fra det gylne 1970-tallet i Hollywood, melder NTB.

Prisen for beste skuespiller får han for sin rolle i Alexander Paynes film «Nebraska», et far/sønn-fortelling fra det landlige USA, om en gammel mann (Bruce Dern) som tror han har vunnet en million.

Den franske skuespilleren Berenice Bejo vinner prisen for beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i den iranske filmen «The Past» (Fortiden).

Fortiden er et intenst og rørende familiedrama, som handler om familiemedlemmer i en vond situasjon, der alle roter det til for hverandre.

Årets jury besto blant annet av regissør Steven Spielberg, Ang Lee og skuespiller Nicole Kidman.

Kulturstrøm