Årets beste seriedebutant

Lene Asks tegneseriedebut "Hitler, Jesus og Farfar" vant lørdag en av tegneserie-Norges gjeveste priser.

Lene Ask
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Juryen for Sproing-prisen er imponert over Lene Asks debutserie, og kaller den "en sjelden vekst innen norsk tegneserieflora".

- Imponerende og behagelig

I juryens begrunnelse heter det blant annet at Asks strek er preget av en behagelig minimalisme, og at fargene er uvanlig finstemte til tegneserie å være".

Videre blir Lene Ask berømmet for å vise stor modenhet som historieforteller, og  for å spinne en rekke små medrivende betraktninger uten å miste fokuset på hovedstrukturen.

Om å være ensom

Rammen rundt "Hitler, Jesus og Farfar" er oppvekst, søken etter en identitet og noe å tro på. Fremfor alt handler det om å føle seg utenfor og ensom. Fortellingen er full av humoristiske detaljer og tanker rundt livets evige spørsmål.

Historien handler om å lete etter svarene, men til slutt viser det seg at det heller kan være spørsmålene som er det viktigste.

Hitler, Jesus og Farfar
Foto: Lene Ask

Alle Sproing-vinnerne

Sproing-prisen er den utmerkelsen som henger høyest i tegneserie-Norge. I år het det at juryen hadde en ekstra vanskelig oppgave med å plukke ut kandidater til prisene, grunnet veldig mange bra og aktuelle verk. 2006 bød på en kvalitetsmessig eksplosjon blant oversatte serier, og i tillegg gikk den norskproduserte andelen sterkt opp.

I tillegg til Lene Ask vant disse seriene priser under lørdagens utdeling: "Seks sultne menn" (Dongery Forlag, 2006) av Bendik von Kaltenborn i klassen beste norske tegneserie, mens "Rabbinerens katt" (Egmont Serieforlaget, 2006) av Joann Sfar ble beste utenlandske serie.

Kulturstrøm

 • Stjerneskuddet Isah slet

  – Det kunne gå opp til fire dager hvor jeg ikke spiste fordi jeg ikke hadde råd, forteller Kaleb Isaac Ghebreiesus, kjent under artistnavnet Isah, til P3.

  Isah
  Foto: Tom Øverlie / NRK
 • Har alltid elsket musikal

  Marion Ravn har vært popartist siden hun var barn. Men nå står hun på en helt annen scene. Iført slitne klær fra 70-tallet høster hun strålende anmeldelser for sin rolle som russiske Svetlana i musikalen «Chess». Dette har hun drømt om siden hun skrev dagbok, forteller hun til Programleder Mona B. Riise i Kulturstripa.

  Marion Ravn