Hopp til innhold

Årets aller beste barnebøker

Klassikerne har kommet sterkt tilbake og kjønnsrollene lever i beste velgående i årets barnebøker. Her får du et håndplukket utvalg av det beste lesestoffet for de minste!

Luridumstyven og Svartle er blant barnebok-favorittene til NRKs anmelder.

Luridumstyven og Svartle er blant barnebok-favorittene til NRKs anmelder.

Foto: Aschehoug/Gyldendal

Å få lov til å være seg selv er ett av temaene som går igjen i årets barnebøker. En sjenert jente som slett ikke ville spille prinsesse stakk av med Brageprisen. En gutt som er verdens beste kodeknekker vant ARKs barnebokpris.

"Eksperimentet" er et av eksemplene på at kjønnsrollene lever i beste velgående, det får tvillingene Amund og Amanda testet ut når de for moro skyld bytter identitet. Et annet typisk trekk ved barnebokutgivelsenne i år, er at klassikerne er sterkt tilbake. Blant annet har Astrid Lindgren fått en gjennomillustrert biografi, til og med Harry Potter kan du nå få i illustrert praktutgave.

Et knippe leseverdige barnebøker:

Torun Lian og Øyvind Torseter: Reserveprinsesse Andersen

Boka om jenta som ikke villle i offentlighetens lys gikk til topps hos Bragejuryen i år.

Foto: Aschehoug forlag

«Reserveprinsesse Andersen»
Av Torun Lian og Øyvind Torseter (ill.)

Barneroman for barn som kan lese selv. Allerede Øyvind Torseters forside-illustrasjon viser en prinsesse som ikke er helt komfortabel. Så er Alice også bare reserveprinsesse, men må trå til på skoleavslutningen når den skjønne Helene blir skadet. Alices vegring mot å være i rampelyset tør være gjenkjennelig for mange. Her har Torun Lian et godt blikk. Øyvind Torseter har også tydelig sett Alice. Hun er engstelig, men med stor integritet. En spennende og underholdende barneroman som også tematiserer etiske dilemmaer.

Håkon Øverås og Øyvind Torseter: Svartle

Oppfølgeren til fjorårets sjarmerende suksess «Brune».

«Svartle»
Av Håkon Øvreås og Øyvind Torseter (ill.)

Barneroman for barn som kan lese selv. Oppfølger til «Brune», som Øvreås og Torseter vant Nordisk Råds pris for beste barne- og ungdomsbok med i fjor. Original og morsom historie om de tre vennene Rune, Atle og Åse, som kan skape seg om til superheltene Brune, Svartle og Blåse. Der de i forrige bok stod sammen mot en felles fiende, utsettes de nå for flere mysterier som truer med å ødelegge vennskapet. Spenstige illustrasjoner gir energi til fortellingen.

Veronika Erstad og Bo Gaustad: Kattejenta

Veronika Erstad og illustratør Bo Gaustad har funnet en humoristisk tone i fortellingen om kattejenta Ruth.

«Kattejenta»
Veronika Erstad og Bo Gaustad (ill.)

Barneroman for barn som kan lese selv. Egner seg også godt som høytlesning. Ruth har en stor hemmelighet med katten August. Ruth er kattejente, og trenger som katten noen ganger å gå sine egne veier. Nabojenta Kristin er hundejente og vil være sammen med Ruth hele tiden. Hvordan kan de løse det? «Kattejenta» er en humoristisk fortelling om å være seg selv alene og sammen med andre. Fortellingen er leken i språk og tematikk, Bo Gaustad har også lagt mild komikk i gjengivelsen av en trumpete og forurettet Ruth som jo også er i sin fulle rett til å bestemme over seg selv.

Bobbie Peers "Luridiumstyven"

Underholdende debut fra filmregissøren Bobbie Peers.

«Luridiumstyven»
Av Bobbie Peers

Barneroman for barn som kan lese selv. Underholdende debut fra filmregissøren Bobbie Peers, som er norsk til tross for sitt engelske navn. Tolv år gamle William er usedvanlig god til å knekke koder. En dag blir han kidnappet til «Institutt for posthuman forskning». Bare William kan redde verden fra at det hittil ukjente grunnstoffet luridium faller i gale hender. Høy dramatikk som ikke tipper over i det heseblesende, smart inspirert av en serie som Harry Potter. Flere bøker er planlagt om William - og bøkene er allerede solgt til et trettitalls språk. Boken vant ARKs barnebokpris 2015, en pris der barna selv stemmer over et utvalg bøker.

Bjørn Ousland

Det gnistrer av Bjørn Ouslands skrekkhistorie 'Småbarnsuppe'.

«Småbarnsuppe»
Av Bjørn Ousland

Bildebok som passer godt for litt større barn - og gjerne som høytlesing for de litt mindre. Usedvanlig energisk og fargesprakende fortelling, nesten i skumleste laget for de aller minste. Små barn forsvinner fra sengene sine om natten. De er fanget i en hule i fjellet, der hekser og trollmenn skal koke den ettertraktede småbarnsuppen sin. Kan barna klare å rømme? Ousland bruker elementer fra tegneserier med små ruter, panorering og zooming, streken er nærmest grotesk og fargene glødende. Det vrimler av detaljer på hvert oppslag. Og nei, du trenger ikke være redd for at det ikke går bra til slutt.

Agnes-Margrethe Bjorvand og Lisa Aisato barnebok "Astrid Lindgren"

Samarbeidet mellom tekst og bilder gjør den nye Astrid Lindgren-biografien til en stor leseropplevelse.

«Astrid Lindgren»
Av Agnes-Margrethe Bjorvand og Lisa Aisato (ill.)

Sakprosabok for barn som kan lese selv. Denne biografien om Astrid Lindgren kommer i kjølvannet av Jens Andersens biografi om henne for voksne og en rekke bøker som kaster nytt lys på mennesket Astrid Lindgren. Bjorvand gjengir mange Lindgren-sitater og har vært usedvanlig god tiol å gi en vesentlig fremstilling av et langt og mangslunget liv. Lisa Aisatos illustrasjoner har stor likhet med ikoniske fotografier. Hun makter å kombinere det noen ganger litt søtladne og rosenrøde med sprelske Pippi-ben i klare farger. Grundig, oversiktlig og flott biografi.

J.K. Rowling og Jim Kay: Harry Potter og de vises stein

For første gang en gjennomillustrert utgave av en Harry Potter-fortelling!

«Harry Potter og de vises stein»
Av J.K. Rowling og Jim Kay (ill.)

Ilustrert klassiker for barn som kan lese selv. Og dessuten en unnskyldning for voksne som gjerne vil lese serien en gang til for nye generasjoner. Noen (ikke minst vi som jobber i radio!) vil mene at de beste bildene er de du skaper selv. Var Harry en annen før filmene om ham kom? Og er det mulig å beholde sitt eget magiske bilde av Galtvort når skolen nå skildres i detalj? Denne praktboken er blitt et kunstverk i seg selv. Jim Kay er heldigvis mer tro mot bøkene enn mot filmene. Her er store oppslag og små signatur-tegninger, mektige iscenesettelser som nok gjør dette til mer av en barnebok enn en spenningsroman for voksne.

Barneboktips våren 2015

Årets grensesprengende ungdomsromaner

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober