Hopp til innhold

Are Kalvø søker ny konge og dronning

Ny TV-serie med Are Kalvø søker nytt kongepar og skal sette Norges 200 år gamle Grunnlov på prøve.

Are Kalvø

Satiriker Are Kalvø er i gang med en ny serie for NRK. Der vil han sette det norske samfunnet på prøve.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Satiriker Are Kalvø er fullt i gang med å lage den nye serien «Riksforsamlinga» for NRK. Nå vil den tungt meritterte komikeren, mest kjent for et utall bøker og for radioprogrammet Hallo i Uken, utfordre Norges Grunnlov. Målet er modernisering av Norge.

– Jeg skal rett og slett lage en ny og bedre Grunnlov. Den gamle grunnloven er veldig, veldig, gammel, og ble laget av menn fra Sør-Norge. Bønder og kjøpmenn og sånt. Jeg har en teori om at folk i dag kanskje mener andre ting i dag enn for 200 år siden, sier Kalvø til NRK.no.

Reiser Norge rundt

Serien skal i Kalvøs egne ord handle om alt som er morsomt og interessant med samfunnet. Gjennom intervjuer og eksperimenter skal programmet finne ut hva folk egentlig mener. Hvor mye makt skal en konge ha, hvorfor skal ikke åtteåringer ha stemmerett? Eller turister? Hvor mye ytringsfrihet er greit, og hvor går grensene?

LES OGSÅ: – Det er oss to mot Are Kalvø
LES OGSÅ: Haddy N'jie ble forbauset over Kristian Valen

Om få uker begynner innspillingene Norge rundt. Da skal Kalvø besøke arbeidsplasser, hjem og offentlige rom for å skaffe materiale til sine programmer.

– Jeg har en teori om at «folk» vet mer enn folk vil ha det til. Hvis du gjør det på rett måte har de mye å komme med. Jeg har et åpent sinn og tror på folk, til det motsatte er bevist, sier han.

– Lagt fra meg fordommene

Kalvø har ikke gjort noe fast siden han sluttet i «Hallo i uken» i 2009, men han gjorde en serie med humorinnslag for Haddy N’jies «Mysteriet Norge» i fjor sommer. Nå gleder han seg veldig til å begynne med serien.

– Går du inn i dette med fordommer?

– Jeg håper å få bekreftet min positive fordom av at nordmenn ikke er så verst. Jeg har lagt alle mine negative fordommer i et skap, så skal jeg vurdere å hente dem fram igjen etter opptakene er ferdig, sier han.

LES OGSÅ: Kinosuksess for «Hjelp, vi er russ»
LES OGSÅ: De beste parodiene er på ett ord

Ber folket om innspill

I tillegg til intervjuer og innslag, skal Kalvø ha gjester i studio, med større eller mindre kunnskap om de forskjellige sidene ved det norske samfunnet.

Programmet skal lene seg tungt på folks innspill. Onsdag lanserte satirikeren Facebook-siden «Riksforsamlinga med Are Kalvø». Der vil det i tiden framover bes om innspill til serien.

– Jeg legger opp til en skikkelig folkedugnad, der jeg vil spørre folk om hvilke lover som bør endres, hvilke honnørord som mangler i lovverket, og selvfølgelig skal vi søke etter ny konge eller dronning. Jeg er ute etter å finne ut om dagens kongefamilie er de rette personene, eller om folk har bedre forslag, sier Kalvø.

Her kan du søke om jobben.


Etter at Kalvø lanserte siden i går har det kommet inn 50 søknader om jobben.
– Det er mange som vil ha jobben, men vi får se hvor mange som er seriøse, sier han.


Serien er planlagt å gå i løpet av 2013, men innspillingene begynner i neste måned.

Kulturstrøm

 • Furuholmen beklager stikk til norsk presse

  A-ha avlyste lørdag konserten i Oslo etter at Morten Harket fikk akutt betennelse i stemmebåndene.

  Bandmedlem Magne Furuholmen beklaget på Instagram til fansen at de måtte avlyse og skrev samtidig ironisk: «Mange takk til norsk presse som endelig skriver om turneen, uten å nevne utsolgte show og glade fans over hele verden».

  Nå beklager han stikket og sier at en fri og uavhengig presse er kritisk for at samfunnet skal fungere. «Det siste verden trenger er en ny superpriviligert, sutrende popstjerne som sier stakkars meg.»

  Magne Furuholmen utenfor den samiske paviljongen under åpningen av Venezia-biennalen 2022
  Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
 • A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum

  A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum, opplyser konsertarrangøren på sin hjemmeside. Morten Harket har fått diagnostisert akutt laryngitt og må hvile stemmen. Dette er en betennelse i stemmebåndene.

  «Vi beklager å måtte meddele at kveldens konsert med a-ha i Oslo Spektrum er kansellert. Morten Harket har blitt diagnostisert med akutt laryngitt og er nødt til å hvile stemmen. Behold dine billetter for nå, vi kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig", står det på Oslo Spektrums hjemmeside.

  A-ha opptrådte i Oslo fredag, men lørdagens konsert må de altså avlyse. Dette er ikke første gang at A-ha må avlyse. Konsertene ble i utgangspunktet utsatt på grunn av pandemien.