Hopp til innhold

Are jakter på troen

Are Sende Osen tror ikke på noen ting. Men hvis han måtte valgt seg en religion, ville han tatt sikhismen.

På tro og Are

Are Sende Osen falt for sikhismen. Alle fall deler av den.

Hva skjer når en selverklært ateist og skeptiker tilbringer en uke sammen med en sterkt religiøs familie og deres miljø?

Det har Are Sende Osen, kjent fra «Are og Odin» på P3, testet ut.

Han reiser rundt i Norge og tilbringer én uke med seks ulike religioner. Hans håp er å finne ut hva det er de tror på, hvorfor de tror, om de har noe han ikke har eller om det er nettopp så galt som han hadde trodd.

For å finne svar på dette tilbringer han masse tid med de ulike familiene, religiøse ledere og gudshus.

Se et klipp fra kveldens sending:

Video Are om tro

Klikk på bildet for å se video.

Flere overraskelser

– Jeg ble veldig godt tatt imot. Folk var utrolig åpne og greie mot meg. Det var egentlig overraskende greie folk, oppsummerer Are Sende Osen.

Han fikk seg flere vekkere i løpet av innspillingen.

– Folk er overraskende like, til tross for religionene. Vi har jo mye av de samme verdiene. Alle vil jo at barna våre skal ha det bra, og at vi skal være snille mot hverandre, forteller Sende Osen til NRK.no.

Are som sikh?

Han har ikke lyst til å rangere de forskjellige religionene, men det var én religion han likte bedre enn andre.

På tro og Are

Sikher går med turban. Det krever sin mann å få den på.

– Sikhene visste jeg lite om på forhånd. De ser ut som landeveisrøvere, men så er de utrolig snille. Så hvis jeg måtte velge, så hadde jeg nok latt skjegget gro, og blitt sikh.

Det negative er at de verken drikker kaffe eller alkohol, og da ryker jo den trønderske nasjonaldrikken, sier Sende Osen.

– Du kommer til Helvete

Sende Osen glemmer nok ikke besøket hos pinsevennene med det første.

– Det var en predikant der som mente at jeg kommer til Helvete fordi jeg ikke tror på Jesus. Jeg tror jo ikke på noe som helst, men jeg vil jo ikke til Helvete,. Så det likte jeg ikke noe særlig, sier programlederen

– Pinsevennene er også veldig opptatte av den Hellig Ånd, noe jeg ikke skjønner så mye av. Og det gjør jeg ikke etter å ha besøkt dem, heller. Og så er de jo veldig opptatt av en spesiell type musikk. Dårlig musikk, etter min mening.

Nytt syn på buddhismen

Richard Gere og Dalai Lama er kjente buddhister som Sende Osen leste seg opp på. Buddhismen var heller ikke helt som forventet.

– De har rett og slett ikke noe bra kvinnesyn. Blant annet tror de at jenter blir født til nettopp jenter fordi de har gjort noe galt i et tidligere liv. Hvis du skikker deg i dette livet, kan du bli mann i ditt neste. Som far til ei lita jente tar jeg det som en fornærmelse, sier Sende Osen.

Se «På Tro og Are» på NRK1 tirsdag klokken 20.15 og i Nett-TV.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.