NRK Meny
Normal

Arctic Bird til hvile

Han var et ikon for det beste i nordnorsk beboptradisjon..

Kjell Bartholsen
Foto: Tor Waageng

Saksofonisten Kjell Bartholsen er død, 71 år gammel. Han var et ikon for det beste i nordnorsk beboptradisjon, med sin "lokale variant av språket etter Parker".

Hør Bartholsen i "Bluesology"

Kjell Bartholsen ble født i Hammerfest 2.10.1938 og bodde der til rundt 1960. Han var sentral i byens første jazzmiljø, Klubb 44. Dette huskes enda for sitt ”cruise” til Stockholm i en Opel Olympia convertibel i 1959. Alle pengene gikk til noter, plater, Gröna Lund og kroger i Gamla Stan. Maten var medbragt spaghetti rett fra boksen, kun varmet av Bartholsens legendariske humor og treffsikre replikker.

Inspirert av Getz og Tubby Hayes

Kjell Bartholsen begynte å spille klarinett til dans, men gikk over på tenorsax, sterkt inspirert av Dexter Gordon, Wardell Grey og Stan Getz, og senere britiske Tubby Hayes og vår egen Bjørn Johansen. Han reiste med danseband rundt i Skandinavia, men slo seg for noen år ned i Oslo, der han var aktiv i mjljøet rundt Metropol. Han gikk på Musikkonservatoriet, og som svaksynt ble han også utdannet pianostemmer.

Et ikon for nordnorsk bebop

I 1968 flyttet han til Bodø, der han fra starten ble sentral i miljøet rundt en av landets fineste jazzklubber, Ad Lib. Han spilte med lokale musikere i Bodø, men var også med i Nordnorsk sekstett (aka Stubø/Bartholsen sekstett) som var på Vossajazz 1978. Han var med i det første Nordnorsk storband (1969) og spilte med egen kvartett i Molde (1974). I 1988 fikk Kjell slag og måtte legge saksofonen på hylla. Året etter var han den første som fikk nordnorsk jazz høyeste utmerkelse, Thorgeir Stubøs minnepris. Til 70-årsdagen i 2008 kom albumet Arctic Bird, som dokumenterer hans musikalske karriere gjennom en rekke fine opptak.

Kjell Bartholsen - Arctic Bird
Foto: Cover/Tom Melby
Egen dialekt: Arctic Bird

I likhet med sin gode venn og medmusikant, Thorgeir Stubø, blir Kjell Bartholsen stående som et av de fremste ikon for det beste i den nordnorske beboptradisjonen. Kjell ble også tilkjent sin egen dialekt: ”Som rødvingetrosten – fuglen som lokalt utvikler sine egne sangstrofer – utviklet Kjell sin lokale variant av språket etter Parker” (Arctic Bird, turncd 14).

Kulturstrøm

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.

  • Maler for åpen scene

    I hele april har ni kunstnere fra ulike steder i verden bodd sammen og hatt Galleri Ramfjord i Oslo som sitt atelier. Anledningen for kunstmønstringa er galleriets 20-årsjubileum, forteller innehaver og daglig leder Elisabeth Ramfjord. I galleriets åpningstid kan besøkene kan se kunstnerne i arbeid, og resultatene kan sees i utstilling fra 5.–20. mai.(NTB)

    Laster Instagram-innhold