Sikkerhet under vann

Når arbeidsoperasjoner under vann skal utføres er det sikkerheten som står i fokus.

Liss må hjelpes bort til leideren
Foto: NRK

Sikkerhet

På NUI AS i Bergen er det sikkerheten som står i fokus. Helt siden NUI ble etablert i 1976 har målgruppen vært mennesker som arbeider i yrker som setter ekstreme krav til medisinske, fysiologiske og utstyrsmessige forhold.  

 

Trond Hansson dykkersjef på NUI i Bergen
Foto: NRK

 

Kammeranlegg

Kammeranlegget til NUI representerer en moderne dykkesimulator som kan simulere "offshore dykking" ned til 385. Anlegget består av 6 sammenkoblede trykkamre. Hver enhet opprettholder fuktighet, temperatur og CO2 ned til 500m innenfor gitte krav og grenseverdier.

 

NuI i Bergen
Foto: NRK

 

Dykking med blandingsgass

Oksygen blandes med en annen gass, som regel helium eller nitrogen, og de to blandingene refereres gjerne til som henholdsvis heliox og nitrox .

Ved å erstatte nitrogen med helium, oppnår man i hovedsak to fordeler. Den ene er at man innen alle aktuelle dyp i Nordsjøen unngår den narkoseeffekten nitrogen har. Den andre er at helium er mye lettere enn nitrogen, og det gir en betydelig redusert pustemotstand for dykkeren.

 

Liss på tur opp av havet i full hjelmdykkerutstyr
Foto: NRK

 

- En stor ulempe med helium er at den har en varmeledningsevne som er mer enn fem ganger høyere enn luft, sier Alf Herman Schønhardt operasjonsleder ved NUI. En slik forskjell i varmeledningsevne, medfører at varmetapet fra et menneske til omgivelsene (f.eks. inne i en dykkerklokke) er betydelig høyere i helium enn i luft ved samme temperatur.

 

Alf Herman Schønhardt ved NUI i Bergen
Foto: NRK

 

-En annen ting som ikke er så bra med heliox, er redusert taleforståelse da helium «fordreier» tale, forteller Schønhardt. Har du prøvd å  puste inn helium fra en ballong, så vet du at den gir "Donald Duckstemme". Det fikk Norge Rundt-teamet erfare da kammeret ble fylt med helium, og det ble fryktelig vanskelig å filme slutten av sendingen.

 

Alf og Liss i kammeret som fylles med helium
Foto: NRK

Overvåkes

Det er kameraovervåking av alle rom i et kammeranlegg. Til og med på toalettet. Det minner om et visst program på en annen kanal, uten å nevne hvilken. Men her er det kun sikkerheten til dykkerne som står i fokus.

 

Liss overvåkes i kammeret
Foto: NRK

 

Norge Rundt fredag 23 mars, klokken 19.30 på NRK1.

 

Kulturstrøm

  • Får en million for sitt talent

    Sangeren Caroline Wettergreen (32) får Equinors talentstipend for klassiske musikere i 2018. Stipendet, som er på en million kroner, skal være en døråpner for unge norske musikere som ønsker en internasjonal karriere.

  • Prisrekord for Kittelsen-maleri

    Maleriet «Guldhornet», malt av Theodor Kittelsen i 1903, ble i kveld solgt for 12,8 millioner kroner på en auksjon i Oslo. «Guldhornet» betegnes som et av kunstnerens ukjente mesterverk, skriver E24. Maleriet hadde en prisantydning på 4–5 millioner kroner før auksjonen som ble holdt av Blomqvist Kunsthandel. Det dyreste maleriet av Kittelsen som er blitt solgt i Norge tidligere, er akvarellen «Dompap på rimet kvist» som ble solgt for 1,3 millioner kroner i 2002, skriver NTB. NRK TV: Trollskogen som inspirerte Kittelsen.