Hopp til innhold

Sikkerhet under vann

Når arbeidsoperasjoner under vann skal utføres er det sikkerheten som står i fokus.

Liss må hjelpes bort til leideren
Foto: NRK

Sikkerhet

På NUI AS i Bergen er det sikkerheten som står i fokus. Helt siden NUI ble etablert i 1976 har målgruppen vært mennesker som arbeider i yrker som setter ekstreme krav til medisinske, fysiologiske og utstyrsmessige forhold.  

 

Trond Hansson dykkersjef på NUI i Bergen
Foto: NRK

 

Kammeranlegg

Kammeranlegget til NUI representerer en moderne dykkesimulator som kan simulere "offshore dykking" ned til 385. Anlegget består av 6 sammenkoblede trykkamre. Hver enhet opprettholder fuktighet, temperatur og CO2 ned til 500m innenfor gitte krav og grenseverdier.

 

NuI i Bergen
Foto: NRK

 

Dykking med blandingsgass

Oksygen blandes med en annen gass, som regel helium eller nitrogen, og de to blandingene refereres gjerne til som henholdsvis heliox og nitrox .

Ved å erstatte nitrogen med helium, oppnår man i hovedsak to fordeler. Den ene er at man innen alle aktuelle dyp i Nordsjøen unngår den narkoseeffekten nitrogen har. Den andre er at helium er mye lettere enn nitrogen, og det gir en betydelig redusert pustemotstand for dykkeren.

 

Liss på tur opp av havet i full hjelmdykkerutstyr
Foto: NRK

 

- En stor ulempe med helium er at den har en varmeledningsevne som er mer enn fem ganger høyere enn luft, sier Alf Herman Schønhardt operasjonsleder ved NUI. En slik forskjell i varmeledningsevne, medfører at varmetapet fra et menneske til omgivelsene (f.eks. inne i en dykkerklokke) er betydelig høyere i helium enn i luft ved samme temperatur.

 

Alf Herman Schønhardt ved NUI i Bergen
Foto: NRK

 

-En annen ting som ikke er så bra med heliox, er redusert taleforståelse da helium «fordreier» tale, forteller Schønhardt. Har du prøvd å  puste inn helium fra en ballong, så vet du at den gir "Donald Duckstemme". Det fikk Norge Rundt-teamet erfare da kammeret ble fylt med helium, og det ble fryktelig vanskelig å filme slutten av sendingen.

 

Alf og Liss i kammeret som fylles med helium
Foto: NRK

Overvåkes

Det er kameraovervåking av alle rom i et kammeranlegg. Til og med på toalettet. Det minner om et visst program på en annen kanal, uten å nevne hvilken. Men her er det kun sikkerheten til dykkerne som står i fokus.

 

Liss overvåkes i kammeret
Foto: NRK

 

Norge Rundt fredag 23 mars, klokken 19.30 på NRK1.

 

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh