Danmarks kulturminister tar Apples nakensensur til topps i EU

Amerikanske Apple nektet å formidle dansk hippielitteratur. Danmarks kulturminister Uffe Elbæk bringer nå saken til Europaparlamentets kulturutvalg.

Uffe Elbæk, Radikale Venstre, Kulturminister.

Danmarks kulturminister Uffe Elbæk har engasjert seg sterkt i Apples sensur av de danske bøkene «Hippie 1» og «Hippie 2». Elbæk har nå orientert sine kulturministerkolleger i EU om saken.

Foto: Steen Brogaard / Folketinget

– Hvordan sikrer vi i Europa at selv kontroversielle og kanskje provoserende kunstverker får en bred distribusjon? spør kulturminister Elbæk i et brev som han har sendt til sine europeiske kulturministerkolleger.

NRK.no har tidligere skrevet om Peter Øvig Knudsens hippiebøker som ble sensurert av Apple på grunn av nakenhet. Selskapet godtok først en sensurering av nakenbildene, men trakk så bøkene tilbake. Uten forklaring til forlaget.

Den danske kulturministeren avsto først fra å kommentere saken, men har nå gjort helomvending.

Han mener sensureringen av de danske bøkene er prinsipiell fordi den handler om digitale spilleregler, kulturministeren stiller også undrende til at en amerikansk bokhandel kan hindre formidlingen av en dansk bok i Danmark, skriver Danmarks Radio.

 • Les også: Norsk forsker bekymret over moralsensur på nett
Sensurerte hippier

Bøkene «Hippie 1» og «Hippie 2» ble mer kontroversielle enn det forfatter Petter Øvig Knudsen hadde tenkt. Nå er saken omtalt i internasjonal presse og havner på bordet til Europaparlamentets kulturutvalg.

Foto: Gregers Nielsen / hippienu.dk

Behov for mer politisk oppmerksomhet

I brevet til sine EU-kolleger, som Danmarks Radio har fått tilgang til, skriver Uffe Elbæk at saken «reiser et bredere og mer prinsipielt spørsmål om behovet for mer politisk oppmerksomhet på mangfold i publisering og distribuering av digitale verk.»

Elbæk skriver videre at det er relevant å øke den politiske oppmerksomheten rundt ytringsfrihet og kunstnerisk frihet for forfattere, musikere, filminstruktører og andre kunstnere som ønsker å distribuere verk til et stort publikum.

Brevet til den danske kulturministeren har ført til at saken blir brakt opp i Europaparlamentets kulturutvalg og den nederlandske EU-kommissæren Neelie Kroes har hatt møte med Elbæk for å diskutere problemstillingen.

Kulturminister Hadia Tajik har ikke mottatt brevet til Uffe Elbæk, opplyser kulturdepartementets pressetjeneste. Departementet har heller ikke anledning til å kommentere saken nærmere.

Les også: Danmarks kulturminister kritiserer Apple

Vekker oppsikt i Canada

Den danske saken har nå funnet sin vei til Canada, og er omtalt i en av landets største aviser, Globe and Mail.

– Er Apple nå blitt utnevnt til verdens moralske dommer? spør avisen.

Den canadiske avisen har selv prøvd å få Apple i tale, uten å lykkes.

Heller ikke Peter Øvig Knudsen eller forlaget Gyldendal har fått noen forklaring på hvorfor bøkene med de sensurerte nakenbildene ble trukket tilbake.

Da Apple først tok kontakt med den danske forfatteren var det ikke for å unnskylde eller forklare, men for å opplyse om at de også fjernet en app-utgave av bøkene. Appen, som inneholder høytlesning fra Øvig Knudsen og utvalgt musikk, ble deretter fjernet fra iTunes-store.

Kulturstrøm

 • Aschehoug: 40 millioner underskudd

  Norges tredje største forlagshus gikk med 40 millioner kroner i underskudd i fjor, likevel tok aksjonærene ut 15 millioner kroner i utbytte, skriver Bok365. Finans- og økonomidirektør Åse Tharaldsen sier selskapet jobber for å ha et stabilt utbytte i stedet for å la det variere med resultatene. Hun sier underskuddet i hovedsak skyldes endringer av eierskap og avvikling av virksomheter (NTB).

 • «Endgame» mest innbringende film

  Filmen «Avengers: Endgame» går forbi «Avatar» som verdens mest innbringende kinofilm, skriver Forbes. «Avatar» har tjent inn 2,78 milliarder dollar, og det ventes at «Endgame» straks når dette. En av årsakene er at filmen har blitt populær i Kina.

  Avengers: Endgame
  Foto: AP
 • Tomb Raider-skuespiller knivstukket

  Hong Kong-skuespilleren Simon Yam, kjent blant annet fra Tomb Raider-filmen, ble angrepet og knivstukket på scenen under et pr-arrangement i dag. Angrepet ble utført av en ukjent mann. Yam skal ikke ha pådratt seg livstruende skader, ifølge Reuters.

  Simon Yam
  Foto: Vincent Yu / AP