Apple med streamingtjeneste?

Apple er størst på nedlasting av musikk gjennom iTunes. Nå ryktes det at de vil forsøke seg også på streaming.

Steve Jobs, Apple, iPhone

Vil Steve Jobs og Apples neste lansering være en tjeneste for streaming av musikk?

Foto: TONY AVELAR / AFP

Forelesning på iTunes

Apple er størst på nedlasting av musikk, gjennom iTunes.

Foto: Veslemøy Christiansen / NRK
lala.com

Apple kjøpte opp nettstedet lala.com, så la de ned siden, en uke før sin egen utvikler-konferanse. Dermed startet spekulasjonene.

Foto: skjermdum, lala.com
mSpot, streamingtjeneste

mSpot vil la deg laste opp all musikken du allerede har til nettet, slik at du kan ta den med over alt med mobiltelefonen.

Foto: Skjermdump, mspot.com

Streaming er på full fart inn i markedet som den nye måten å forbruke musikk. Tall for april viste at streamingtjenestene Spotify og Wimp har ført til et hopp i omsetningen av «streamet» musikk på nettet.

Vil ta igjen forspranget?

Lenge har Apple vært den ledende leverandøren av nedlastbar musikk på nettet, men jobber nå også med å ta igjen forspranget disse konkurrentene har fått i forhold til å abonnere på musikk via streaming.

Etter at datagiganten kjøpte opp nettstedet lala.com og la det ned, en uke før de skal ha sin årlige Worldwide Developers Conference i San Francisco, har spekulasjonene tatt av. Mange forventer at de den 7. juni vil lansere en ny tjeneste der du kan abonnere på streamet musikk i iTunes, i tillegg til å kjøpe nedlastbar musikk.

Bare «total hogwash»?

Teknologinettstedet Wired skriver at det gjerne kan være hold i ryktene eller at det rett og slett bare er «total hogwash», for som vanlig vil ikke Apple kommentere spekulasjoner.

Nettstedet mener også at lanseringen av en slik streamingtjeneste fra Apple trolig vil ha den effekten at mange av de som i dag har en iPod vil ønske å bytte til en iPhone, slik at de kan koble seg trådløst til nettet og abonnere på musikk.

Samtidig lanseres tjenesten mSpot, som også er en streamingtjeneste, men laget primært for mobiltelefoner med operativsystemet Android.

Ingen lisensiering

Det spesielle med denne tjenesten er at den, i motsetning til Spotify og Wimp, ikke trenger noen lisesieringsavtaler med opphavsmennene, de som i utgangspunktet har laget musikken, eller plateselskapene.

Som vi vet er det mange som har musikk på mobiltelefonen sin. mSpot baserer seg på at du laster opp den musikken du allerede har på mobilen din, i iTunes, eller i Windows Media Player til nettet, slik at den blir tilgjengelig til enhver tid. Dermed har du allerede betalt for den og kan følgelig bruke den når du vil, også i denne nye typen oppbevaring.

På sikt vil mSpot også i følge Wired lansere en streamingtjeneste i tillegg til denne typen oppbevaring, slik at du også kan «leie» annen musikk inn i din egen samling.

Kulturstrøm

 • Ville bli diplomat som ung

  Men Stellan Skarsgård sluttet på skolen da han fikk gjennombrudd som skuespiller allerede som 16-åring. På spørsmål i programmet Drivkraft om hva han tror er hans drivkraft, forteller skuespilleren at han tror det er både noe seksuelt, nysgjerrighet, og lysten til å prøve det uutforskede.

  Stellan Skarsgård og Vegard Larsen
 • Spelefilm om Martin Linge

  Forfattar og skodespelar Øystein Wiik har skrive manus til ein spelefilm om Martin Linge. Linge var både skodespelar, idrettsmann og krigshelt som var født i Valldal, men som fall under Måløyraidet i 1941. Kommunane Norddal og Rauma har saman med andre investorar bidratt til eit forprosjekt til filmen, som blir tilrettelagt for ein utanlandsk marknad, og som skal sette området ytterlegare på kartet som turistdestinasjon.

  KRIGSARKIVET - 2. verdenskrig
  Foto: Scanpix / NTB scanpix