Hopp til innhold

Apple kan stoppe konsertbilder

Teknologi-giganten Apple har fått patent på teknologi som kan blokkere brukere fra å filme eller ta bilder på konserter.

Smarttelefon

KAN GÅ I SVART: Å filme eller ta bilder med telefonen kan bli vanskeligere dersom Apple tar i bruk teknologien de nå har fått patent på.

Foto: ANDREW KELLY / Reuters

Lysende mobilskjermer kan forsvinne fra konsertlokalene, ifølge Pitchfork.

Ifølge musikkmagasinet har Apple nå fått patent på teknologi som blant annet kan brukes til å blokkere telefoner fra å ta bilder eller filme under konserter.

Dermed kan fremtiden se mørk ut for dem som ønsker å dele konsertopplevelser på plattformer som Snapchat, Instagram, Twitter eller Facbook.

Ifølge Pitchfork skal Apple ha søkt om patent på teknologien allerede i 2009.

Patentet tillater bruk av teknologi der mobilkameraer fanger opp infrarøde signaler som både kan brukes til å få inn informasjon om et nærliggende objekt, for eksempel på et museum, men som også kan brukes til å deaktivere telefonens fotofunksjoner.

Ifølge The New York Times kan teknologien lett tas i bruk for å deaktivere kamera under konserter ved at artister sender ut infrarøde signaler fra scenen.

Avisen skriver videre at teknologien kan bremse omfanget av deling av opptak som bryter med opphavsretten.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.