NRK Meny
Normal

Apple kan stoppe konsertbilder

Teknologi-giganten Apple har fått patent på teknologi som kan blokkere brukere fra å filme eller ta bilder på konserter.

Smarttelefon

KAN GÅ I SVART: Å filme eller ta bilder med telefonen kan bli vanskeligere dersom Apple tar i bruk teknologien de nå har fått patent på.

Foto: ANDREW KELLY / Reuters

Lysende mobilskjermer kan forsvinne fra konsertlokalene, ifølge Pitchfork.

Ifølge musikkmagasinet har Apple nå fått patent på teknologi som blant annet kan brukes til å blokkere telefoner fra å ta bilder eller filme under konserter.

Dermed kan fremtiden se mørk ut for dem som ønsker å dele konsertopplevelser på plattformer som Snapchat, Instagram, Twitter eller Facbook.

Ifølge Pitchfork skal Apple ha søkt om patent på teknologien allerede i 2009.

Patentet tillater bruk av teknologi der mobilkameraer fanger opp infrarøde signaler som både kan brukes til å få inn informasjon om et nærliggende objekt, for eksempel på et museum, men som også kan brukes til å deaktivere telefonens fotofunksjoner.

Ifølge The New York Times kan teknologien lett tas i bruk for å deaktivere kamera under konserter ved at artister sender ut infrarøde signaler fra scenen.

Avisen skriver videre at teknologien kan bremse omfanget av deling av opptak som bryter med opphavsretten.

Kulturstrøm

 • Vakkert med Susanna

  Lyst til å høre noe fint? Sjekk denne videoen med Susanna Wallumrød og hennes band, live i NRK Radio. Musikken er fra hennes nye plate «Go Dig My Grave». Plata fikk strålende anmeldelser da den kom i vinter.

 • Bekreftet som ny Bond-regissør

  – Vi er glade for å kunngjøre at den eksepsjonelt talentfulle Danny Boyle vil lede Daniel Craig i sin femte film som James Bond, sier Michael G Wilson og Barbara Broccoli fra EON Productions i en uttalelse til The Guardian. Boyle har tidligere vunnet en Oscar for filmen «Slumdog Millionaire».

  Video Filmbonanza; - Dette er ikke en horrorfilm
  Foto: Nyhetsspiller
 • Vil følge med bokbransjens kanaler

  Kulturminister Trine Skei Grande mener det er viktig å følge mer med på utviklingen av bokbransjens salgskanaler fremover. Hun er kritisk til at forlaget Cappelen Damm har en overvekt av egne boktitler i tre av sine salgskanaler, deriblant Storytel med 80 prosent av boktitler fra samme forlag, skriver Klassekampen. I en e-post til avisen skriver hun at bokbransjen ikke bare skal ha rettigheter, men også plikter.

  Trine Skei Grande
  Foto: Anne Liv Ekroll / NRK