Apple fjerner nazimusikk?

Apples nettbutikk iTunes hevder de har fjernet «notorisk hymne for nazipartiet», men denne melodien og liknende musikk er fortsatt lett tilgjengelig i tjenesten.

Nazi-musikk i Itunes

Det er ikke noe problem å finne den bannlyste melodien «Horst Wessel Lied» eller band med påståtte nynazistiske sympatier i iTunes.

Foto: Skjermdump iTunes / plateomslag

«Stormtropper Marches»

LETT Å FINNE I ITUNES: «Stormtropper Marches».

Foto: Plateomslag
«Third reich’s military music archives»

LETT Å FINNE I ITUNES: «Third reich’s military music archives».

Foto: Plateomslag
Death in June: «Brown book»

LETT Å FINNE I ITUNES: Death in June, «Brown book».

Foto: Plateomslag
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tidligere har den svenske streamingtjenesten Spotify blitt kritisert for at de har en masse musikk som har vært forbudt i Tyskland siden andre verdenskrig.

«Notorisk hymne»

Nå har Apples iTunes fjernet en låt som ble brukt til å hylle en nazist som ble drept i 1930, hevdes det.

- Apple fjernet en notorisk hymne for nazipartiet fra den tyske versjonen av iTunes på onsdag, sier en tysk talsmann for Apple til Reuters.

Sangen «Horst Wessel Lied» har fått navnet sitt etter en ung nazi-aktivist som ble drept i 1930, og var en uoffisiell hymne for nazistene fram til den ble bannlyst i Tyskland etter andre verdenskrig.

Ikke vanskelig å fortsatt finne

Nå har den ifølge Reuters blitt fjernet fra iTunes i Tyskland, men talsmannen sier ingenting om andre liknende melodier også vil bli tatt bort.

Ved et søk på «Horst Wessel Lied» fra den norske versjonen av iTunes, er det imidlertid ikke vanskelig fortsatt å finne musikken.

Melodien finnes for eksempel på albumene «Third reich’s military music archives» og «Stormtrooper Marches».

At det fantes musikk av denne typen i musikkbutikken ble først rapportert av den tyske avisa Hannoversche Allgemeine Zeitung, som også påpekte liknende forhold for den tyske utgaven av Amazon.

Nynasistiske band

Nettbutikken Amazon skal også ha tatt bort musikk fra band med høyreekstrem tilhørighet.

Den tyske avisa hevder iTunes også har låter og album fra nynazistiske band som er ulovlige i landet.

Og det er for eksempel ikke noe problem å finne bandet Death in June. De har blant annet blitt bannlyst i Tyskland for albumet «Brown Book» fra 1987, som inneholder deler av melodien «Horst-Wessel-Lied».

En plate som fortsatt finnes ved et enkelt søk fra den norske utgaven av iTunes.

Kulturstrøm

 • Operaverden delt om Domingo

  De store operahusene verden rundt avventer videre gransking av påstandene mot tenorstjernen Plácido Domingo om seksuell trakassering. Ni kvinner hevder Domingo har forlangt sex i bytte for oppdrag. Flere kvinner har også uttrykt støtte til Domingo.

  Sexual Misconduct Placido Domingo
  Foto: Bernat Armangue / AP
 • Jente får ikke synge i guttekor

  En tysk domstol har avvist et krav om at ei ni år gammel jente må få synge i det ærverdige guttekoret i domkirken i Berlin. Jentas mor gikk til sak mot koret da datteren ikke ble tatt opp etter en audition, og hevdet at niåringen var utsatt for kjønnsdiskriminering. Domstolen mener at retten til kunstnerisk frihet trumfer jentas rettigheter. (NTB)

 • Peter Fonda (79) er død

  Den amerikanske skuespilleren Peter Fonda, best kjent fra filmen «Easy Rider», er død, melder TMZ. 79-åringen døde av kreft, i hjemmet sitt i Los Angeles fredag morgen, med familien rundt seg, opplyser en talsmann for familien til nettstedet.