NRK Meny
Normal

Apple angriper Spotifys gratisversjon

Lekkede dokumenter viser at Apple ønsker å endre hvordan artister og låtskrivere får utbetalt penger fra musikkstrømmetjenester.

Apple Music

FORSLAG: Apple ønsker å forenkle modellen som avgjør hvor mye penger artister får fra strømmetjenester. Her Apple-sjef Tim Cook (t.h.) og Beats-grunnlegger Jimmy Lovine.

Foto: Jeff Chiu / Ap

Det er The New York Times som skriver at Apple har sendt et forslag til amerikanske myndigheter om å endre modellen som avgjør hvor mye penger artister får utbetalt fra strømmetjenester, såkalte «royalties».

Forslaget fra Apple skal gå ut på at musikkstrømmetjenestene bør innføre et minimumsvederlag på 9,1 cent til artister og låtskrivere per 100 avspillinger, en sum som tilsvarer rundt 77 norske øre.

Det vil si at én million avspillinger gir artistene en utbetaling i underkant av 13.000 kroner.

Apple har som kjent sin egen musikkstrømmetjeneste Apple Music som konkurrerer med Spotify og Tidal, og det spekuleres i at forslaget handler om å få fjernet konkurrentens gratisversjon.

Styreleder i Spellemannprisen, Marte Thorsby

DIREKTØR: Marte Thorsby, direktør i IFPI, tror forslaget fra Apple handler om å strupe Spotifys gratisversjon.

Foto: Tommy Normann

Den tanken gjorde også direktøren i IFPI, Marte Thorsby, seg.

– Etter det jeg forstår ønsker Apple å innføre et minimumsvederlag til låtskrivere for å forsøke å strupe Spotifys reklamefinansierte strømmemodell, sier hun.

Dokumentene skal også inneholde kritiske avsnitt rettet mot den svenske strømmetjenesten. I motsetning til Spotify tilbyr ikke Apple Music og Tidal en gratisversjon.

Slipper unna selv

Apple skal ha samarbeidet med The Copyright Royalty Board i å sette sammen forslaget, men ifølge nettstedet Tek.no vil ikke den nye modellen gjelde for dem selv.

Apple har nemlig inngått egne avtaler med plateselskapene, og slipper dermed å forholde seg til de føderale bestemmelsene som Spotify eventuelt må rette seg etter.

Apple Music

STRØMMING: Apple Music konkurrerer mot Spotify og Tidal på strømmemarkedet.

Foto: Andrew Burton / Afp

Thorsby mener det er opp til rettighetshaverne selv å avgjøre hvor lenge det vil finnes slike gratisversjoner.

– Hvor lenge de reklamefinansierte tjenestene vil eksistere vil være en forhandlingssak mellom tjenestene og rettighetshaverne.

Verdt mer enn 77 øre

Mens The New York Times skriver at det foreslåtte minimumsvederlaget vil øke Spotifys utbetalinger betraktelig, mener Thorsby at musikken er verdt mer enn 77 øre per 100 avspillinger.

– Det jeg kan si for det norske markedet, er at 100 avspillinger i snitt har langt høyere verdi i dagens modell enn det foreslåtte vederlaget på 9,1 cent per 100 avspillinger for det amerikanske markedet.

Spotify har gjennom årene fått kritikk for å betale artister for lite.

Gratistjenester

De siste årene har flere ulike fordelingsmodeller blitt diskutert, men det er «pro rata»-modellen som gjelder i Norge. Den går ut på at pengene som utbetales skal fordeles etter det totale antallet avspillinger gjort av alle abonnentene i løpet av en periode.

– Alle spilte låter har samme verdi, og hvor mye du får avhenger av hvor mye du er spilt totalt i en tjeneste, sier Thorsby.

Selv om ikke alle er enige i dette, så er en ting sikker. Musikkindustrien har startet kampen mot gratistjenestene.

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.