Hopp til innhold

Apple angriper Spotifys gratisversjon

Lekkede dokumenter viser at Apple ønsker å endre hvordan artister og låtskrivere får utbetalt penger fra musikkstrømmetjenester.

Apple Music

FORSLAG: Apple ønsker å forenkle modellen som avgjør hvor mye penger artister får fra strømmetjenester. Her Apple-sjef Tim Cook (t.h.) og Beats-grunnlegger Jimmy Lovine.

Foto: Jeff Chiu / Ap

Det er The New York Times som skriver at Apple har sendt et forslag til amerikanske myndigheter om å endre modellen som avgjør hvor mye penger artister får utbetalt fra strømmetjenester, såkalte «royalties».

Forslaget fra Apple skal gå ut på at musikkstrømmetjenestene bør innføre et minimumsvederlag på 9,1 cent til artister og låtskrivere per 100 avspillinger, en sum som tilsvarer rundt 77 norske øre.

Det vil si at én million avspillinger gir artistene en utbetaling i underkant av 13.000 kroner.

Apple har som kjent sin egen musikkstrømmetjeneste Apple Music som konkurrerer med Spotify og Tidal, og det spekuleres i at forslaget handler om å få fjernet konkurrentens gratisversjon.

Styreleder i Spellemannprisen, Marte Thorsby

DIREKTØR: Marte Thorsby, direktør i IFPI, tror forslaget fra Apple handler om å strupe Spotifys gratisversjon.

Foto: Tommy Normann

Den tanken gjorde også direktøren i IFPI, Marte Thorsby, seg.

– Etter det jeg forstår ønsker Apple å innføre et minimumsvederlag til låtskrivere for å forsøke å strupe Spotifys reklamefinansierte strømmemodell, sier hun.

Dokumentene skal også inneholde kritiske avsnitt rettet mot den svenske strømmetjenesten. I motsetning til Spotify tilbyr ikke Apple Music og Tidal en gratisversjon.

Slipper unna selv

Apple skal ha samarbeidet med The Copyright Royalty Board i å sette sammen forslaget, men ifølge nettstedet Tek.no vil ikke den nye modellen gjelde for dem selv.

Apple har nemlig inngått egne avtaler med plateselskapene, og slipper dermed å forholde seg til de føderale bestemmelsene som Spotify eventuelt må rette seg etter.

Apple Music

STRØMMING: Apple Music konkurrerer mot Spotify og Tidal på strømmemarkedet.

Foto: Andrew Burton / Afp

Thorsby mener det er opp til rettighetshaverne selv å avgjøre hvor lenge det vil finnes slike gratisversjoner.

– Hvor lenge de reklamefinansierte tjenestene vil eksistere vil være en forhandlingssak mellom tjenestene og rettighetshaverne.

Verdt mer enn 77 øre

Mens The New York Times skriver at det foreslåtte minimumsvederlaget vil øke Spotifys utbetalinger betraktelig, mener Thorsby at musikken er verdt mer enn 77 øre per 100 avspillinger.

– Det jeg kan si for det norske markedet, er at 100 avspillinger i snitt har langt høyere verdi i dagens modell enn det foreslåtte vederlaget på 9,1 cent per 100 avspillinger for det amerikanske markedet.

Spotify har gjennom årene fått kritikk for å betale artister for lite.

Gratistjenester

De siste årene har flere ulike fordelingsmodeller blitt diskutert, men det er «pro rata»-modellen som gjelder i Norge. Den går ut på at pengene som utbetales skal fordeles etter det totale antallet avspillinger gjort av alle abonnentene i løpet av en periode.

– Alle spilte låter har samme verdi, og hvor mye du får avhenger av hvor mye du er spilt totalt i en tjeneste, sier Thorsby.

Selv om ikke alle er enige i dette, så er en ting sikker. Musikkindustrien har startet kampen mot gratistjenestene.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober