NRK Meny
Normal

Apple: - Salget går fint

Apple bryter tausheten og slår tilbake mot påstander om at iTunes taper terreng.

ipod, butikk, itunes, mp3-spiller
Foto: PAUL SAKUMA / AP

Forrester Research
Foto: Faksimile av nettstedet til Forrester Research.

Les også: iTunes taper terreng

Alt om iPod og iTunes!

Apple tar til motmæle mot det de kaller for ”tullete påstander” om at salget av mp3-låter gjennom iTunes har stagnert.

Det er sjeldent at ledelsen i Apple-konsernet uttaler seg, men etter rapporten fra Reserch Group Forrester har de tatt bladet fra munnen.

65 prosents nedgang

- Rapportens konklusjon om at salget gjennom iTunes går nedover er rett og slett ikke riktig, sier Apple til den britiske utgaven av MacWorld , for å roe ned sine investorer.

I en rapport fra Forrester Resarch heter det at  salget av musikk gjennom iTunes hadde falt med 65 prosent første halvår av 2006.

Analysen var imidlertid basert på et noe mangelfullt datagrunnlag.

Forrester-analytiker Josh Bernoff baserte sine tall på bruk av 2.000 kredittkort i USA. Dermed så han bort fra salg til Europa, Asia og Australia. Analysen tok heller ikke med salg av gavekort og andre måter forbrukere kan kjøpe musikk fra iTunes. Og nå korrigerer Apple-talsmann Shaw Wu gjennom MacWorld.

Økning på 95 prosent pr. år

- Våre analyser viser sterk vekst gjennom 2005 og 2006. I januar registrerte vi omkring 1,28 millioner nedlastinger pr. dag, mens de lå på 15.000 pr. dag i desember 2003. Våre siste data fra september i år viser at nedlastingen nå ligger på omkring 2,5 millioner låter pr. dag. Det skulle tilsi en vekst på opp til 95 prosent fra år til år, sier Wu.

- Salget gjennom iTunes representerer seks prosent av all musikk solgt i USA, og det gjør nettstedet til den fjerde største musikkforhandleren i landet, og i Storbritannia står vi for 80 prosent av det totale nedlastingsmarkedet, heter det videre.

I følge andre rapporter skal markedet for lovlig kjøp og nedlasting av musikk over nettet sjudobles innen 2010.