NRK Meny
Normal

Selvhøytidelig film

Jostein Gaarders tanker om liv og død, og evighet og sånn, er for store for en film med så lite liv i.

Appelsinpiken
Foto: Helgeland Film /Sandrew Productions / Scanpix

2 stjerner

«Appelsinpiken» oppleves som en filosofisk konstruksjon, hvor noen liv illustreres, men ikke leves. Den er preget av stiv mimikk i unge ansikter i arrangerte møter med innstudert øyekontakt og lært samtale. Og med stjernekikkert.

Historier om unge pene mennesker fra to generasjoner, i hver sin tid, smelter sammen til en banal beretning om eplet og stammen, og himmelen over oss alle.

Far døde for 10 år siden, men nå får unge Georg en ny opplevelse av ham gjennom brev som far skrev til sin sønn da han visste det gikk mot slutten. Fire lange brev i fire nummererte konvolutter har mor gjemt og oppbevart frem til 16 årsdagen.

Far forteller om appelsinpiken. Han så henne på trikken ved juletider med en grå pose breddfull av appelsiner, før appelsinene rullet ut over gulvet… Og ja, i det hele tatt. Siden den dagen og den stunden er hun alt i faren Jan Olav sitt liv og vi som observerer ham i prosessen videre, blant annet via et torv i Sevilla hvor appelsiner henger i trærne rundt, er ikke i tvil om at det i fjerde konvolutten vil bli forklart at den vakre appelsinpiken er hun som blir Georgs mor.

Harald Thompson Rosenstrøm i rollen som Jan Olav i "Appelsinpiken"

Harald Thompson Rosenstrøm i rollen som «Jan Olav» i «Appelsinpiken»

Foto: Foto/Copyright: Sandrew Metronome

Georg sitter på toget opp Hallingdal når han leser første del. De neste konvoluttene åpner han i lyskjeglen fra en penlight i et stuet rom på turisthytta under Hallingskarven. Det er fra hytte til hytte-påske og unge mennesker er sammen. Georg derimot er alene for han er på fjellet for å studere kometer. Han er særdeles treg med å ta signal fra jenta på flatseng under hans køye.

Stoffet og tankene er Jostein Gaarders fra romanen «Appelsinpiken». Filmmanuset er skrevet av Andreas Markusson og produsenten Axel Helgeland, mens visualiseringen er gjort av regissøren Eva Dahr. Hun har også hatt sin fulle hyre med et skuespillerteam av unge uerfarne.

Bak kamera har hun et sterkt team med godt utstyr som gir gode bilder i spenstige perspektiv. Harald Paalgard har fotografert, dog med litt glorete nattlys i fjellet, synes jeg. Videre er det vel mye musikalsk stemning.

Stella og Georg i Appelsinpiken

«Stella» og «Georg» i «Appelsinpiken»

Foto: Odd-Steinar Tollefsen

Så ser jeg langt nede på kreditlisten at Anders Refn har vært klippekonsulent. Anders Refn er en dansk regissør, redigerer og kinoeier som stadig hentes inn til norske filmproduksjoner for å se på saken med friske øyne når noe står fast, og så gjør han klipp som kan løse opp og forklare. Redningsklipp, kan det kalles.

Video: Se klipp fra filmen.

Video nsps_upload_2009_2_26_17_17_9_653.jpg

Kulturstrøm

 • Lei av «trist gut»-stempel

  James Blake har alltid vore kjent for å uttrykkje store kjensler, men no har artisten sett seg lei av å alltid bli stempla som ein «trist gut» kvar gong han snakkar om kjenslene sine. I helga posta han ein tweet der han tar eit oppgjer med det han skildrar som «eit usunt og problematisk uttrykk».

  Laster Twitter-innhold
 • Ønsker folk skal huske bandet

  Ozzy Osbourne håper at follk vil huske ham for tiden i bandet «Black Sabbath». – Jeg er så stolt av musikken vi gjorde. Men for å være ærlig så er det å bli husket i det hele tatt en stor bragd for meg, sier den norgesaktuelle artisten til The Guardian. Osbourne feirer sin imponerende karriere som en av rockens største ikon med en siste avskjedsturne. Onsdag 20. juni headliner han «Tons Of Rock» i Halden.

  Ozzy Osbourne på Koengen i Bergen 29. mai 2012
  Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK