Hopp til innhold

Åpningen av Munchmuseet er utsatt til våren 2021

Munchmuseet utsetter åpningen av museet til 2021, på grunn av utsatte leveranser fra brann- og sikkerhetsdører.

Munchmuseet

Den planlagte åpningen må utsettes til våren 2021 på grunn av gjenstående arbeid og manglende overtakelse fra entreprenør. 

Foto: Anders Fehn / NRK

Dette er andre gang museet utsetter åpningen.

– Vi forstår godt at nyheten om at nye MUNCH må utsette åpningen er skuffende for mange. Det er den også for oss. Samtidig er det helt avgjørende at temperaturer og luftfuktighet er i henhold til kravene for oppbevaring og utstilling av kunst, sier direktør Stein Olav Henriksen ved MUNCH.

Munchmuseet

Den planlagte åpningen av MUNCH høsten 2020 må utsettes til våren 2021 på grunn av gjenstående arbeide og manglende overtakelse av bygget til Kultur- og idrettsbygg fra entreprenør.

Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK

Det er utsatte leveranser av brann- og sikkerhetsdører, sentrale driftssystemer samt covid-19 har medført en forsinket overtakelse av nye MUNCH fra ansvarlig entreprenør til byggherre.

Avansert klimasystem

– Vi er forsinket, men samtidig godt i gang med å løse de utfordringene vi har opplevd med ytelse og stabil drift knyttet til klimasystemene i bygget, sier prosjektdirektør i Kultur- og idrettsbygg, Per Egil Steen

Det nye museet har et avansert klimasystem for å ivareta kravene til oppbevaring og utstilling av kunst. Testing og innregulering av klimasystemene er ikke ferdigstilt, og kontrakts-kravene stabil drift er per nå ikke oppfylt.

– Vi følger opp leverandøren tett, og samarbeider for å finne gode løsninger, sier Per Egil Sten, og understreker at Kultur- og idrettsbygg vil overta bygget fra entreprenør når klimasystemene er dokumentert stabile.

Flytting av kunst igangsettes når klimasystemene er driftsikre

Nytt museumsbygg skal gi optimale forhold for egen og innlånte samlinger. Flyttingen av kunst til det nye museet kan først igangsettes når klimasystemene dokumentert og bekreftet driftssikre.

MUNCH ser med spenning og forventning frem til å flytte inn i nytt bygg og vil fortsatt holde åpent for gode kunstopplevelser digitalt og på Tøyen mens de venter på det nye museet i Bjørvika.

– Det nye museet blir fantastisk med både våre egne samlinger, og internasjonale utstillinger av verdensformat, sier Stein Olav Henrichsen, direktør ved MUNCH.

Kulturstrøm

 • Nye retningslinjer frå Riksantikvaren

  Riksantikvaren har gitt ut nye retningslinjer for installasjon av solceller på verneverdige bygningar. Det gir håp for dei som ønskjer å kombinere solenergi og kulturarv. – Detter ikkje motstridande konsept, seier sjefen i Solcellespesialisten til Fremtidens Byggenæring.

 • Amerikanske myndigheter saksøker Amazon

  USAs konkurransetilsyn FTC går til søksmål mot Amazon, som tilsynet anklager for å bruke posisjonen sin innen netthandel til å svekke konkurransen.

  Søksmålet har vært ventet lenge etter årevis med anklager om at Amazon.com og andre teknologiselskaper bruker sin dominans innen nettsøk, sosiale medier og netthandel til å hindre konkurrerende bedrifter i å senke prisene. 17 delstater er med på søksmålet. (NTB)

  Amazon-logo på bygning i Tyskland
  Foto: Michael Sohn / AP