Hopp til innhold

Åpningen av Munchmuseet er utsatt til våren 2021

Munchmuseet utsetter åpningen av museet til 2021, på grunn av utsatte leveranser fra brann- og sikkerhetsdører.

Munchmuseet

Den planlagte åpningen må utsettes til våren 2021 på grunn av gjenstående arbeid og manglende overtakelse fra entreprenør. 

Foto: Anders Fehn / NRK

Dette er andre gang museet utsetter åpningen.

– Vi forstår godt at nyheten om at nye MUNCH må utsette åpningen er skuffende for mange. Det er den også for oss. Samtidig er det helt avgjørende at temperaturer og luftfuktighet er i henhold til kravene for oppbevaring og utstilling av kunst, sier direktør Stein Olav Henriksen ved MUNCH.

Munchmuseet

Den planlagte åpningen av MUNCH høsten 2020 må utsettes til våren 2021 på grunn av gjenstående arbeide og manglende overtakelse av bygget til Kultur- og idrettsbygg fra entreprenør.

Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK

Det er utsatte leveranser av brann- og sikkerhetsdører, sentrale driftssystemer samt covid-19 har medført en forsinket overtakelse av nye MUNCH fra ansvarlig entreprenør til byggherre.

Avansert klimasystem

– Vi er forsinket, men samtidig godt i gang med å løse de utfordringene vi har opplevd med ytelse og stabil drift knyttet til klimasystemene i bygget, sier prosjektdirektør i Kultur- og idrettsbygg, Per Egil Steen

Det nye museet har et avansert klimasystem for å ivareta kravene til oppbevaring og utstilling av kunst. Testing og innregulering av klimasystemene er ikke ferdigstilt, og kontrakts-kravene stabil drift er per nå ikke oppfylt.

– Vi følger opp leverandøren tett, og samarbeider for å finne gode løsninger, sier Per Egil Sten, og understreker at Kultur- og idrettsbygg vil overta bygget fra entreprenør når klimasystemene er dokumentert stabile.

Flytting av kunst igangsettes når klimasystemene er driftsikre

Nytt museumsbygg skal gi optimale forhold for egen og innlånte samlinger. Flyttingen av kunst til det nye museet kan først igangsettes når klimasystemene dokumentert og bekreftet driftssikre.

MUNCH ser med spenning og forventning frem til å flytte inn i nytt bygg og vil fortsatt holde åpent for gode kunstopplevelser digitalt og på Tøyen mens de venter på det nye museet i Bjørvika.

– Det nye museet blir fantastisk med både våre egne samlinger, og internasjonale utstillinger av verdensformat, sier Stein Olav Henrichsen, direktør ved MUNCH.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober