Hopp til innhold

Åpningen av Munchmuseet er utsatt til våren 2021

Munchmuseet utsetter åpningen av museet til 2021, på grunn av utsatte leveranser fra brann- og sikkerhetsdører.

Munchmuseet

Den planlagte åpningen må utsettes til våren 2021 på grunn av gjenstående arbeid og manglende overtakelse fra entreprenør. 

Foto: Anders Fehn / NRK

Dette er andre gang museet utsetter åpningen.

– Vi forstår godt at nyheten om at nye MUNCH må utsette åpningen er skuffende for mange. Det er den også for oss. Samtidig er det helt avgjørende at temperaturer og luftfuktighet er i henhold til kravene for oppbevaring og utstilling av kunst, sier direktør Stein Olav Henriksen ved MUNCH.

Munchmuseet

Den planlagte åpningen av MUNCH høsten 2020 må utsettes til våren 2021 på grunn av gjenstående arbeide og manglende overtakelse av bygget til Kultur- og idrettsbygg fra entreprenør.

Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK

Det er utsatte leveranser av brann- og sikkerhetsdører, sentrale driftssystemer samt covid-19 har medført en forsinket overtakelse av nye MUNCH fra ansvarlig entreprenør til byggherre.

Avansert klimasystem

– Vi er forsinket, men samtidig godt i gang med å løse de utfordringene vi har opplevd med ytelse og stabil drift knyttet til klimasystemene i bygget, sier prosjektdirektør i Kultur- og idrettsbygg, Per Egil Steen

Det nye museet har et avansert klimasystem for å ivareta kravene til oppbevaring og utstilling av kunst. Testing og innregulering av klimasystemene er ikke ferdigstilt, og kontrakts-kravene stabil drift er per nå ikke oppfylt.

– Vi følger opp leverandøren tett, og samarbeider for å finne gode løsninger, sier Per Egil Sten, og understreker at Kultur- og idrettsbygg vil overta bygget fra entreprenør når klimasystemene er dokumentert stabile.

Flytting av kunst igangsettes når klimasystemene er driftsikre

Nytt museumsbygg skal gi optimale forhold for egen og innlånte samlinger. Flyttingen av kunst til det nye museet kan først igangsettes når klimasystemene dokumentert og bekreftet driftssikre.

MUNCH ser med spenning og forventning frem til å flytte inn i nytt bygg og vil fortsatt holde åpent for gode kunstopplevelser digitalt og på Tøyen mens de venter på det nye museet i Bjørvika.

– Det nye museet blir fantastisk med både våre egne samlinger, og internasjonale utstillinger av verdensformat, sier Stein Olav Henrichsen, direktør ved MUNCH.

Kulturstrøm

 • Moteikonet Hanae Mori er død

  Den japanske klesdesigneren Hanae Mori er død, 96 år gammel. Mori hadde sitt gjennombrudd som haute couture-designer i Paris på 1970-tallet, som den første japanske motedesigneren. Mori døde i sitt hjem i Tokyo, melder AFP.

  Hennes luksuriøse kreasjoner ble blant annet båret av Grace Kelly, Nancy Reagan og talløse kvinner i det øvre sjikt av det japanske samfunnet. Mori var samtidig et forbilde for japanske kvinner som en av få toppledere i et internasjonalt firma.

  Hun startet sin karriere ved å lage kostymer for japansk film. I 1965 åpnet hun motehus og butikk i New York, og fortsatt så til Paris der hun fikk sitt store gjennombrudd i 1977 og hadde atelier fram til 2004.

  Andre store japanske designere som Issey Miyake, som også døde nå i august, fulgte i hennes fotefar.

  Hanae Mori
  Foto: THOMAS COEX / AFP
 • Asap Rocky erkjenner ikkje straffskuld for skyteepisode

  Rapparen Asap Rocky erkjenner ikkje straffskuld for å ha skote to gongar mot ein kjenning i samband med ein krangel i Hollywood i november.

  Han har fått ordre om å møta i retten på ny 2. november.

  Personen som blei skoten, blei lettare skadd. Asap Rocky, som var den mistenkte gjerningspersonen, flykta til fots saman med to andre menn, ifølgje politiet.

  Rapparen blei seinare pågripen på i ein flyplass i Los Angeles i april, men blei lauslaten mot kausjon seinare same dag.

  Det var også mykje blest rundt 33-åringen då han blei pågripen i Stockholm i 2019 etter ei valdshending. Han blei då halden i svensk varetekt i meir enn ein månad.

  (NTB)

  A$AP Rocky
  Foto: Irfan Khan / AP
 • Målet for Freya-innsamligen er nådd

  Innsamlingen til en statue av hvalrossen Freya har passert 200.000 kroner.

  – Statuen skal minne oss på hvor egoistiske vi mennesker er, sier mannen bak spleisen Erik Holm til NRK.

  Søndag morgen ble det kjent at hvalrossen var avlivet. Nyheten skapte reaksjoner verden rundt.

  Pengeinnsamling ble startet på nettet, og har nådd målet på tre dager.

  Bærum kommune har ikke vurdert hvordan de vil forholde seg til et eventuelt ønske om en hvalrosstatue.