Åpner Y-blokka før den rives

Denne helga får publikum slippe inn i flere av de sentrale bygningene i regjeringskvartalet.

Y-blokken i Regjeringskvartalet

OMSTRIDT VEGG: Pablo Picasso og Carl Nesjars «Fiskerne» preger fasaden av Y-blokka. Hva som skjer med kunsten når bygget rives, er fortsatt ikke avklart.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix
Regjeringskvartalet

Y-blokka har fått navnet for sin spesielle form, som kan sees tydelig i dette bildet fra da bygget sto ferdig i 1969.

Foto: Teigens Fotoatelier / Norsk Teknisk Museum

I forbindelse med arrangementet «Oslo Åpne Hus» åpner Statsbygg opp flere av bygningene i Regjeringskvartalet for publikum.

Denne helga kan skuelystne selv ta turen for å se innsiden av Y-blokka og Høyblokka, som begge har vært helt eller delvis stengt siden terrorangrepene 22. juli 2011.

Omdiskutert rivingsvedtak

Både Høyblokka, som tidligere huset Justisdepartementet og Statsministerens kontor, Y-blokka og R4 blir åpnet for omvisninger lørdag 13. og søndag 14. september.

Det har vært diskusjon rundt den såkalte Y-blokka siden regjeringen besluttet at bygget var en av dem som skulle rives i forbindelse med byggingen av nytt regjeringskvartal.

Les: Har bestemt seg for å bevare Høyblokka

Både Y-blokka og Høyblokka er tegnet av arkitekt Erling Viksjø, og flere motstandere av rivingsvedtaket har fremhevet samspillet mellom de to bygningene.

Flere norske arkitekter har protestert mot at rivingen av den modernistiske Y-blokka ødelegger den arkitektoniske helheten.

Les: Arkitekter reagerer på rivningsvedtak: – Regjeringen burde bevart begge byggene

Vanskelig veggkunst

En annen hodepine for departementet og Statsbygg har vært relieffene «Måken» og «Fiskerne» av Pablo Picasso og Carl Nesjar, som preger henholdsvis Y-blokkas fasade og lobby.

Kunstverkene kan ikke uten videre flyttes uten samtykke fra rettighetshaverne.

Men det hadde regjeringen glemt å ta høyde for da den bestemte å rive blokka og skjære ned den 70 tonn tunge veggkunsten.

Denne uka besøkte representanter for Picassos familie Oslo for å befare Y-blokka og kunstverkene.

Les: – Det finnes ikke mange Picassoer som dette

Det er så langt ikke klart når rivearbeidene i Y-blokka starter, eller hvor Picasso og Nesjars kunst ender opp.

NRK Ytring: Hva skal vi gjøre med Picasso?

Statsbygg viser Y-blokka som skal rives

BLI MED PÅ OMVISNING: NRK fikk en egen omvisning i Y-blokka fredag av Statsbygg-direktør Harald Nikolaisen.

Laster kart, vennligst vent...

Kulturstrøm

 • NRK vann pris for klimaprosjekt

  NRK.no vann European Digital Media Award for prosjektet Din klimaframtid, i kategorien «beste nyheitsnettstad eller mobilteneste».

  Prosjektet gir lesarene moglegheita til å sjå kva klimaendringar som kan bli gjeldande i deira kommune, basert på norsk og internasjonal forsking.

  – «Din klimaframtid» gir lesarane ei omgjengeleg, men likevel utruleg detaljert kjelde til å forstå potensielle effektar av klimaendringar, ikkje som eit breitt eller overveldande tema, men i sine eigne lokalsamfunn, står det i grunngjevinga.

  Dommarane meiner dette er eit «forbløffande journalistisk arbeid og eit historisk dokument for landet».

 • Tar kritikk for Utøya-artikkel

  Aftenposten tar selvkritikk for en artikkel om hendelsene på Utøya-fergen MS Thorbjørn publisert i januar 2012.

  Etter terrorangrepet 22. juli 2011 ble det fremmet spekulasjoner om fergens rolle, blant annet ved at AUF-leder Eskil Pedersen flyktet.

  I en kommentar fra nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen, erkjenner avisen at saken kunne ha blitt løst på en bedre måte.

  Aftenposten beklager bruken av lekkede avhør og mangelfull kommunikasjon med de overlevende som siteres i saken, deriblant Lars Fjærli Hjetland.

  «Vi beklager at artikkelen ble løst slik, og at det har vært en tilleggsbelastning for Hjetland og andre om bord,» skriver Strøm-Gundersen.

  Flere medier, deriblant Dagens Næringsliv, har beklaget saker de hadde på trykk i kjølvannet av terrorangrepene 22. juli 2011.