Hopp til innhold

– De vil tjene penger på min døde sønn

Salg av 11. september- kopper og T- skjorter vekker voldsomme reaksjoner på Ground Zero. I dag åpner Snøhettas paviljong på minnemuseeet i New York for alle.

Jim Riches

GJØR PENGER PÅ MIN SØNN: Den pensjonerte brannmannen Jim Riches på Ground Zero i 2008. Nå reagerer han og andre pårørende på en gavebutikk på minnestedet.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP

Snøhettas nye minnemuseums-paviljong står der tvillingtårnene ble jevnet med jorden. De pårørende har hatt stedet for seg selv siden president Barack Obama åpnet det i helgen.

Snøhettas minnemuseum

Driften av minnemuseet kommer til å koste rundt 387 millioner kroner i året.

Foto: Jeff Goldberg

Reaksjonene har ikke uteblitt. En gavebutikk med suvenirer som T-skjorter, skjerf, kopper og andre ting har fått de pårørende til å se rødt.

– Dette er helt forkastelig. De vil tjene penger på min omkomne sønn, sier den pensjonerte brannmannen Jim Riches til CNN.

Museumsledelsen forsvarer seg med at inntektene fra gavebutikken i museet, sammen med billettinntektene, er nødvendig for å finansiere driften. De årlige kostnadene vil ligge på rundt 387 millioner kroner.

Inngangspenger til «hellig sted»

Det kommer til å koste rundt 140 kroner for inngangsbilletten til det nye minnemuseet på Ground Zero. Riches synes det er som «å betale inngangsbillett til en kirkegård».

Han viser til at det fortsatt er mange uidentifiserte kroppsdeler i området. Andre reagerer også.

– Dette er et gravsted. De tjener penger på et hellig sted. Vi synes ikke det burde vært salg av gaver og suvenirer her. Om de absolutt må gjøre det, så velg et annet sted, sier Kurt Horning, som mistet sønnen Matthew i angrepet, til Washington Post.

For det norske arkitektfirmaet Snøhetta er disse dagene i New York historiske. Det er 10 år siden de vant oppdraget om å lage innganspaviljongen.

Museet er på 10.000 kvadratmeter. Over 10.000 gjenstander, blant dem deler fra tvillingtårnene og vrakrester fra flyene som angrep, forteller historien om angrepet som kostet neste tre tusen mennesker livet 11. september 2001.

Se video fra minnemuseet:

Snøhettas minnemuseum i New York

Snøhettas paviljong på det nasjonale minnemuseum for 11. september 2001 åpner for publikum 21. mai. Foto: Jeff Goldberg.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh