Hopp til innhold

Åpner opp for arrangementer med inntil 50 personer

Fra 7. mai blir det åpnet for arrangementer med inntil 50 deltagere, med minst én meters avstand mellom deltagerne. Nationaltheatret åpner så fort det er lov.

Marte Magnusdotter Solem på scenen i Reform 97 på Nationaltheatret

Neste uke åpnes det for arrangementer med inntil 50 personer. Nationaltheatret vil åpne første dag det er lov - her fra stykket «Reform 97» som skulle blitt spilt ved teateret nå.

Foto: Øyvind Eide / Nationaltheatret

Fra torsdag neste uke vil det være mulig å ha arrangementer med inntil 50 deltagere, fortalte helseminister Bent Høie under dagens pressekonferanse.

– Nå åpner vi litt opp, men vi stiller klare vilkår for å beholde kontrollen. Arrangementer blir tillatt der det er mulig å holde avstand på minst én meter mellom personer som ikke er i samme husstand.

Regelen for avstand gjelder for arrangementer både utendørs og innendørs. Høie understreket samtidig at når det gjelder smittesporing, så defineres fortsatt nærkontakt som nærmere enn to meter i mer enn 15 minutter.

– Arrangementer uten en ansvarlig arrangør er ikke tillatt. Det blir forbud mot alle arrangementer på offentlig sted for mer enn 50 personer.

Lørdag ble alle arrangementer for flere enn 500 deltagere stoppet frem til 1. september, dermed ble store festivaler og idrettsarrangement avlyst til etter sommeren.

Nationaltheatret åpner neste uke

– Det er veldig, veldig bra for oss som driver med kunst at vi kan komme i gang igjen og møte mennesker med det vi har å by på. Flagget skal opp igjen på kuppelen, og vi skal fylle huset med kunstnerisk aktivitet igjen.

Hanne Tømta

Teatersjef ved Nationatheatret, Hanne Tømta, er glad for at det åpnes, men ønsker klarere signaler om økonomisk støtte fra kulturministeren.

Foto: NRK

Teatersjef ved Nationaltheatret, Hanne Tømta, er glad for at det åpnes litt i restriksjonene for arrangementer, og vil åpne teateret så fort det er lov:

– Vi kommer helt garantert til å ha et arrangement på teateret 7. mai. Det har klødd både i hele ensemblet etter å møte et publikum, men også for alle i teateret.

I likhet med Tømta er teatersjefen ved Det Norske Teatret, Erik Ulfsby, fornøyd med dagens nyhet.

– Det er ett skritt i riktig retning, ett skritt mot en normalisering og ett skritt mot at vi kan få vist arbeidet vårt til et publikum. Det er en gledens dag, absolutt.

Tømta ved Nationaltheatret påpeker samtidig at åpningen for inntil 50 personer ikke nødvendigvis vil gi stor økonomisk gevinst.

– Så jeg skulle også ønske at kulturministeren kunne signalisere noe i forhold til økonomien i dette for kunstinstitusjonene.

– Jeg forstår at dette ikke er lønnsomt for mange av de store institusjonene. Derfor vil jeg gå i dialog med feltet for å se hvordan vi kan få til praktiske og økonomiske løsninger, svarer kulturminister Abid Raja i en e-post til NRK.

Vil vurdere arrangementer med inntil 200 personer

Anbefalingen på hvor mange som kan være sammen uten at det er på et offentlig sted og uten en arrangør som er ansvarlig, er de samme som tidligere.

– Når vi er sammen, bør vi ikke være mer enn 5 personer samlet, og vi bør holde en avstand på minst én meter mellom oss. Avstanden gjelder både innad i gruppen og til andre personer. Dette gjelder ikke for personer som lever sammen til vanlig.

Men Høie åpner også opp for at arrangementer med flere enn 50 kan bli tillatt i løpet av sommeren.

– Hvis vi fortsatt har kontroll på smittespredningen fremover, vil vi vurdere å tillate arrangementer med inntil 200 personer fra 15. juni. Men jeg understreker, den endringen er avhengig av at vi sammen klarer å holde god kontroll på smittespredningen.

Gleder seg over lys i enden av tunnelen

Kulturminister Abid Raja stiller seg bak helseministerens budskap om at man må fortsette å holde avstand og være flinke, men er glad for at det nå åpnes litt opp.

– Som kulturminister er det en glede å se at det begynne å komme litt lys i enden av tunnelen. Hvis det er en ansvarlig arrangør, betyr det at opera, konserthus, kino nå faktisk kan åpne igjen. Er ikke det litt deilig?

Namsos kino

Norges kinoer kan fra neste uke åpne igjen, så lenge det er mulig å holde minst én meters avstand mellom kinogjengerne.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Ifølge Raja er det foreløpig ingen avklaring på om eller når arrangementer med 200–500 deltagere vil tillates.

– Jeg oppfordrer alle til å fortsette å være flinke, for har vi kontroll, så blir det konserter på Sørlandet og Vestlandet og Innlandet og Nord-Norge, i distriktene og i byene, og vi kan igjen føle på kulturens kraft. Så hold ut, folkens!

Detaljer om 17. mai vil kulturministeren komme med i en pressekonferanse 7. mai.

Taper milliarder hver måned

Siden 12. mars har det vært forbud mot kultur- og idrettsarrangementer, og kulturnæringen taper 3 milliarder kroner hver måned de holder stengt, ifølge beregninger fra Vista Analyse. Det er 20 ganger mer enn det regjeringen gir i krisestøtte.

Artist Ine Hoem gjestet tidligere torsdag NRKs direktesending, og forteller at hun har mistet 25 spilleoppdrag siden koronakrisen kom til Norge.

– Det betyr veldig mye, og det er veldig dramatisk for alle. Jeg har brukt to år på å lage en plate som jeg slapp i januar, og skulle bruke 2020 på å lansere og spille musikken live. Turnéperioden min forsvant 12. mars med et blaff.

Hun legger til at hennes tap ikke kun går utover henne personlig.

– Det er selvfølgelig en veldig stor usikkerhet for meg selv personlig, men jeg har også musikere og andre som jeg lønner i tillegg som også har mistet masse jobb.

Til nå har regjeringen lagt frem kompensasjonspakke på 900 millioner kroner til kulturen, frivilligheten og idretten for mars og april.

Hans Ole Rian, leder i Creo, etterlyste torsdag forutsigbarhet. Næringen må vite når de kan starte opp igjen og hvordan, i tillegg ønsket de tilstrekkelig med penger på bordet.

Kulturstrøm

 • Amnesty: Facebook bidro til hatytringer mot rohingyaene i Myanmar

  Facebook bør betale oppreisning til de hundretusenvis av rohingyaene som ble tvunget på flukt i Myanmar i 2017.

  I en fersk rapport skriver menneskerettsgruppa at Facebooks algoritmer bidro til spredning av hatefulle ytringer mot den stort sett muslimske minoriteten.

  – I 2017 ble hundretusenvis av rohingyaer drept, torturert, voldtatt og fordrevet som del av den etniske rensingen som Myanmars sikkerhetsstyrker bedrev. I månedene og årene som ledet fram til grusomhetene, bidro Facebooks algoritmer til å intensivere hatstormen mot rohingyafolket, som igjen bidro til den omfattende voldsbruken, sier generalsekretær Agnès Callamard i Amnesty International i en pressemelding.

  Amnesty skriver i rapporten at mange rohingyaer forsøkte å si fra, men at dette ikke nyttet. Dette «tillot at disse hatefulle narrativene fikk spredt seg og nådde nye publikum i Myanmar».

  Nesten 750.000 rohingyaer krysset grensen til nabolandet Bangladesh i 2017 etter at Myanmar satte i gang et militært angrep mot folkegruppen, som endte med at et ukjent antall rohingyaer ble drept og torturert. FN har omtalt angrepet som et «skoleeksempel på etnisk rensing».

  Det pågår tre søksmål mot Facebook og moderselskapet Meta fra rohingya-grupper i henholdsvis USA, Storbritannia og i OECD-gruppa, etter dens retningslinjer for ansvarlig forretningsdrift.

  I det amerikanske søksmålet krever en gruppe rohingya-flyktninger 150 milliarder dollar i erstatning.

  (NTB)

  En kvinne med to barn flykter over elven Nef fra Myanmar til Bangladesh.
  Foto: Bernat Armangue / AP
 • Rapperen Coolio er død

  Den amerikanske rapperen Coolio døde i Los Angeles, muligens av hjerteinfarkt, opplyser manageren hans til nettstedet TMZ. Han forteller at 59 år gamle Coolio var på besøk hos en venn og ble funnet livløs på gulvet etter å ha gått på toalettet. Ingen offisiell dødsårsak er kjent.

  Coolio, med døpenavnet Artis Leon Ivey jr., gjorde stor suksess med låten «Gangsta's Paradise» på 90-tallet, skriver NTB.

  Coolio fotografert 7. august 2022
  Foto: Rob Grabowski / AP