Tenk deg at du skal handle kjøttvarer. I kurven legger du kanskje en pakke karbonader, en pakke spekeskinke, og en pakke fårepølse. Da er det faktisk sånn i dag at du kan være sikker på at karbonadedeigen er laget av storfe, at spekeskinka er laget av svin og fårepølsa av sau.
Erik Strøm-Larsen og Stine Wohl Sem er ikke begeistret for det nye forslaget. Foto: Sjur Sætre, NRK
I dag er det strenge krav til hva slags kjøttråvarer de ulike kjøttproduktene skal inneholde. Men nå foreslår Matilsynet nye kjøttregler som gjør at for eksempel fårepølsa kan vise seg å inneholde kylling!
Slaktes av kjøttbransjen
Dette forslaget blir nå bokstavlig talt slaktet av både kjøttbransjen og Forbrukerrådet. Pølsemaker Erik Strøm-Larsen har en kjøttforretning i Oslo. Han mener dette forslaget er veldig merkelig.
- Det er vesentlig for tradisjonen at folk vet hva de får når de kjøper en wienerpølse. Det skal ikke være nødvendig å lese alt som står med små bokstaver, sier Strøm-Larsen.
Kenguru-kjøtt i kjøttdeigen?
Seksjonssjef Stine Wohl Sem i Forbrukerrådet forteller at det nye regelverket åpner for å ha kenguru-kjøtt i kjøttdeigen eller rester av svin i karbonadedeigen, bare forbrukeren blir opplyst om det på pakken.
Hun ser ingen grunn til at folk skal bli nødt til å ta med seg lupe i butikken for å lese det som står med små bokstaver.
- Det er glimrende at de lager pølser som inneholder fjørfekjøtt, men de kan kalle det noe annet enn wienerpølse. Vi får ofte klager fra forbrukere som føler seg lurt. Vi synes dette er uredelig, sier Wohl Sem.
Kan vi tro at ei pølse er ei pølse, eller kan denne disken være full av krokodille- og strutsekjøtt? Foto: Sjur Sætre, NRK
Den gjeldende forskriften som kom i 1983, hadde til hensikt å sikre bedre kvalitet i norsk kjøttbransje. Hovedpoenget fra Forbrukerrådet er at navnet på produktet skal vise hva som er i pakningen, og forskriften setter også begrensninger til hvor mye fett produktet kan inneholde. Nå har det gått 21 år siden forskriften kom. Er det ikke snart på tide med en forandring?
- Ikke om forandringen er til det værre. De siste 5 årene har myndighetene, forbrukersiden og kjøttbransjen jobbet med et nytt utkast til forskrifter som nå foreligger. Dette burde de ha overlatt til oss, mener Wohl Sem.
Innslaget ble laget av reporter Sjur Sætre.
Norgesglasset NRK P1 12.10.2004