Hopp til innhold

Apestreker belønnet med kunstpris

For Brent (37) er det ikke bare den uvanlige tungemalingsteknikken som gjør ham til en spesiell kunstmaler. Han er også en sjimpanse.

sjimpansen Brent

Sjimpansen Brent maler sine kunstverk med tungen, visstnok en uvanlig teknikk også blant sjimpanser.

Foto: The Humane Society

Kunstmaling er ofte en attraktiv aktivitet blant sjimpanser, og den pensjonerte laboratorie-apen Brent er intet unntak.

37-åringen er en av mange apekatter som er reddet fra et langt liv som forsøksdyr i amerikanske laboratorier, og som tas vare på i et av flere «hvilehjem» som driftes av forskjellige dyrevernorganisasjoner. Maling er én av aktivitetene som brukes for å stimulere dyrene mentalt.

sjimpansen Cheetah

Cheetah fikk hele to priser for sitt maleri.

Foto: The Humane society

– Brent maler bare med tungen sin. Hans unike tilnærming og stil resulterte i dette vakre kunstverket, skriver organisasjonen Humane Society på sine hjemmesider.

Les også: Julius-kunst hjelper aper

Prisdryss

Nå har et av Brents originale verker sørget for en pris på 10 000 dollar til Chimp Haven hvilehjem i Louisiana. Totalt kom det inn 27 000 stemmer i kunstkonkurransen arrangert av Humane Society, der målet var å gjøre folk oppmerksomme både på sjimpansenes evner og hvilehjemmene som tar vare på dem.

Les også: EU strammer inn reglene for dyreforsøk

Andrepremien på 5000 dollar gikk til hunnsjimpansen Cheetah for hennes mer tradisjonelle penselmaleri. Cheetah vant også «juryprisen» på 5000 dollar, valgt ut av den kjente, britiske primatologen Jane Goodall.

sjimpansjen Ripley

Tredjeplassen gikk til Ripley, som før pensjonisttilværelsen som maler jobbet som skuespiller.

Foto: The Humane society

– Alle kunstverkene var vakre og unike, akkurat som sjimpansene. Det var vanskelig å velge, sier Goodall i en uttalelse.

Tredjeplass i konkurransen gikk til den tidligere skuespiller-apen Ripley fra Florida.

Les også: Sjimpanse forteller om livet i Hollywood

Truet dyreart

Organisasjonen Humane Society anslår at det per i dag finnes over 1100 sjimpanser i amerikanske laboratorier, private hjem og underholdningsindustrien.

I juni foreslo det amerikanske innenriksdepartementet å sette sjimpanser på listen over truede dyrearter, for på den måten å sørge for en kraftig reduksjon i bruken av sjimpanser i skadelige, medisinske forsøk, underholdningsindustrien og stoppe salget av apene som kjæledyr.

Les også: NASA bruker aper som forsøksdyr

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober