Apestreker belønnet med kunstpris

For Brent (37) er det ikke bare den uvanlige tungemalingsteknikken som gjør ham til en spesiell kunstmaler. Han er også en sjimpanse.

sjimpansen Brent

Sjimpansen Brent maler sine kunstverk med tungen, visstnok en uvanlig teknikk også blant sjimpanser.

Foto: The Humane Society

Kunstmaling er ofte en attraktiv aktivitet blant sjimpanser, og den pensjonerte laboratorie-apen Brent er intet unntak.

37-åringen er en av mange apekatter som er reddet fra et langt liv som forsøksdyr i amerikanske laboratorier, og som tas vare på i et av flere «hvilehjem» som driftes av forskjellige dyrevernorganisasjoner. Maling er én av aktivitetene som brukes for å stimulere dyrene mentalt.

sjimpansen Cheetah

Cheetah fikk hele to priser for sitt maleri.

Foto: The Humane society

– Brent maler bare med tungen sin. Hans unike tilnærming og stil resulterte i dette vakre kunstverket, skriver organisasjonen Humane Society på sine hjemmesider.

Les også: Julius-kunst hjelper aper

Prisdryss

Nå har et av Brents originale verker sørget for en pris på 10 000 dollar til Chimp Haven hvilehjem i Louisiana. Totalt kom det inn 27 000 stemmer i kunstkonkurransen arrangert av Humane Society, der målet var å gjøre folk oppmerksomme både på sjimpansenes evner og hvilehjemmene som tar vare på dem.

Les også: EU strammer inn reglene for dyreforsøk

Andrepremien på 5000 dollar gikk til hunnsjimpansen Cheetah for hennes mer tradisjonelle penselmaleri. Cheetah vant også «juryprisen» på 5000 dollar, valgt ut av den kjente, britiske primatologen Jane Goodall.

sjimpansjen Ripley

Tredjeplassen gikk til Ripley, som før pensjonisttilværelsen som maler jobbet som skuespiller.

Foto: The Humane society

– Alle kunstverkene var vakre og unike, akkurat som sjimpansene. Det var vanskelig å velge, sier Goodall i en uttalelse.

Tredjeplass i konkurransen gikk til den tidligere skuespiller-apen Ripley fra Florida.

Les også: Sjimpanse forteller om livet i Hollywood

Truet dyreart

Organisasjonen Humane Society anslår at det per i dag finnes over 1100 sjimpanser i amerikanske laboratorier, private hjem og underholdningsindustrien.

I juni foreslo det amerikanske innenriksdepartementet å sette sjimpanser på listen over truede dyrearter, for på den måten å sørge for en kraftig reduksjon i bruken av sjimpanser i skadelige, medisinske forsøk, underholdningsindustrien og stoppe salget av apene som kjæledyr.

Les også: NASA bruker aper som forsøksdyr

Kulturstrøm

 • Den beste musikken nå

  Ina Wroldsens låt «Haloes» er en mer oppløftende, litt drømmende, og bekymringsløs høstlåt, mener ​P3.

  Ina Wroldsen
  Foto: Anna Nor Sørensen / NRK
 • Bloomberg-journalister for retten

  To journalister fra nyhetsbyrået Bloomberg News står for retten i Tyrkia. De er anklaget for å sabotere landets økonomi etter en artikkel om fjorårets valutakrise. Journalistene risikerer opptil fem års fengsel dersom de blir funnet skyldig.

 • Nominert til reiselivspris

  Restauranten Under er nominert til Innovasjons Norges Reiselivspris 2019. Prisen deles ut i oktober. Under er en av tre finalister, sammen med Foldvik Familiepark og turoperatøren Hvitserk of Norway.

  Under Lindesnes
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix