NRK Meny
Normal

Anthistenes

Anthistenes grunnla den kyniske skolen i antikken.
Sokrates var kritisk. Da Anthistenes kledde seg i kappe av simpleste sort, og kun bar på en stokk og en pung for å markere avstand til velstående athenere sa Sokrates
«Jeg ser forfengeligheten tvers i gjennom kappen din, Anthistenes»

Anthistenes, Wikipedia

Hør: Studio Sokrates: Greske tanker del 8 10.12.2011

Fiender
Med bemerkninger som denne skaffet Sokrates seg fiender. En av dem ble Anthistenes . Han bodde i Pireus, havnebyen ti kilometer utenfor Athen.
Anthistenes kom daglig til agora under Akropolis for å høre på Sokrates. Han var en svoren disippel, helt til han en dag brøt med mesteren og stiftet sin egen filosofiske skole. Fra den dagen av var de to fiender.

Anthistenes ble en av anklagerne som fikk Sokrates stilt for retten og dømt for å dyrke falske guder og for å forføre ungdommen Anthistenes grunnla sin egen lærestol og måtte finne lokaler et stykke utenfor byen, siden han var uekte avkom etter en athensk borger og en slavekvinne. Han slo seg ned ved Cynos-Argos, Kynosargen , de raske hundene. Der av navnet Kynosargen

Rebell
Anthistenenes kan ha vært en rebell. Han hadde møtt sofisten Gorgias og var imponert over hva Gorgias utførte bare ved hjelp av ord og talekunst. Både Platon og Aristoteles omtaler Anthistenes som utdannet, halvskolert og enkel. «Anthistenes kjemper forgjeves mot dialektikkens vanskeligheter» skriver Platon.

Men Anthistenes ble en bra polemiker og han brukte talegavene sine til å kritisere storborgerskapet. Det blir man jo ikke populær av å gjøre. Han ønsket ikke å bruke sine kunnskaper for å skaffe seg rikdom, som sofistene, eller for å uttrykke seg vanskelig tilgjengelig og distingvert eller slik at bare de fornemme kunne forstå, som Parmenides, eller Platon på sitt mest dialektiske, men for å opplyse folk.

Karl Popper
Filosof Elin Svenneby holder fram denne tanken i Studio Sokrates: « Jeg lurer på hvorfor Antisthenes forsvant i våre filosofihistoriske framstillinger? Karl Popper skriver utførlig om Antisthenes i sin bok The open society and its enemies (1945) og går der inn på Aristoteles’ raseri når han kaller Antisthenes udannet og ulærd fordi han ikke vil gå med på kontradiksjonsprinsippet eller at det er en forskjell på å si noe sant og noe usant. Noen kaller Antisthenes den første nominalist (”navnet kom etterpå” ), men det vil ikke Popper gå med på.
Anbefales!

Litt mer om Anthistenes finnes på en nettside fra Studio Sokrates i 2003. Teksten bygger på en samtale med Finn Jor, tidlr. kulturredaktør i Aftenposten, om Xantippe, kona til Sokrates: Når en kvinne elsker

Her er Claude Thornhill m orkester i en liten videosnutt fra Youtube

NRK er ikke ansvarlig for innholdet på dette klippet fra Youtube

Musikken:
To musikkstykker med Claude Thornhill i spissen for sitt orkester denne uken, de av dere som bruker Spotify kan høre musikken her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: Robins Nest
2: A Sunday Kind of Love (Vokal Fran Warren)

Kulturstrøm

  • Mistenker ikke noe kriminelt

    Politiet i Oman sier til SVT at de ikke mistenker at det har skjedd noe kriminelt knyttet til den svenske DJ-en og produsenten Aviciis (28) dødsfall. – Vi har all informasjon, og vi vet hva som har skjedd. Vi mistenker ikke noe kriminelt.