Hopp til innhold

Anno-Liv: – Jeg er egentlig ikke så fan av reality

Liv ville egentlig være med i et annet TV-program, men ble med i Anno og kom seg nesten helt til finalen.

Maren og Liv i Anno

Liv, her sammen med Maren, meldte seg egentlig på et annet reality-program enn Anno. Likevel ble hun nummer fire av 14 deltakere.

Foto: nrk

– Egentlig meldte jeg meg på til Symesterskapet, men kom ikke med. Så lurte de på om jeg heller ville være med på Anno, sier Liv.

Hun forteller at hun syntes det så ut som et morsomt program da sesong 1 søkte deltakere, men hun meldte seg aldri på.

– Jeg er egentlig ikke så fan av reality, men Anno og Symesterskapet liker jeg.

Liv sier at oppholdet i 1721 ble ganske som forventet. Hun hadde sett sesong 1, og visste at kårene for mat og hygiene var som de var.

– Det var verken rent eller nok mat.

Tidkrevende matlaging

Liv tok tidlig på seg oppgaven som kokk på Isegran. Og selv om hun er vant til matlaging fra bunnen av, var det et tidkrevende affære å mette mange mennesker på 1700-tallskosthold.

– Alt tok så lang tid! Jeg brukte mye tid bare på å lage bål. Peisen var litt dårlig, så man måtte være nøye på hvor man lagde bålet.

Da Anno startet innspillingen i august var det også andre ting som bød på problemer.

– I starten var det utrolig mye fluer! En dag vi hadde laget ferdig alle lefsene, hadde vi bare en ren klut å legge over for å beskytte dem. Da la vi alle lefsene oppå hverandre, men det endte jo med at de hang seg sammen så vi måtte lage alt på nytt, forteller Liv.

Hun tok nok svennestykket i kokkelauget og slo Chris, selv om begge bommet ganske godt på retten fugl i fugl i fugl.

– Jeg var ganske sikker på at jeg skulle vinne, for jeg er veldig nøye når jeg lager mat. Og med det gamle utstyret var det viktig å være nøyaktig, sier hun.

Saken fortsetter under bildet

Liv lager mat i Anno

Liv lagde mye mat i Anno, og ble også mester i kokkelauget.

Foto: NRK

Røk på fysikk

Liv gjorde det bra i turneringene jentene hadde, og slapp dermed å møte noen til duell. Men til slutt var det en fysisk oppgave som skulle slå henne ut. Med tung ryggsekk og 13 kilo musketter skulle hun og Katja de gå rundt i ring så lenge de greide.

– Jeg sa før jeg gikk inn i Anno, at jeg kom til å ryke på en fysisk oppgave. Jeg hadde skikkelig kink i ryggen da jeg kom til Fredrikstad, og en vond hofte.

I over 30 minutter gikk Liv og Katja med den tunge børen rundt og rundt, før Liv kastet inn håndkleet.

– Det var litt kjipt å gå ut, men også forventet. Vi som gikk inn i finaleuka følte oss alle som vinnere, og for meg var det en større seier å bare få bli med, sier hun.

Liv i turnering

Liv ble til slutt slått ut da de skulle bære en tung bør rundt og rundt i ring.

Foto: NRK

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober