NRK Meny
Normal

Anno-Jeanne vurderte å ikke bli med i Anno

Med en alvorlig syk far hjemme, måtte Jeanne søke råd hos moren før hun ble med i Anno.

Jeanne Bøe skyter pil og bue i Anno

Jeanne hadde problemer med å sikte da det var pil og bue i jentenes første turnering.

Foto: NRK

Rett før hun reiste inn i Fredrikstad anno 1721, ble faren til Jeanne Bøe alvorlig syk. Det var uvisst hvor lang tid han hadde igjen, og skuespilleren og dramatikeren fra Siljan var usikker på om hun skulle bli med i programmet.

– Jeg gjorde som jeg alltid gjør i vanskelige situasjoner, jeg spurte mamma, som er familiens ryggrad og klippe. Hun sa jeg skulle være med, for vi kan ikke vente på å leve mens livet foregår, forteller hun.

Selv om hun visste at faren var syk på utsiden, klarte Jeanne å nye oppholdet på Isegran.

– Jeg gikk ikke rundt og tenkte på at fæle ting kunne skje, det var det heller ikke tid til, siden vi jobbet veldig hardt der inne. Men jeg var hele tiden litt nervøs for det, sier hun.

Men oppholdet til Jeanne varte kun i to uker, og samme uka som hun kom hjem fra Anno, havnet faren i koma og døde få dager senere.

– Skjønte ikke hvordan jeg skulle sikte

For Jeanne var ikke helt heldig med den første turneringen jentene måtte gjennom. Gutta, med Frode i spissen, vant ukens svenneprøve, og var fredet etter at Hadi røk ut forrige uke. Dermed var det skyting med pil og bue som ble utfordringen for jentelaget.

– Jeg skjønte ikke hvordan jeg skulle sikte, om jeg skulle se til høyre eller venstre, sier Jeanne.

Hun tapte turneringen hårfint mot Liv på siste skudd, og måtte derfor ut i fekteduell mot Katja, som ble valgt til førsteduellant av guttelaget.

– Med kårda var jeg sjanseløs, jeg klarte ikke å holde den riktig en gang, sier Jeanne litt lattermildt.

Rørt til tårer

Selv om hun røk ut tidlig og gjerne skulle blitt litt lenger, er hun glad for det hun rakk å oppleve på Isegran.

Hun var den første som fikk fortalt sin slektshistorie, og hun ble svært overrasket og rørt til tårer da det viste seg at hun er direkte etterkommer av den viktige motstandsmannen og presten Jens Colstrup

– Jeg håpet å lære mer om historien min, og det fikk jeg virkelig. Det alene var verdt deltakelsen i Anno, sier Jeanne.

Jeanne Bø slektshistorie

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP