Anno-Anja: – Fikk en venn for livet

Det var ikke mangelen på mat og savnet etter 2014 Anja Hageler husker best fra deltakelsen i Anno, men vennskapet hun fikk med Vibeke.

Anja i finstasen i Anno

Anja tilpasset seg 1700-tallsuniverset bra.

Foto: Strix / NRK

En tårevåt Anja måtte se Vibeke reise hjem fra Anno i uke fire, og denne uken måtte hun selv pakke sakene da hun ble slått ut av Marie i duell.

– Det er ingen selvfølge å møte en man får så god kjemi med, og Anno hadde vært annerledes uten Vibeke, sier Anja om med-deltakeren.

Hun forteller at vennskapet med Vibeke er det som har betydd aller mest i tiden under og etter Anno. Selv om hun skulle ha vunnet konkurransen, ville vennskapet vært det hun satte størst pris på.

– Vi snakker sammen nesten hver dag, og vi fikk en veldig god tone. Det betyr alt for meg, sier hun.

(Saken fortsetter etter bildet)

Anja og Vibeke strikker i Anno

Anja og Vibeke fikk et nært vennskap under Anno. – Jeg har aldri tatt i en kårde før, og det var veldig vanskelig, sier hun.

Foto: Strix / NRK

Fokusert

Livet 250 år tilbake i tid er en tøff påkjenning, men for Anja var det lett å tilpasse seg 1764. Hun har drevet med idrett i mange år, og er en aktiv triatlet. Den erfaringen kom godt med.

– Jeg lærte mye om meg selv, blant annet at jeg er flink til å fokusere veldig på det jeg gjør. Det gjorde at jeg ikke hadde noen problemer med å være der inne, sier hun.

En av grunnene til at hun taklet så godt å være isolert fra 2014, tror Anja var at hun var så bevisst på at hun ville leve på 1700-tallet og føle på opplevelsen fullt ut.

– Jeg visste jo aldri når jeg måtte reise hjem, så jeg ville benytte sjansen til å virkelig kjenne på hvordan det var å leve på 1700-tallet den tiden jeg hadde der. Det var også viktig for meg å være meg selv, og jeg tror nøkkelen for å lykkes der var å hjelpe andre og å samarbeide, sier hun.

Lett å kutt mobil og pc

Siden deltakerne skulle leve så likt som mulig 1764, var så klart mobil, pc og annen moderne teknologi helt fjernt inne i bygården. Det var ikke et savn Anja kjente på.

– Det var ikke i tankene mine når jeg var der inne, og det var veldig avslappende. Jeg har prøvde å bli mer bevisst på det også i 2015, men det er ikke så lett siden vi er så avhengige av det. Der inne hadde vi ikke tilgang, og det var interessant å se hvor lett det var å kutte det ut, sier hun.

Anja tok det første poenget, men måtte til slutt se seg slått av yngre Marie.

Anja tok det første poenget mot Marie, men tapte til slutt duellen. – Jeg har aldri tatt i en kårde før, det var vanskeligere enn jeg trodde, sier hun

Kulturstrøm

 • Nei fra H&M til tekstilarbeidere

  Eierne i H&M har stemt ned til et forslag om å gi overskuddet til underbetalte tekstilarbeidere. Det var organisasjonen Clean Clothes Campaign som sto bak forslaget. – Aksjonærene kunne i det minste ha avkrevd en plan på hvordan de skal leve opp til sin egen levelønnsstrategi, sier Anja Bakken Riise (bildet), leder i Framtiden i våre hender til Melk & Honning. H&M sier de har samme mål, men ulikt syn på veien dit.

  Anja Bakken Riise
  Foto: Arild Sandsvik / NRK
 • Märtha Louise ut mot pressen

  Prinsesse Märtha Louise startet sjaman-foredraget med beskjed til pressen. – Til alle dere i pressen. Dere har et valg i hva dere gjør og skriver. Selv om dere tror det er deres jobb, har dere ennå et valg i hva dere vil, sa prinsesse Märtha Louise.

  Foran en fullsatt sal på 550 tilhørere, ba prinsessen alle som har blitt «en smule irritert» av pressen, som sto foran scenen, om å rekke opp hendene.