Hopp til innhold

Anne-Kat. om sykdommen: – Det blir hele tiden verre

– Det var en ufølsom lege av den gamle skolen som sa at «dette kan du ikke gjøre noe med», sier komiker og programleder Anne-Kat. Hærland og bryter sammen i gråt.

Fra scenen forteller hun om hvordan det er å leve med diagnosen hun fikk for 21 år siden. «Retinitis Pigmentosa» gir gradvis sterk synshemming i form av innsnevret synsfelt.

NRK har fulgt komikeren i oppkjøringen til showet «Gudbedre» som hadde premiere på Latter denne uken.

Fra scenen forteller hun om hvordan det er å leve med diagnosen hun fikk for 21 år siden. «Retinitis Pigmentosa» gir gradvis sterk synshemming i form av innsnevret synsfelt.

Vanskelig å forsone seg med

– Det er en tung ting å leve med. Jeg har gradvis mistet litt av synet hele tiden i 20 år, og det fortsetter, så det stadig krymper inn. Det er det som er tungt. Fra ett år til et annet tenker jeg at det der klarte jeg å gjøre i fjor. Du får aldri forsonet meg med det fordi det hele tiden blir verre.

I videoen får du et inntrykk av hvordan det er å ha sykdommen.

Fra scenen på Latter forteller hun om sykdommen, også om de komiske situasjonene den fører med seg.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober