Anne-Kat. om sykdommen: – Det blir hele tiden verre

– Det var en ufølsom lege av den gamle skolen som sa at «dette kan du ikke gjøre noe med», sier komiker og programleder Anne-Kat. Hærland og bryter sammen i gråt.

Fra scenen forteller hun om hvordan det er å leve med diagnosen hun fikk for 21 år siden. «Retinitis Pigmentosa» gir gradvis sterk synshemming i form av innsnevret synsfelt.

NRK har fulgt komikeren i oppkjøringen til showet «Gudbedre» som hadde premiere på Latter denne uken.

Fra scenen forteller hun om hvordan det er å leve med diagnosen hun fikk for 21 år siden. «Retinitis Pigmentosa» gir gradvis sterk synshemming i form av innsnevret synsfelt.

Vanskelig å forsone seg med

– Det er en tung ting å leve med. Jeg har gradvis mistet litt av synet hele tiden i 20 år, og det fortsetter, så det stadig krymper inn. Det er det som er tungt. Fra ett år til et annet tenker jeg at det der klarte jeg å gjøre i fjor. Du får aldri forsonet meg med det fordi det hele tiden blir verre.

I videoen får du et inntrykk av hvordan det er å ha sykdommen.

Fra scenen på Latter forteller hun om sykdommen, også om de komiske situasjonene den fører med seg.

Kulturstrøm

 • «Ringeren i Notre Dame» nr. 1

  Victor Hugos berømte roman fra 1831 topper bestselgerlistene i Frankrike etter brannen i katedralen. Hele fire versjoner av boken er å finne på blant topp ti: I tillegg til forlaget Livre de Poches utgave på førsteplassen, er romanen også å finne som nummer tre, fire og ti, ifølge The Bookseller. Det skriver Bok365.

  Illustration av Ringeren i Notre-Dame de Paris (1881)
  Foto: Luc-Olivier Merson / Wikimedia Commons
 • Dave Grohl + Brandi Carlile på gata

  De to spilte låter av Foo Fighters og Beatles da Carlile fikk lyst å dra innom sitt gamle sted i Seattle som gatemusikant. Det 20 minutter lange settet ble streamet på Facebooksiden hennes. Nå kan du se seansen på NME.

 • Kunne Stonehenge bli bygget slik?

  Forskerne ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) har eksperimentert med gigantiske betong-strukturer på opptil 25 tonn som kan flyttes for hånd. Muligens var det kunnskap om balanse som gjorde at oldtidens ingeniører kunne reise gigantiske Stonehenge og steinstøttene på Påskeøya lenge før kranene ble oppfunnet, skriver Gizmodo.