Hopp til innhold

Anne-Kat: – Har funnet ut hvem i bransjen som ikke har selvironi

Anne-Kat. Hærland tar for seg norsk TV-historie i nytt NRK-program, og advarer allerede nå hårsåre programledere om at de kan få gjennomgå.

Anne Kat. Hærland
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

– Synes du dette programmet er slemt er du i overkant hårsår, og burde ikke være på TV, sier Anne-Kat. Hærland til nrk.no.

To år etter at humordronningen sluttet i «Nytt på nytt», er hun i morgen tilbake med serien «Anne-Kat. ser på TV», som sendes på NRK1 hver torsdag klokken 22.30, og i nett-TV.

Les også: Svensk rockepenis fikk Anne Kat. til å rødme

Mye selvironi

Gjennom seks episoder ser Anne-Kat. med et kritisk blikk på deler av Norges 50-årige TV-historie, og både programledere, helgeunderholdning og TV-konkurranser får gjennomgå.

– I arbeidet med serien har jeg funnet ut hvem i TV-bransjen som har selvironi og hvem som ikke har det, for å si det sånn.

Hærland kan fortelle at de som har det, dukker opp som seg selv i flere av seriens sketsjer.

Lydklipp: Hør Anne-Kat. fortelle om programmet i Nitimen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Anne Kat. ser på TV, Bård Tufte Johansen, Petter Schjerven

Bård Tufte Johansen og Petter Schjerven spiller seg selv i serien.

Foto: Sara Rose / NRK

Travel høst

– Da vi spurte NRK om vi kunne lage programmet, svarte de «OK, så lenge dere gjør det billig.» Så selv om alle i redaksjonen har jobbet for rundt 20 kroner i timen, hadde vi ikke råd til å lage mer enn seks episoder. Jeg skulle gjerne gått i dybden på realitysjangeren også, men det får bli i en eventuell ny sesong, forteller Hærland.

Les også: Anne-Kat.: – Folk må tåle vitsene

Det siste halvåret har hun tilbrakt foran TV med dvd-er fulle av arkivklipp helt tilbake til 1960. I tillegg til å pendle til Bergen fire dager i uken for forestillingen «Gift, men ingen fanatiker».

– Jeg har ikke hatt fri siden midten av august, det er vanskelig å gå hjem fra jobb når man driver med noe som er så gøy, sier komikeren.

Glade i ordspill

Anne-Kat. forteller at ideen til programmet dukket opp i en samtale om nettopp TV.

– Vi lurte på om det var sånn at alle som deltar i et NRK-program bare får kopper og krus i gave. Jeg hadde også en følelse av at NRK ofte bruker programlederens navn i tittelen.

Litt research ga raskt resultater, og viste at redaksjonen hadde rett i de fleste av sine antagelser. «En Noman i Pakistan» (Noman Mubashir) «LørDan» og «RiksDan» (Dan Børge Akerø), og «World Wide Wiese» (Claus Wiese) er alle eksempler på kreative programtitler i samme kategori som «Grosvold» og «Skavlan».

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Anne Kat. Hærland
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Anne-Kat. forteller hvorfor du må betale NRK-lisensen med glede.

Frem med «flaueputa»

– Det er vel greit å si ifra med det samme at første episode virker ganske snill, men det strammer seg til underveis. Akkurat som i fjernsynshistorien, hvor TV-programmene nå er mye slemmere enn de var til å begynne med, advarer Hærland.

Nett-TV: Se Anne-Kat. miste munn og mæle i møte med svensk rocker på «Trygdekontoret»

– Hva er det verste programmet du har sett på TV?

– Det mest ubehagelige å se på, er politikere som sykler rundt på en trehjulssykkel fordi en gammel programleder ber dem om det. Da kommer «flaueputa» opp med en gang, sier komikeren.

– Det er riktig nok over en million seere som liker disse programmene, men det betyr jo også at det i teorien er tre millioner nordmenn som vil like mitt bedre.

Selv mener hun LilleLørdag er det beste humorprogrammet som noen gang er laget.

TV 2-støtte

Også TV 2 bidrar med flere klipp i serien, og flere av kanalens programledere stilte opp i NRK-serien uten å nøle.

Nett-TV: Se Anne-Kat. i «Nytt på nytt»

– TV 2 har vist forbausende mye godvilje, noe jeg er veldig glad for. Jeg gjengjelder gjerne tjenesten en gang! Men ikke som gjest i et av deres programmer da, det har jeg ikke lyst til.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.