Hopp til innhold

Anne Karin Elstad er død

«Folket på Innhaugs» mor, forfatter Anne Karin Elstad, er død, 74 år gammel. En stor leserskare vil savne henne.

Anne Karin Elstad

Forfatter Anne Karin Elstad ble 74 år gammel.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Elstad ble født i 1938 i Valsøyfjord på Nordmøre. Forlagsdirektør Mads Nygaard i Aschehoug forlag opplyser at hun døde onsdag 4. april.

– Med Anne Karin Elstad har vi mistet en av de virkelig store forfatterne, sier Nygaard til NTB.

Til Dagbladet sier hans far, William Nygaard, at hun trolig døde av hjerneslag.

– Hun døde sittende i en stol mens hun løste kryssord, sier Nygaard til avisa.

Han forteller at Elstad var i gang med en ny bok, uten at han vet hvor langt hun var kommet.

Fikk slag

I 2007 ble hun tildelt Den norske leserprisen 2006 for sin roman «Hjem» I selvbiografien forteller om sin egen oppvekst på Nordmøre på 1940 og -50-tallet – en oppvekst som ga inspirasjon til et liv som forfatter.

Hun debuterte i 1976 med «Folket på Innhaug», den første i en syklus på fire bøker.

Totalt har hun utgitt 13 romaner, en reiseskildring og en erindringsroman. I 1986 og 1992 fikk Anne Karin Elstad slag, noe som førte til at hun måtte lære seg å gå igjen. Hun var innlagt på Sunnaas sykehus for rehabilitering og skrev ikke noe på åtte år.

– Elstad har gjennom sitt mer enn 30 år lange forfatterskap etablert seg som en av landets mest leste og folkekjære forfattere. Hun har en stor leserskare i Norge som vet å sette pris på hennes særegne fortellerevne, sier Mads Nygaard til NTB.

Romanene er oversatt til en rekke språk, og bar i Norge er bøkene solgt i nesten to millioner eksemplarer.

– Å være folkekjær blitt ofte brukt, men i hennes tilfelle er det ekstremt sant. Hun var alltid blant de mest leste i bokklubbene, sier Nygaard.

Eget senter

Elstad var utdannet lærer, og jobbet som det i mange år før hun ble forfatter på heltid, ifølge Wikipedia.

Hun debuterte som forfatter i 1976 med romanen «Folket på Innhaug», som er den første av fire romaner i serien om Innhaug-folket. De tre andre titlene er «Magret» (1977), «Nytt rotfeste» (1979) og «Veiene møtes» (1980), heter det på Wikipedia.

Anne Karin Elstad fikk i 2006 sitt eget senter i hjembygda Otnes i Valsøyfjord på Nordmøre. Den gamle skolen hun en gang gikk på ble viet hennes forfatterskap. Store mengder fotografier, håndskrevne manuskripter, notater, presseoppslag og personlige gjenstander har fått plass i senteret.

– Det er ikke mange som opplever en slik ære i levende live. Dette er på alle måter som å komme hjem. Nå føler jeg meg trygg på at tingene blir tatt vare på, sa Elstad før åpningen til VG.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober