Hopp til innhold

– Du trenger ikke forbli et offer selv om du har blitt voldtatt

Anne Bitsch og Maria Kjos Fonn tror det å skrive bøker kan bekjempe skadevirkningene av seksuelle overgrep.

Maria Kjos Fonn og Anne Bitsch

Maria Kjos Fonn og Anne Bitsch på kaffebar i Oslo, i forbindelse med at begge har skrevet nye bøker om seksuelle overgrep og hva det gjør med ofrene.

Foto: Cille Biermann / NRK

Forfatterne Anne Bitsch og Maria Kjos Fonn skriver om seksuelle overgrep, ut ifra egne erfaringer.

Bitsch ble gjentatte ganger utsatt for overgrep fra hun var 12 år, og stod fram som overgrepsoffer i den forrige boken sin som kom ut høsten 2017.

Anne Bitsch

Anne Bitschs bok «Brev til en ufødt datter» handler om en kvinne som skriver brev til en ufødt datter, med råd til henne ut i fra egne erfaringer med krenkelser og overgrep.

Foto: Cille Biermann / NRK

Boken «Brev til en ufødt datter» har hun skrevet som et brev, eller et råd, til en tenkt datter.

Hun er opptatt av å tydeliggjøre at du ikke for evig og alltid trenger å være et offer. Virkeligheten er mye mer kompleks, forklarer hun.

– Jeg har hatt lyst til å utfordre de forestillingene som finnes om at har du vært utsatt for overgrep blir du enten aseksuell eller fryktelig promiskuøs – at man får sin seksualitet ødelagt nærmest på ubestemt tid.

Hun vil vise at det finnes en vei ut av smerte og skam.

Research blant overgrepsofre

Maria Kjos Fonn

Maria Kjos Fonn har skrevet «Kinderwhore» som handler om Charlotte som blir voldtatt av morens kjæreste som 12-åring. Det fører henne ut i rusmisbruk og prostitusjon.

Foto: Cille Biermann / NRK

Forfatterkollegaen Maria Kjos Fonn gikk hardt ut mot en tidligere professor som sendte upassende SMS-er til unge studenter da #metoo stormet som verst.

Hun ville skrive romanen «Kinderwhore», fordi hun lenge har lurt på hva som gjør at noen går under inn i selvdestruktivitet mens andre klarer seg helt fint etter seksuelle overgrep.

Hun har gjennom researchen til boken møtt mange unge jenter som har opplevd seksuelle overgrep, slik hovedpersonen Charlotte i romanen opplever.

Charlotte begynner å mobbe andre, ruse seg og selge sex mot dop. Hun forsøker å ta livet sitt, først da kommer hun inn under psykiatrien og barnevernet, og får hjelp.

– Ofre blir ikke nødvendigvis snille, men kan ende i situasjoner hvor de blir dårligere likt. Jeg vil si noe om hva som ligger bak hennes dårlige adferd, sier Maria Kjos Fonn om sin kvinnelige hovedperson.

Vil belyse traumer

Maria Kjos Fonn ble selv utsatt for et seksuelt overgrep tidlig i 20-årene. Den var mye av grunnen til at hun satte seg inn i romankarakteren Charlotte.

Det var en ubehagelig skriveprosess

– Jeg ble nesten syk av det å gå så dypt inn i karakteren.

Hun tror at skjønnlitteratur kan belyse traumer på en annen måte enn en fagbok.

– Det å få rare sansefornemmelser, kan man forklare på et poetisk språk. Jeg har også hatt de samme tankene som Charlotte har i boken om at jeg selv har ansvar for hva som skjedde meg, sier forfatteren.

  • Hør: De leste hverandres bok: – Jeg måtte legge den fra meg flere ganger, sier Anne Bitsch om å lese «Kinderwhore». – Jeg fikk feber av å lese den, sier Maria Kjos Fonn om å lese «Brev til en ufødt datter»:
Harry Potters mulige etterfølger, Lars Saabye Christensens andre bind i Byens spor, Anne Bitsch og Maria Kjos Fonn med hver sine bøker om overgrep, og artisten Susanna som har lest Gaute Heivolls roman om oppvekst i et bedehusmiljø der musikken binder mennesker sammen - og hun kjenner seg igjen.

Åpen bok

  • Anbefalt videre lesning:

Tar et oppgjør med ukulturen: – Hele konseptet russetid er blitt så trist

«Hvis du suger meg, kan venninnen din være med og rulle». Det var beskjeden Celina (17) forteller at hun fikk fra en gutt på en russebuss hun skulle feste med. Sammen med venninnene tar hun et oppgjør med statusjaget, mobbingen og pengebruken knyttet til russefeiringen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.