– Du trenger ikke forbli et offer selv om du har blitt voldtatt

Anne Bitsch og Maria Kjos Fonn tror det å skrive bøker kan bekjempe skadevirkningene av seksuelle overgrep.

Maria Kjos Fonn og Anne Bitsch

Maria Kjos Fonn og Anne Bitsch på kaffebar i Oslo, i forbindelse med at begge har skrevet nye bøker om seksuelle overgrep og hva det gjør med ofrene.

Foto: Cille Biermann / NRK

Forfatterne Anne Bitsch og Maria Kjos Fonn skriver om seksuelle overgrep, ut ifra egne erfaringer.

Bitsch ble gjentatte ganger utsatt for overgrep fra hun var 12 år, og stod fram som overgrepsoffer i den forrige boken sin som kom ut høsten 2017.

Anne Bitsch

Anne Bitschs bok «Brev til en ufødt datter» handler om en kvinne som skriver brev til en ufødt datter, med råd til henne ut i fra egne erfaringer med krenkelser og overgrep.

Foto: Cille Biermann / NRK

Boken «Brev til en ufødt datter» har hun skrevet som et brev, eller et råd, til en tenkt datter.

Hun er opptatt av å tydeliggjøre at du ikke for evig og alltid trenger å være et offer. Virkeligheten er mye mer kompleks, forklarer hun.

– Jeg har hatt lyst til å utfordre de forestillingene som finnes om at har du vært utsatt for overgrep blir du enten aseksuell eller fryktelig promiskuøs – at man får sin seksualitet ødelagt nærmest på ubestemt tid.

Hun vil vise at det finnes en vei ut av smerte og skam.

Research blant overgrepsofre

Maria Kjos Fonn

Maria Kjos Fonn har skrevet «Kinderwhore» som handler om Charlotte som blir voldtatt av morens kjæreste som 12-åring. Det fører henne ut i rusmisbruk og prostitusjon.

Foto: Cille Biermann / NRK

Forfatterkollegaen Maria Kjos Fonn gikk hardt ut mot en tidligere professor som sendte upassende SMS-er til unge studenter da #metoo stormet som verst.

Hun ville skrive romanen «Kinderwhore», fordi hun lenge har lurt på hva som gjør at noen går under inn i selvdestruktivitet mens andre klarer seg helt fint etter seksuelle overgrep.

Hun har gjennom researchen til boken møtt mange unge jenter som har opplevd seksuelle overgrep, slik hovedpersonen Charlotte i romanen opplever.

Charlotte begynner å mobbe andre, ruse seg og selge sex mot dop. Hun forsøker å ta livet sitt, først da kommer hun inn under psykiatrien og barnevernet, og får hjelp.

– Ofre blir ikke nødvendigvis snille, men kan ende i situasjoner hvor de blir dårligere likt. Jeg vil si noe om hva som ligger bak hennes dårlige adferd, sier Maria Kjos Fonn om sin kvinnelige hovedperson.

Vil belyse traumer

Maria Kjos Fonn ble selv utsatt for et seksuelt overgrep tidlig i 20-årene. Den var mye av grunnen til at hun satte seg inn i romankarakteren Charlotte.

Det var en ubehagelig skriveprosess

– Jeg ble nesten syk av det å gå så dypt inn i karakteren.

Hun tror at skjønnlitteratur kan belyse traumer på en annen måte enn en fagbok.

– Det å få rare sansefornemmelser, kan man forklare på et poetisk språk. Jeg har også hatt de samme tankene som Charlotte har i boken om at jeg selv har ansvar for hva som skjedde meg, sier forfatteren.

 • Hør: De leste hverandres bok: – Jeg måtte legge den fra meg flere ganger, sier Anne Bitsch om å lese «Kinderwhore». – Jeg fikk feber av å lese den, sier Maria Kjos Fonn om å lese «Brev til en ufødt datter»:
Harry Potters mulige etterfølger, Lars Saabye Christensens andre bind i Byens spor, Anne Bitsch og Maria Kjos Fonn med hver sine bøker om overgrep, og artisten Susanna som har lest Gaute Heivolls roman om oppvekst i et bedehusmiljø der musikken binder mennesker sammen - og hun kjenner seg igjen.

Åpen bok

 • Anbefalt videre lesning:

Tar et oppgjør med ukulturen: – Hele konseptet russetid er blitt så trist

«Hvis du suger meg, kan venninnen din være med og rulle». Det var beskjeden Celina (17) forteller at hun fikk fra en gutt på en russebuss hun skulle feste med. Sammen med venninnene tar hun et oppgjør med statusjaget, mobbingen og pengebruken knyttet til russefeiringen.

Kulturstrøm

 • Bekymra for debattklimaet

  – Eg syns det er forstemmande og trist å høyre at politikarar i starten av si politiske karriere opplev at det er utrygt å vere politikar.

  Det sa politidirektør Benedicte Bjørnland under ein debatt som er arrangert av Kulturytring Drammen.

  Debatten kan høyrast på NRK P2 tirsdag kveld. (sjå lenke)

  Debattklimaet er nå hardt mange stader. I Kristiansand har trugslar, sjikanering og hatytringar blitt kvardagskost.

  – Viss store grupper med stemmer ikkje lenger orkar å delta i ordskifte fordi det blir for hardt så går vi glipp av dei stemmene og det undergrev både demokratiet og ytringsfridomen, sa førsteamanuensis ved UiO, Anine Kierulf.

  Nyleg kunngjorde politiet at det vil auke innsatsen mot hatefulle ytringar og trugslar i valåret 2021.

 • Spielberg inngår avtale med Netflix

  Den amerikanske stjerneregissøren Steven Spielberg har inngått en samarbeidsavtale med Netflix, melder nyhetsbyrået AP. Ifølge avtalen skal Speilbergs produksjonsselskap, Amblin Partners, lage en rekke spillefilmer for streaminggiganten de neste årene.

  Spielberg står blant annet bak filmene «Jurrassic Park», «Haisommer», «ET», «Schindlers liste», og «Tilbake til fremtiden».

  FILE PHOTO: Director Steven Spielberg speaks during an Apple special event at the Steve Jobs Theater in Cupertino
  Foto: Stephen Lam / Reuters

Flere kulturnyheter

En liten del av kjølen til Gjellestadskipet løftes ut av bakken i Halden

Her løfter de ut over 1000 år gammel historie

Deler av kjølen til Gjellestadskipet løftes ut i dag. Skipet har ligget nedgravd i over 1000 år.