NRK Meny
Normal

Anne B. Ragde

Forfatter Anne B. Ragde var gjest i Stjerneklart mandag 4. januar.

 Anne B. Ragde
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

HØR: Stjerneklart med Anne B. Ragde

Anne Birkefeldt Ragde ble født i Odda den 3. desember 1957 som datter av fotograf Olav Ivarson Ragde og hans kone den gang, danske Birte, født Birkefeldt.

Hun vokste opp først i Odda, men flyttet til Trondheim som fireåring og gikk på Berg og Blussuvold barne- og ungdomssskole. Da hun var åtte år ble foreldrene skilt. På ungdomsskolen skrev hun særoppgave i åttende om Marco Polo og i niende om Mark Twain. Hun gikk på Strinda gymnas og Trondheim Katedralskole.

Hun studerte ved Universitetet i Trondheim, ble cand. philol. i 1984 med hovedfag i engelsk.. Etter fullført utdanning jobbet hun som universitetslektor ved Universitetet i Trondheim i to og et halvt år. Så gikk hun til reklamebransjen der hun arbeidet som tekstforfatter.

I 1986 debuterte hun som forfatter med barneboken ”Hallo! – Her er Jo” etter at hun ikke fant lange nok barnebøker for å lese til sønnen sin, Jo. To år etter kom en ny barnebok – ”Dumme mamma!” Siden har det blitt en rekke barne- og ungdomsbøker, blant dem Felix-bøkene. For biografien om Sigrid Undset, ”Ogsaa en ung Pige”, som kom i 2001, fikk hun Brage-prisen i klassen beste ungdomsbok.

Hennes første roman kom ut i 1990 og het ”En tiger for en engel”. I 1993 søkte hun om medlemsskap i Forfatterforeningen og fikk avslag. Hun ble medlem noen år senere, men meldte seg ut i 2005 i protest mot foreningens stipendpolitikk.

I 1994 ga hun ut romanen ”Før jeg kommer tilbake”, og den vakte oppsikt på grunn av den hensynsløse skildringen av kvinnelig underkastelse. Hun har skrevet kriminalromaner, humorbok sammen med Unni Lindell og novellesamlinger før romanen ”Arsenikktårnet” kom ut i 2001. Det var en episk anlagt roman om tre generasjoner kvinner. I 2004 kom den første romanen i trilogien om familien Neshov på Byneset i Trondheim – ”Berlinerpoplene”. Det ble Anne B. Ragdes store gjennombrudd både hos kritikere og lesere. Oppfølgerne ”Eremittkrepsene” i 2005 og ”Ligge i grønne enger” i 2007 ble salgsuksesser nesten uten sidestykke i norsk litteratur, og de brakte henne både Riksmålsforbundets litteraturpris, Bokhandlerprisen og Den norske leserprisen. Romanene ble dramatisert både for teaterscenen og som TV-drama, og begge dramatiseringene ble enestående publikumssuksesser. Anne ble kåret til Årets trønder av Adresseavisens lesere i 2006. I år kom romanen ”Nattønsket”.

Til sammen har hun gitt ut mer enn 40 boktitler, og bare Neshov-trilogien har solgt godt over en million eksemplarer. Hun er oversatt til over 20 språk.

I tillegg har Anne laget et utall morgenkåserier i radio.

Hun har vært gift tre ganger og har sønnen Jo på 29 år fra første ekteskap. Hun bor i Ila i Trondheim og har hytte på Stokkøya i Åfjord på Trøndelagskysten.

Stjerneklart med Anne B. Ragde, NRK P1, mandag 4. januar kl 22.05

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).